Interviu cu David Todoran, producatorul DOR Fest

Home $ Articole $ Interviu cu David Todoran, producatorul DOR Fest

Poate ați auzit, poate nu, dar în 23 februarie are loc DOR fest. Aflat la prima ediție, DOR vine de la Dragobete, Obiceiuri, Românisme și se dorește a fi un festival în care focusul principal să fie pe muzică românească, modernă și clasică, eroii artistici ai copilăriei noastre, obiceiurile ce ne leagă de sute de ani și modernismul ce a transformat frumos unele tradiții din România. Evenimentul a dezvoltat această temă și pentru că 2018 e anul Centenarului, în care sărbătorim 100 de ani de la Unire. David Todoran, producător al festivalului și membru al formației David & The Six Martini, ne-a povestit mai multe despre ideea din spatele DOR, iar astăzi împărtășim și cu voi.

Organizatorii și-au propus să realizeze festivalul în două ediții. Prima va avea loc acum, în data de 23, cu durata de o zi, iar a doua va fi la vară, outdoor – pe platoul dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena, probabil în weekendul 15-17 iunie, și își doresc să sintetizeze ideea Centenarului prin 100 de piese românești și să facă o antologie a celor mai bune melodii din ultimii o sută de ani. Vor fi prezenți artiști locali și din țară, dar vor avea parte și de câteva colaborări inedite – hip-hop & orchestră simfonică, muzică specifică dansului tango și rock sau jazz, acestea fiind doar câteva exemple.

În ceea ce privește ediția de acum, de Dragobete, evenimentul va fi împărțit în două zone. Va fi cea de party, din sala mare, unde artiștii vor cânta în intervalul 20.00 – 01.00, cu aproximație, iar după performance-ul celor de la Vunk petrecerea va continua cu un retro românesc, asigurat de cei de la NOA Club. Tot acolo. Practic, clubul NOA se va muta în Polivalentă pentru sărbătoarea aceasta a Dragobetelor.

Line-up-ul este unul intrigant și conține nume aparținând unor genuri muzicale diverse. Satellites reprezintă zona indie-alternativă, Osmia este un DJ de trance, house, specific unor festivaluri de tip Untold, cu un stil a la Armin Van Buuren, iar David and The Six Martini Band vor urca pe scenă alături de Young Famous Orchestra și vor susține un concert de două ore. În timpul acesta vor avea și câțiva invitați – Aldo Blaga, Arpy Torok, Vlăduța Lupău, Emanuel Mirea de la Stigma, Anatholis – și vor găzdui un recital de jumătate de oră al Corinei Chiriac, cântând alături de aceasta cele mai frumoase piese ale ei. La miezul nopții vor veni cei de la Vunk, dar petrecerea nu se termină aici, după cum am menționat ulterior.

Pe holurile Sălii Polivalente va avea loc o altfel de manifestare și de interacțiune, prin care ne dorim să prezentăm România prin artă și prin cei care fac ceva frumos în țară. Mai exact, va exista o zonă tradițională, unde vor fi prezenți meșteri populari, artizani, vendori care vor veni cu tot felul de creații – haine, traiste, bijuterii, chestii handmade și alte cele, și un vernisaj de artă contemporană.

David & The Six Martini, care au apărut inițial pe scenă ca o trupă de evenimente, au susținut în trecut, cu ocazia Sfântului Valentin, două concerte intitulate ”That`s Amore”, ambele sold-out. Nu sunt deloc străini de zona de evenimente din Cluj, dar provocări și bătăi de cap pot apărea la tot pasul, motiv pentru care i-am întrebat cum decurge organizarea festivalului și cum sunt împărțite atribuțiile în echipă.

Trecerea aceasta ni s-a părut oarecum naturală. Nu am întâmpinat dificultăți de niciun fel pentru că vom lucra cu cei care realizează și Electric Castle, din punct de vedere tehnic nu este nicio problemă. Awareness există, evenimentul a fost primit cu entuziasm și am simțit că oamenii sunt curioși în legătură cu ce va fi, așteptăm între 3000 și 5000 de participanți. Fratele meu s-a implicat mai mult pe partea artistică – partituri, repetiții, iar eu pe cea managerială, de implementare – țin legătura cu ceilalți participanți, artiști, sponsori. Am avut parte de un sprijin incredibil din partea partenerilor, care sunt foarte receptivi la întrebările mele și le mulțumesc pentru asta. Sunt foarte multe detalii de interes pentru un organizator despre care nu vorbește nimeni, iar ei m-au ajutat cu multe informații în acest sens.

În ultimă instanță, nu puteam încheia discuția fără a-l întreba pe David care e semnificația sărbătorii de Dragobete pentru el și cum l-a inspirat asta să creeze conceptul DOR Fest.

Dragobete este o sărbătoare ce provine din vatra neamului nostru românesc, adică de la sat, este un fel de simbol care datează încă de pe vremea dacilor. Legenda este una interesantă, de asemenea, Dragobete fiind un băiat destul de nestatornic și săltăreț care a fost transformat de o vrăjitoare în Năvalnic, o plantă. Cu ocazia Centenarului am vrut să integrăm și să celebrăm unul dintre cele mai vechi simboluri din panteonul românesc, și așa a apărut DOR Fest.

Mai aveți curiozități legate de acest eveniment sau ne vedem diresc acolo? Noi deja ne-am luat biletele la DOR Fest. Tu?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!