Interviu cu echipa Barber Society, despre cum au ajuns să facă ceea ce le place într-un salon dedicat exclusiv bărbaților

by | Nov 27, 2017 | Articole, Interviuri | #clujlife

Interviu? Avem. Echipa de specialiști de la Barber Society? I-am adunat și pe ei. Mai rămâne doar să vă povestim și vouă tot ce-am discutat. Am mai fost în vizită pe la ei recent, dar atunci am vorbit cu Maria și Alex, cei care au pus afacerea pe picioare, puteți reciti aici articolul.

De data aceasta ne-am dorit să ne întâlnim cu membrii echipei, să vedem și perspectiva lor legată de job-ul pe care îl au și cum au ajuns să lucreze în domeniu, și mai apoi, la Barber Society. Dar cel mai bine îi luăm pe rând și vă spunem puțin despre fiecare. Începem cu Iulia Ignat, care are 24 de ani și se declară a fi ”boboaca” grupului în ceea ce privește experiența sa. A ajuns în domeniul acesta pentru că și-a dorit foarte mult. Ea lucra într-un salon pe partea de make-up și a fost cucerită de ceea ce făcea un coleg de-al ei frizer, așa că nu a mai stat pe gânduri și s-a apucat și ea. La Barber Society a ajuns prin simpla depunere a CV-ului pe eJobs, și spune că nu ar da niciodată un salon dedicat exclusiv bărbaților pe unul comun.

Nu știu dacă caracterul meu are vreo legătură cu asta, pentru că eu nu am fost niciodată cea mai feminină dintre fete. Dar aici nu e genul acela de salon în care mergi și stai la taifas, cum se întâmplă de obicei în locurile în care lucrează și multe doamne și domnișoare. Iar pentru mine a devenit o a doua casă, mă înțeleg foarte bine cu băieții, îmi place ce fac și mă bucur că am ajuns aici.

Alin Ganea are doar 18 ani și spune că, în cazul lui, întâlnirea cu frizeria a fost mai mult o glumă. Un prieten l-a rugat să îl tundă, amândoi au fost mulțumiți de rezultat, așa că și-a cumpărat o mașină de tuns. Odată cu această achiziție, tot mai multe cunoștințe și prieteni apelau la el pentru tunsori, așa că a decis să facă și un curs, pe care l-a urmat în regim intensiv pentru a-l termina în vacanța de vară. Mai apoi, tatăl său i-a amenajat o mini-frizerie cu oglindă, scaun și toate cele necesare, unde veneau destul de mulți prieteni. Nu dorea să se angajeze neapărat, însă un bun prieten de-al său i-a dat tag într-o postare de la Barber Society cu ”Barber wanted”, și-a găsit un model, a mers la probă și cam asta a fost.

Când m-am angajat aici era și o perioadă destul de ciudată, pentru că majoritatea colegilor frizeri erau în concediu și toată treaba a rămas pe mâinile mele. Eu nu prea știam să fac bărbi atunci și a trebuit să învăț totul foarte repede, mai mult prin experiment, pe prieteni care ii aduceam si ii aranjam gratuit.

A urmat Christian Schmidt, în vârstă de 26 de ani, care a început toată treaba asta cu tunsul pe la 21 de ani, cu 9 luni de curs în Sibiu. A urmat prima propunere de colaborare, iar mai apoi a lucrat în diverse locuri, chiar și pe cont propriu – acasă, în garaj, oriunde era lumină și curent. Când a venit la Cluj pentru master, chiar dacă nu își căuta neapărat un job, un prieten i-a recomandat Barber Society și a considerat că merită să încerce. El ne-a spus că nu simte că vine la job, face totul din plăcere, iar noi am văzut în asta oportunitatea perfectă pentru a povesti puțin cu ei tocmai despre mediul de lucru și cum văd ei oamenii care merg acolo, cum simt atmosfera.

Ultimul membru al echipei cu care am vorbit a fost Cristian Sabou. Și-a început activitatea ca frizer acum 4 ani, când era în anul II de facultate, dintr-o simplă nevoie. Cu timpul a constatat că îi plăcea mai mult să tundă decât să meargă la școală, așa că a trecut printr-un un proces de autoeducare, căutând pe Internet informații despre stiluri, ustensile, execuție. După terminarea facultății a făcut un curs, căci nu ar fi putut lucra legal fără o diplomă, și s-a angajat la Barber Society.

Internetul este cea mai bună sursă de a rămâne conectați la tot ce înseamnă trenduri, incluzând aici și rețelele de socializare. Plus că comunicăm foarte mult între noi. Cu toate acestea, cel mai simplu să te informezi și să înveți e apelând la Instagram și Pinterest, practic găsești orice: tehnici, tunsori, tutoriale, live-uri.

