Cum a fost la Noaptea Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj

Home $ Articole $ Cum a fost la Noaptea Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj

by | Dec 11, 2017 | Articole, Cum a fost la

Teatrul Național Cluj-Napoca și-a deschis iar porțile pentru curioși în seara de 9 decembrie, cu ediția a șasea a Nopții Porților Deschise. Pentru mine, participarea la acest eveniment este o tradiție, fiind a patra ediție în care vin entuziasmată la teatru pentru a-i mai desluși din farmece. Doar că plec de acolo chiar mai vrăjită. Așa că o să vă povestesc ce m-a vrăjit de data asta.

#indragostitdecluj #clujnapoca? #cluj #clujnapoca #ilovecluj #explorecluj #experiencecluj #clujinsta

O postare distribuită de Cluj-Napoca, Romania (@cluj.napoca) pe

Evenimentele ce s-au desfășurat în Sala Mare a teatrului au început la ora 18 cu un curs de inițiere salsa susținut de Mario Dance Atelier și Latin Beat. Și mișcarea nu s-a terminat aici. A urmat o demonstrație a participanților atelierului susținut de coregrafa Andrea Gavriliu. În edițiile trecute am participat și eu la astfel de atelier și le recomand cu încredere celor care sunt atrași de lumea teatrului, a dansului, a artei în general (și dacă îți dorești să urci pe o scenă și încă nu ai avut șansa, acest eveniment îți dă ocazia perfectă să te dai în spectacol).

După atâta mișcare, era nevoie și de o pauză. Ce moment mai bun de a viziona un film? Cei prezenți au putut urmări “Cabina de film”, un colaj realizat în urma răspunsurilor pe care mai mulți spectatori le-au dat la întrebări în cadrul evenimentului Ziua Porților Deschise.

De la ora 21 am ajuns și eu la eveniment. M-am dezmeticit repede, ca să nu ratez ceva. Pe scenă, patru scaune pe care stau patru actori. Începuse sesiunea de întrebări și răspunsuri cu Diana Buluga, Andrea Gavriliu, Ioan Isaiu și Dragoș Pop. Întrebările spectatorilor au fost diverse. Așa am aflat că Diana și-a descoperit pasiunea pentru teatru în liceu, datorită profesoarei de limba engleză, care a format o trupă de teatru sau că Andrea se încălzește foarte bine înainte de fiecare spectacol și că muzica o ajută să nu fie copleșită de emoții. Domnul Isaiu ne-a explicat că expresia a se pune în pielea unui personaj nu este tocmai cea mai bine spusă, că actorul este o unealtă prin care personajul trăiește, iar cu fiecare personaj, actorul este mai îmbogățit. Am aflat și cât de complicată poate fi lumea spectacolului când recuzita îți provoacă reacții incontrolabile (strănuturi de exemplu) sau când colegii îți joacă feste înainte de intrarea pe scenă. Iar despre Dragoș pot să vă spun că a fost sarea și piperul sesiunii de întrebări. Modul în care aborda fiecare întrebare și în care relaționa cu publicul a produs hohote de râs. Nu degeaba, el încheia edițiile trecute cu spectacole savuroase de stand-up comedy.

frumi

O postare distribuită de Alina Hritcu (@alina.hritcu) pe

A urmat un concert de colinde susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE” ce i-a introdus pe spectatori în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mai apoi, a avut loc un recital de poezie numit Familia Popescu și susținut de actorii Alexandra Tarce, Narcisa Pintea, Cornel Răileanu, Dan Chiorean și Radu Lărgeanu. Prin interpetarea lor, ne-au adus mai aproape de poetul Cristian Popescu. Au trasmis fericire, tristețe, suferință, iubire și umor. Ne-au traspus într-o lume compusă din fragmente în care emoțiile ne erau principalul ghid. Așa am cunoscut Familia Popescu.

În continuare, Nucu Pandrea ne-a arătat că muzica nu se face doar la instrumente. Simpaticul domn s-a folosit de o frunză pentru a cânta, o tehnică pe care a învățat-o cu mult timp în urmă. Pe lângă cântecele la acest instrument neobișnuit, el a cântat și la muzicuță.

Seara s-a încheiat cu spectacolul de improvizație al trupei Just Push Play, formată din cu Bogdan „Bob” Rădulescu, Dragoș Muscalu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru și Vlad Pasencu. Ce e foarte interesant la acest gen de spectacole este că niciodată unul nu este ca celălalt. De ce? Pentru că spectacolul este construit în funcție de ce spune publicul, pe baza uor exerciții. Dragoș spunea la început că un spectacol de improvizație iese foarte bun dacă publicul este unul foarte bun. Iar pentru acest spectacol, atât trupa, cât și publicul, merită felicitări.

Noaptea la teatru #cluj #ilovecluj

O postare distribuită de andrei m. (@andreimxa) pe

Pe lângă evenimentele din Sala Mare, eu existat și alte evenimente la care curioșii au putut participa. Mai exact, au avut loc întâlniri individuale cu actori, ateliere și o lansare de carte. De asemenea, în foaier a avut loc un Târg de Crăciun cu diverse obiecte, unde doritorii au putut dona către diverse organizații, precum Fundația Estuar. Iar ca un dar pentru vizitatori, teatrul a lăsat în mai multe valize cărți pe care aceștia să le ia acasă.

Tu ai fost la Noaptea Porților Deschise? Cum ți s-a părut această ediție?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!