Cum se prepară cele mai bune lipii tortilla din Cluj

by | Jan 11, 2018 | Articole, Recomandări

Dacă ne urmăriți contul de Instagram probabil ne-ați prins ieri în bucătăria celor de la POKKA făcând ce știm noi mai bine: mâncând și punând întrebări. Sigur nu ați uitat de experimentul pe care l-am derulat de curând, #quesadillaexperiment, când am degustat preparatul acesta de origine mexicană de la 5 localuri diferite din Cluj și am tras niște concluzii după. Lipia de la Pokka, fiind home-made ne-a furat toată admirația și a scos de la noi doar interjecții vesele, așa că am bătut la ușa lor, să vedem cu ochii noștri cum le fac.

În primul rând, trebuie să știți că în echipa lor există o persoană care se ocupă doar de acest lucru. Asta și pentru că lipiile, fiind făcute în casă, au termen de valabilitate de doar 2 zile, spre deosebire de cele pe care le găsiți în comerț și expiră după o perioadă mai îndelungată, și în permanență e nevoie să ”actualizeze stocul”. Procesul începe dimineața, când aluatul, făcut doar din făină, ulei, sare și praf de copt, este frământat, iar mai apoi stă minim o oră la dospit. Secretul, zic ei, constă întocmai în timpul de frământare și de creștere a aluatului. Pe zi, produc o medie de 300-400 de bucăți de lipii tortilla, atât pentru serviciile de delivery, dar și pentru locația lor din Iulius Mall, iar asta înseamnă cam 8h de muncă pe zi, de la momentul în care aluatul se frământă până la varianta finală, lipiile.

Acum, după ce aluatul este în starea lui perfectă, numai bun de făcut niște lipii tortilla delicioase, sunt cântărite câte 100g și făcute niște ”biluțe”, exact așa cum vedeți în poze.

Mai apoi, acestea sunt întinse un pic cu mâna, iar ulterior cu o mașinărie specială. Nu a fost tot timpul însă atât de simplă treaba cu întinsul perfect al aluatului, pentru că aparatul pe care-l folosesc acum s-a lăsat extrem de greu găsit și făceau asta în mod clasic, old school, cu sucitorul.

În ultimă fază, sunt puse pe tigaie, după ce aceasta a fost încinsă, și lăsate foarte puțin timp: în jur de câteva secunde pe fiecare parte. Și voila! E gata.

 

Gata pentru un wrap, o quesadilla sau ce mai poftiți voi. Noi am învățat ieri cât de simplu se face un burrito. Aveți nevoie doar de lipie, tortilla pe care tocmai am făcut-o, sos de fasole, roșii, cașcaval, salată, orez și piept de pui. Lipia a fost unsă cu o cantitate generoasă de sos de fasole, după care am adăugat restul ingredientelor. Se rulează și se pune la prăjit, 1 minut pe o parte și unul pe celălalt, doar pentru a se gratina puțin lipia și pentru a se topi cașcavalul. Acum chiar e gata!

Nu am putut pleca fără să aflăm cum procedează cu lipiile când merg la festivaluri, dat fiind nivelul de atenție pe care acestea-l necesită, căci vă amintiți probabil că v-ați întâlnit cu cei de la POKKA pe la Untold, pe la Street Food Festival.

Și la festivaluri lipiile sunt proaspete, doar mergem pregătiți cu vreo șase aragaze, zece tigăi, cinci persoane care să se ocupe de lipii. Nu e treabă ușoară, mereu lucrăm și tură de noapte pe perioada unor astfel de evenimente. Facem înainte de a începe festivalul lipii pentru primele două zile, ca să fim aprovizionați, iar în acele zile pentru următoarele două. Și oriunde mergem în stradă avem lipii proaspete.

Dacă v-am făcut curioși și încă nu ați încercat niciodată lipiile tortilla de la POKKA, comandați aici. Dacă sunteți fani de mici al preparatelor lor, faceți același lucru. Oricum ar fi, poftă bună!

Tags: pokka

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This