Am aflat că pun mare accent pe partea ce ține de socializare, și nu doar pentru a face clientul să se relaxeze, ci și pentru a-l cunoaște și a-i înțelege felul de a fi și ce își dorește. Desigur, există oameni care au dezvoltat anumite preferințe de-a lungul timpului și cer să fie tunși de o persoană anume pentru că le place stilul sau glumele făcute, însă sunt și aceia care vin în funcție de programul lor, de disponibilitate. Ei încearcă, pe cât posibil, să fie constanți, dacă Alin te-a tuns până acum, Alin să te tundă și de acum înainte dacă nu ai nimic împotrivă și ți-a plăcut. Iar mulțumirile și aprecierea clienților este nemăsurabilă. Iulia ne-a relatat cum a tuns cu emoție doi italieni, cu care a avut dificultăți în comunicare, pentru că ei nu vorbeau foarte bine engleză, iar ea nu știa italiană, așa că s-au înțeles cum au putut în privința tunsorii, însă ulterior aceștia și-au manifestat bucuria și încântarea și i-au transmis multe complimente pentru munca făcută.

Cel mai nostim e atunci când clienții sunt copii. Am avut cazuri în care se zbăteau frenetic în scaun, cazuri în care erau cuminți, sau unii care puneau întrebări încontinuu și povesteau extrem de multe. Niciodată nu știi la ce să te aștepți când pe scaun se așează un copil, dar tot timpul e o experiență interesantă.

Acum, dacă e să vorbim despre produsele pe care le au disponibile, am dorit să știm care sunt recomandările lor, acum că e și vremea neprietenoasă afară, dar se apropie și luna cadourilor și poate sunteți în căutare de idei. Iulia zice că pentru barbă, de exemplu, uleiul de la Yuka e o binecuvântare, pentru că înmoaie firul de păr, îl face mai ușor de stilizat, are și un parfum plăcut, dar ajută și tenul și hidratează, iar pielea nu ajunge să se exfolieze. Nici uleiurile pentru păr nu sunt de ignorat. Numai gel din comerț să nu folosiți, căci sunt 100% chimicale și puteți să le înlocuiți cu pomezile din noua generație. Noi am avut parte de o lecție întreagă despre tipuri de pomezi și sunt 3 la număr, dacă vă întrebați: cele originale, pe bază de ulei, care ofera cea mai buna fixare; pomezile de par pe bază de apă, care ofera un aspect lucios firului de par si este solubil in apa; pomezile mate, care sunt un fel de creme pentru păr și care reprezintă această nouă inovație, oferindu-i parului un aspect mai mat, mai natural.

Problema e că în cultura noastră nu am fost învățați să folosim diverse produse. Înainte toată lumea își punea în palmă jumătate de cutie de gel, când de fapt trebuie să iei pe vârful degetelor, cât să-l aplici la rădăcină, că de acolo stă firul de păr. E și lipsa de educație, dar și de informare, pentru că mergi în magazin și cumperi ce îți este mai comod, ce vezi pe raft, nu te gândești că există altele profesionale, care te țin mult mai mult și ajungi să cheltui aceeași sumă de bani. Și, până la urmă, calitatea face diferența. Și odată ce ajungi să vezi rezultate pe propriu păr, ești 100% convins.

Tot printre preferatele lor se numără și un spray pentru volum (Salt spray) care le oferă șansa de a face un stying foarte texturat, cu care pot fi mai creativi cu frizurile. Spre deosebire de pomezi, acest spray nu leagă firele unele de celelalte și oferă un aspect cât mai natural, așa cum și caută marea majoritate. Încă o chestie ar fi pudra de volum, care te lasă să modelezi părul pe parcursul întregii zile. Se simte la atingere, dar nu oferă un aspect nenatural.

Să nu credeți că se plictisesc la salon, pentru că au parte de destule momente amuzante și provocări. De la ”Tunde-mă cum e Smiley”, până la ”Tunde-mă cum ești tu”, orice e posibil. Și luați aminte că ce vedeți la ei, pe voi s-ar putea să arate total altfel, și sunt atât de mulți factori de luat în calcul încât am putea să-i declarăm super eroi dacă la sfârșit vi se pare că aveți aceeași frizură. La fel și cu pozele cu care vă duceți, că sigur măcar o dată ați văzut ceva pe Internet și ați vrut. Dar cel mai bine ar fi să-i ascultați pe băieții aceștia (și pe Iulia) când vă propun un look, căci de asta sunt specialiști, și de asta mergeți la ei, și nu la frizeria de la colțul blocului.

Oamenii care vin aici petrec cam în jur de o oră în salon. Sunt care vin constant, își beau cafeaua, povestesc cu toată lumea. Fiind un loc dedicat doar bărbaților, e mai ușor pentru că poveștile se învârt în același cerc: mașini, sporturi etc. Îi întâmpinăm ca pe un oaspete care vine în casa noastră, dacă a ajuns înainte de ora programată îl servim cu ceva de băut, dacă a venit la timp lăsăm partea asta pentru după finalizarea muncii.

Ne-am întins la povești, dar zicem că a meritat. Voi ați fost la Barber Society?

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This