Interviu cu Bota Lehel, co-owner Klausen Burger

Home $ Articole $ Interviu cu Bota Lehel, co-owner Klausen Burger

Astăzi ne concentrăm atenția pe unul dintre cele mai iubite localuri din Cluj, căruia i-ați trecut pragul în repetate rânduri fie pentru a vă bucura de priveliștea superbă asupra orașului, fie pentru berile craft și, de curând, poate din curiozitate să vedeți cum arată după procesul de rebranding prin care a trecut. Vorbim, desigur, de Klausen Burger, despre care am aflat mai multe direct de la Bota Lehel, unul dintre proprietari. Curioși?

Ideea Klausen burger a apărut acum mai bine de 11 ani, prin anul 2008, atunci când el și asociatul său și-au dorit să deschidă o mini-berărie, din simplul motiv că acest concept de bere craft nu exista pe atunci la noi. Au dezbătut și dezvoltat idei timp de 2 ani de zile și au căutat spațiu, dat fiind faptul că aveau nevoie de un loc destul de generos pentru fabrică. S-au hotărât asupra locației de la Central, etajul 4, unde-i găsiți și acum, și în 12 decembrie 2010 s-a deschis Klausen burger.

Inițial am făcut 3 tipuri de bere, și asta pentru că așa cerea piața atunci. Toate din ingrediente naturale, fără aditivi, conservanți, sau orice altfel de stabilizatori. E o bere care trebuie consumată repede, noi nici nu pasteurizăm, cazanele sunt ținute la temperaturi scăzute. Mai apoi, am observat că oamenii au devenit mai deschiși către acest tip de produs și au apărut și alte berării, așa că am mai creat încă patru beri, două pentru sezonul cald cu lămâie și vișine, după care am început să facem și IPA. În 2013, când am lansat-o, nu avea nimeni din România India Pale Ale, nici noi nu știam cum să o promovăm, așa că aveam niște tăblițe în restaurant pe care am scris – ”O nouă bere draft cu 6% alcoolemie.”

Pe parcursul anilor, lucrurile s-au schimbat și publicul a devenit tot mai receptiv, cererea e în creștere, iar ei urmăresc constant trendurile și noile apariții pentru a veni cu alte tipuri de bere. Desigur, un factor important pe care îl iau în calcul atunci când aduc ceva nou este cultura formată la noi în ceea ce privește berile artizanale. Pentru că sunt beri care se vând foarte bine, cum e cea blondă, care e la modă, dar în continuare oamenii sunt influențați în mare măsură de preț, așa că berile extrem de elaborate, oricât ar fi de bune, vor câștiga greu popularitate. Străinii, turiștii în general, apreciază în schimb foarte mult berile pe care le găsesc aici și se simte că au alt bagaj de cunoștințe în ceea ce privește acest tip de băutură. Ei merg și la evenimente pentru ca tot mai mulți să le cunoască berea, practic sunt într-o continuă mișcare și evoluție.

La momentul actual, la Klausen Burger găsiți șapte variante de bere. De-a lungul timpului, rețetele de bere au fost în continuă schimbare, asta și pentru că piața internațională a hameiul a cunoscut diverse perioade de tranziție. Furnizorii lor sunt din Belgia, State, Germania, Ungaria, iar procesul de creare a unei beri noi este destul de simplu: încep de la o primă fierbere, ingredientele sunt cântărite la miligram, timpi de asemenea sunt importanți, iar mai apoi organizează degustări și în funcție de feedback ajustează și îmbunătățesc până ajung la rezultatul cel mai bun.

În 2018 ne dorim să facem încă trei tipuri de bere, pe care le vom comercializa în prima fază doar la noi în restaurant, pentru a vedea care sunt reacțiile clienților, iar în timp vrem să ieșim cu ele și pe piață.

Acum, era imposibil să nu abordăm subiectul rebranding-ului, să plecăm fără să știm când au început să se gândească la asta și care a fost întreg procesul.

Totul a plecat de la logo-ul pe care îl aveam. Era foarte complicat, cu un moș pe el, tipic bavarez, cu o halbă în mână. Și ne-a trebuit ceva mai simplu, așa că ne-am gândit la un rebranding prin care să transmitem și că suntem o bere locală, a Clujului. Designul aparține lui Cosmin Todor și echipei sale, inclusiv emblemele de pe etichetele sticlelor. Pe proiect s-a stat timp de un an de zile, după care au urmat lucrările, care au durat aproximativ 3 luni. Localul a fost închis atunci timp de o lună jumătate doar, dar fiind perioadă de vară, a funcționat terasa.

Și terasa va avea o înfățișare nouă în vară, urmând același model ca cel din interior. Meniul a fost, de asemenea, schimbat, dat fiind faptul că locația este destul de mare, lumea e mereu pe fugă. Au optat pentru ceva mai simplu, tot pe ideea de pub, pentru a putea reuși să servească în timp util pe toată lumea, mai ales la orele de vârf. Și la categoria vinuri veți găsi nume noi, ei punând accent acum îndeosebi pe băuturi românești, locale. Nici în sezonul cald nu se lasă mai prejos, ei contactând producători din Transilvania pentru legume și fructe, al căror gust nici nu se compară cu cele importate. Tot din seria noutăților sunt și berile la sticlă, care au apărut dintr-o simplă necesitate: venea lumea cu flacoane de acasă și voiau bere to-go. Oricum, de când au deschis, zice Lehel că mereu au avut parte de tot felul de schimbări, în fiecare an.

Momentan, echipa numără 48 – 50 de oamenii, în curând vom fi și mai mulți. Ce-i drept, un procent de 20-30% din personal se schimbă constant, fie din curiozitatea de a încerca altceva, fie pentru că vin doar pentru perioada verii, și tot așa. Și, în continuare, meseria asta nu este luată atât de în serios pe cât ar trebui, nu mai sunt școli profesionale. Noi facem training-uri, dar sunt puțini care vor să se axeze pe asta, din păcate. În plus, îi instruim puțin și în ceea ce privește berile, cum se fac, cu ce fel de mâncăruri merg mai bine…

Am dezbătut cu Lehel și diferențele dintre țara noastră și străinătate în privința localurilor, despre tendința noastră de a face schimbări în mod constant, pe care în afară nu o întâlnești. Ei sunt axați pe tradițional, pe menținerea aspectelor vechi, sunt mândri de anii care trec peste ceea ce construiesc, în timp ce noi nu știm cum și pe unde să mai introducem ceva nou. Ei merg constant la târguri de bere, ceea ce le oferă oportunitatea de a intra în discuții cu furnizori, dar și pentru a vedea trendurile.

Mai aveți curiozități legate de Klausen burger? Let`s hear them in the comments!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!