Clujeni care nu dorm noaptea pentru ca tu să te distrezi

Home $ Articole $ Clujeni care nu dorm noaptea pentru ca tu să te distrezi

by | Dec 1, 2017 | Articole

Îi întâlneșți de fiecare dată când ieși, cu unii te recunoști, cu alții poate vei face cunoștință data viitoare. Uneori nu-i observi… Poate că nu ți-ai pus vreodată problema așa, dar gândește-te câți oameni lucrează și se asigură ca distracția ta de noapte să fie una cât mai memorabilă și fără griji… Ne-am gândit să le spunem poveștile și să le mulțumim pentru ce fac, așa că vom începe o serie de articole despre “Clujeni care nu dorm noaptea pentru ca tu să te distrezi”, fie că vorbim de medici de gardă, jandarmi, barmani, garderobieri, dj, taximetristi, fotografi, livratori, promoteri, chiar și cei de la curățenie care se asigură că sticla sau țigara ta nu rămâne pe jos după un festival.

Azi facem cunoștință cu 5 dintre ei, iar dacă vrei să ne recomanzi povestea cuiva, lasă un comentariu mai jos.

Mihai Oprea, paramedic voluntar SMURD

Care e partea cea mai grea la munca ta și care e satisfacția cea mai mare?

Partea cea mai grea este să gestionezi sentimentul de frustrare când te confrunți cu nepăsarea unora din jur, mai ales în trafic unde pentru mulți sirenele și luminile echipajelor de intervenție nu reprezintă prea mult și fac manevre care ne pun adesea în pericol. Însă din dorința de a face mai mult si de a înlocui nepăsarea cu implicare s-a născut proiectul Maratonul Resuscitării, prin care, împreună cu colegii de la SMURD Cluj, predăm manevre salvatoare de viață pentru oricine dorește să poată ajuta atunci când situația o cere.

Satisfacția cea mai mare o regăsești în momentul în care o persoană pe care prin munca ta ai ajutat-o îți mulțumește. Marea majoritate a celor care suntem în acest sistem am realizat că adevărata fericire nu vine neapărat din lucrurile materiale pe care le obtii ci mai degrabă din satisfacția pe care o primești cand vezi că ceea ce faci tu are un impact pozitiv asupra persoanelor din jur. Îmi amintesc un moment în care o pacientă era așa de mulțumită că am reușit să o ajutăm încât și-a dorit neapărat să îmi rețină numele și a insistat până i-am scris pe o foaie. E sentimentul superm, când poți să le faci bine oamenilor, iar cât de mult contează pentru ei se citește în ochii lor, nu trebuie neapărat să o expirme în cuvinte.

În weekend care sunt problemele cel mai des întâlnite cu tinerii?

Din punctul meu de vedere, principalul inamic al zilelor noastre este neatenția și ea duce uneori la evenimente tragice. Foarte multe accidente au loc cu pietoni care nu sunt atenți când traversează strada, fiind atât de preocupați de telefoanele lor, de muzica din căști, încât se rup de realitate. Trecerea de pietoni îți dă dreptul și prioritatea de a traversa, dar nu te scutește de toate leziunile, durerile și urmările unui accident provocat de un șofer care nu a reușit să te observe la timp (chiar dacă nu e vina ta!). Toate drepturile noastre vin și cu responsabilități si ar trebui sa fim mult mai atenți la realitatea din jurul nostru pentru a evita situații cu adevărat neplăcute.

Cum reușești să reziști în nopțile de gardă?

Ca să pot gestiona cu succes orele de gardă, zilele de facultate (sunt student la medicină), timpul de studiu, sportul, dar și viața personală îmi fac în fiecare săptămână un program foarte riguros pe ore și încerc să îl respect cât pot mai bine. Pe marginea lui îmi dau un feed-back și încerc în mod constant să găsesc timpii morți și să gestionez ceea ce am cât mai eficient. Uneori merge bine, alteori nu, dar e important să încerci și cu timpul ești tot mai bun la asta.

Eddy Petric, garderobier la Flying Circus

De ce ai ales să lucrezi într-un club la garderobă?

Mi s-a părut o oportunitate interesantă de a încerca un job în viața asta de noapte, cluburi etc. Și garderoba era ‘prima etapă’ la Flying Circus. Pentru că îmi plăcea vibe-ul și oamenii care frecventează locul, am decis să-i dau o șansă și nu am fost dezamăgit.

Cum arată weekend-ul tău și cum reziști tot programul?

La urma urmei, la orice seară putem să-i zicem weekend, atâta timp cât și restul oamenilor consideră asta. Fiind deschiși zilnic și pentru că avem multe evenimente, fiecare zi vine cu alți oameni, alte discuții și alte zâmbete imprăștiate prin club.
La garderobă, deși pare plictisitor si repetitiv, dacă alegi să faci mai mult decât efectiv job-ul tău, ai numai de câștigat prietenii și stări de bine ale oaspeților noștri.
Somnul își are locul în oricare parte a zilei, poți să o alegi tu sau să te obișnuiești cu timpul. Colegii de la bar fac o cafea atât de bună încât ți-i mai drag să îți începi tura de lucru.

