Interviu cu Cristian Gog: Cu toții suntem ”Nepoți de Crăciun”!

Home $ Articole $ Interviu cu Cristian Gog: Cu toții suntem ”Nepoți de Crăciun”!

by | Dec 1, 2017 | Articole

Crăciunul e o sărbătoare a familiei. Iar dacă vorbim despre vârstnici, implicit vorbim despre dorința de a fi aproape de familie. Din păcate, însă, multor bătrânei le lipsesc atât vorbele calde, cât și elementele materiale ce conturează un Crăciun adevărat.

Pentru a le oferi acestor bătrânei o bucurie, Asociația Magic People a demarat proiectul Nepoți de Crăciun, proiect ajuns anul acesta la a opta ediție. De la un număr de 100 de bunici, câți au fost vizați la prima ediție, proiectul s-a extins, anul acesta propunându-și să ajute 3.000 de bunici din 4 județe: Cluj, Mureș, Alba și Sălaj.

Nu e greu să fii nepot pentru unul dintre acești bunici. Poți să oferi un ajutor duminică, la Platinia Shopping Center sau ai câteva informații utile aici despre cum poți să te implici. Și ca să fii sigur că pentru acești bunici implicarea ta înseamnă cu adevărat un dar, am vorbit cu Cristian Gog, unul dintre inițiatorii acestui proiect, despre impactul pe care îl are Nepoți de Crăciun.

Acest proiect vizează două aspecte: pe de o parte oferă un dar material bătrânilor care au nevoie, și, poate chiar mai important, le oferă acestora o reamintire a faptului că nu au fost uitați. Faptul că cineva se gândește să îi viziteze aduce o bucurie vizibilă pe chipurile acestora.

Am realizat acum câțiva ani că nu are atât de mare importanță pentru oamenii pe care noi îi vizităm conținutul plasei cu alimente, cât faptul că îi vizităm. Gestul în sine.

Pentru acești bunici, sentimentul că sunt vizitați fac diferența dintre a conta, și a nu avea un scop. Frica de inutilitate este una dintre cele mai mari confruntări pe care le au bătrânii. Tocmai de aceea, e important ca nepoții să le ofere o siguranță, mai ales psihică.

Eu am avut schimbarea asta de viziune în momentul în care am aflat că la unul din centrele cu care lucrăm sunt oameni cu cea mai mare medie de vârstă dintre vârstnicii din Cluj și totuși, pe centrul respectiv e cea mai mică rată de mortalitate. Ceea ce e un paradox. Dar am început să ne interesăm, să vedem ce se întâmplă la centrul respectiv și am aflat că în fiecare zi vârstnicii de acolo au activitate. Într-o zi învață engleză, într-o zi învață să folosească calculatorul, într-o zi învață să danseze, joacă piese de teatru etc.

Pe lângă donațiile efective de alimente, asociația este implicată și într-o activitate prin care se vor strânge donații. Cum se face asta? Folosind un secret al bunicuțelor: mâncarea delicoasă pe care acestea o prepară.

Luni noi mai avem o altă acțiune mare tot în cadrul proiectului. Mergem la Betfair și facem de mâncare cu bunicuțele pentru 250 de angajați. Și practic nu o să plătească mâncarea, ci o să doneze fiecare cât vrea, în funcție de cât de mult i-a plăcut mâncarea. Și facem produse tradiționale: sărmăluțe, cârnați, jumări, cu mic dejun tradițional, cu tot. Cu banii de acolo vrem să acoperim o parte din diferența de alimente de care o să avem nevoie. Și anul ăsta avem mare nevoie de ulei.

Având în vedere că numărul de pachete este stabilit anterior, în anii precedenți, de exemplu, a fost strâns un surplus de alimente. Prin urmare, cei care au dăruit, nu doar că au ajutat bunicii din centre, ci au făcut un dar și beneficiarilor asociației O masă caldă.

Anul trecut și acum doi ani am avut mai mult ulei decât am avut nevoie. Și anul trecut și acum doi ani, surplusul de ulei, tot ce a fost peste, le-am donat celor de la O masă caldă. Noi ne bucurăm că prin donațiile primite pentru proietul nostru am reușit să ajutăm și un alt proiect. Mai mult, am aflat că uleiul dus data trecută le-a ajuns aproape un an.

Iar dacă vrei să ajuți, dar nu neaparat financiar, Cristian te încurajează să o faci prin orice.

Sunt atâtea cauze încât e imposibil să nu rezonezi cu una dintre ele, să nu aibă ceva care să stârnească un sentiment în interiorul tău și să poți zice: Pot să ajut (Nu neapart financiar). Prin cunoștințele mele, prin experiența mea, prin ceea ce am făcut eu în viața mea până acum, pot să dau o mână de ajutor.

Având în vedere că societatea noastră aduce o mulțime de probleme, trebuie să trecem de la etapa în care doar le sesizăm, la a acționa. Nemulțumiri există în diverse cauze, însă în momentul în care trecem de la Nu e bine că…, la Fac asta, pentru că nu e bine că…, atunci produci o schimbare în bine.

În momentul în care ți-ai impus fac ceva, garantat vei face ceva care e legat de acele nemulțumiri pe care le ai. Pentru că vrei să rezolvi ceva. Sunt atât de multe probleme în țara asta, încât fiecare își găsește ceva. Și în momentul în care te implici și depui efort pentru a schimba ceva, și în momentul care vezi că efortul tău, într-adevăr, introduce o schimbare, devii mai ambițios, vrei să depui mai mult efort, vrei să te implici mai mult, vrei să susțiiși alte cauze cu care rezonezi. Și așa apare schimbarea.

Poți să începi chiar azi. Poate îți ajuți o vecină, sau o cunoștință, sau poate îi faci o bucurie unui străin.

De la chestii din astea mărunte se ajunge la chestii extrem de mari și campanii cu un impact fantastic, cum e campaniile celor de la Magic Home, de exemplu – Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu. Jos pălăria! De aici apare schimbarea.

Cei care își doresc ca anul acesta să fie nepoți pot să ajute și venind la sortat și la împărțit de pachete. Este necesară o organizare înainte de întâlnirea cu bătrânii, iar Cristian spune că eforturile merită, iar beneficiari ajung să fie și cei ce se implică.

Asta e o altă chestie ce îți produce o bucurie – Ce fac eu produce o schimbare, dar nu numai în rândul beneficiarilor direcți. Sunt și alți beneficiari. Se leagă lucrurile și toată lumea are de câștigat – încărcătura emoțională după vizitele pe care le faci la centre și energia pe care ți-o dă.

Prin acest proiect, se încearcă asigurarea siguranței bătrânilor. E vorba de o nevoie de bază, după cum spune Cristian, o nevoie pe care vârstnicii o prețuiesc atât de mult încât o să te cucerească prin emoțiile lor.

Dacă te duci să-i asculți o să se deschidă atât de mult și o să îți spună atât de multe chestii și o să ți să pară atât de simpatici, încât nu are cum să nu nască în tine sentimentul că – ce chestie banală și simplă am făcut astăzi și câte am avut de învățat. Te surprinde pe tine. Și te mai duci o dată.

Dacă vrei să fii și tu un Nepot de Crăciun și să faci un pas spre o schimbare în comunitate, echipa Magic People te așteaptă duminică, sau în zilele de după eveniment, să le oferi o mână de ajutor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!