Ajungi să povesteștii cu oamenii ce vin în club. Ce povești ai strâns până acum?

Auzi tot felul de povești, și eu unul chiar vreau să le ascult pentru că oamenii îs cei mai importanți. De la probleme în dragoste, oportunități de muncă până la situația geo-politico-administrativă a lumii.

Bogdan Chirca, barman la Jaxx

Cum ai ales să ai acest job?

Am ales jobul de barman fiind ajutor de ospătar la început, m-am angajat pentru că mă lăsasem de facultate și trebuia să fac ceva ca să mă întrețin, așa că m-am angajat la Jaxx ca ajutor ospătar (picollo). Trei luni am stat ca ajutor. timp în care văzusem cât de faină e munca de barman și mă tot învârteam pe lângă bar să mai prind și eu câte ceva. La un moment dat s-a ivit ocazia de a intra în bar și eram atât de fericit că însfârșit eu sunt acela care face latte art-ul pe cafelele colegilor. După, mi-am descoperit adevarata pasiune de a fi barman, care nu înseamnă neaparat munca de bar, de a pregăti niște băuturi și a le servi oamenilor, înseamnă mult mai mult de atât.

Munca de noapte aș putea să zic că e unul dintre minusurile acestui domeniu, având în vedere că programul tău se dă peste cap. Ajungi noaptea la 3-4 acasă, dacă mai ai facultate sau altceva e destul de greu să te trezești la 7-8 să-ți incepi ziua de dimineață. Așa că dormi până mai târziu și așa programul tău se decalează.

Dar e fain pentru că într-un fel seara oamenii se schimbă, ziua sunt mult mai stresați cu ceea ce au de făcut, iar seara oamenii vin să uite de gânduri, vin să se relaxeze și tu îi ajuți să se relaxeze, făcându-le o băutură bună și spunându-le niște chestii faine. Și de aici poți să-ți dai seama că fiecare barman bun, care își iubește meseria, are un suflet bun, pentru că el, fară ca tu să-ți dai seama, contribuie la seara ta și te ajută într-un fel sau altul să uiți de probleme și să te simți bine.

Care sunt preferințele tinerilor și ce le sugerezi tu?

Tu în mare parte trebuie să fii maleabil și să îi satisfaci plăcerile fiecărui oaspete și după hype. Niciodată nu recomanzi o anume chestie pentru toți. Le sugerezi ceva , dar poate nu e pe gustul lor și după încerci cumva să afli ce le place și în funcție de asta le recomanzi ceva. Cea mai mare satisfacție la job e când văd oamenii că vin la noi și se simt bine, când văd că le place ce le fac sau le recomand și când râd la glumele mele.

Vlad Cupșa, fotograf la KOMITI

Când ești cel mai mulțumit de rezultatele muncii tale?

De obicei sunt nemulțumit de fotografiile pe care le realizez. Sunt destul de perfecționist cu ce realizez și se întâmplă de multe ori să nu fiu mulțumit pe deplin de ce fac. Dacă cumva se întampla asta, e după câteva zile în care nu m-am uitat la fotografii și pot să le reanalizez cu alți ochi. În momentul ăsta sunt de obicei mulțumit de unele proiecte.

Cât de des cer oamenii să le faci o poză?

Oamenii nu cer să le fac fotografii așa de des pe cât și-ar imagina lumea. În majoritatea cazurilor e cam de 2-3 ori pe eveniment, câteodată chiar deloc. Observ că lumea e mai relaxată când vine vorba de relația cu mine și așteaptă să vadă a doua zi dacă au fotografii.

Cum decurge pentru tine un weekend și ce faci pentru a rezista?

De cele mai multe ori sunt prins între concerte, festivaluri, evenimente corporate sau alte proiecte foto. Când nu am un weekend cu muncă, călatoresc într-o localitate/zonă nouă. Ca să rezist la tot ce am de făcut, încerc să dorm normal înainte de perioadele aglomerate deși uneori apelez la Supradyn – se pare că funcționează în cazul meu.

ZO, DJ & fondator Subfeleac

Cum ai ales să faci asta și cu ce îți ocupi timpul de luni până vineri?

Fiind deja în domeniul evenimentelor, am simțit nevoia să fac eu warmup-uri la unele petreceri, și a ieșit peste așteptări. Restul timpului mi-l ocup cu un magazin de scule de DJ din Cluj și mă pregătesc pentru weekend. Pregătirea constă într-un fel de brainstorming la locație, public și normal selecția muzicală.

Ce înseamnă pentru tine să lucrezi noaptea? (Cum te raportezi la asta?)

Nu prea mi-a plăcut cartea și așa am ajuns să lucrez în schimbul 3, unde mă simt bine. Îmi place să îmi împart muzica cu publicul și oamenii să danseze pe ea. Se transmite multă energie și la final toată lumea e fericită.

Se mai întamplă să ai cereri de genul “pune piesa aia”?

Am pățit să mi se spună ‘Pune piesa aia‘, mi s-au oferit și bani. Replica cea mai bună e: “A fost acum 10 minute piesa” sau “Pun mai încolo”.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!