Cum a fost la cină la Deutsches Haus

Home $ Articole $ Cum a fost la cină la Deutsches Haus

by | Feb 19, 2018 | Articole, Cum a fost la

De un an de zile de când tot scriu zilnic și vin cu fel de fel de idei, ba de localuri, ba de evenimente, activități, locuri pe care să le vizitați și tot așa, probabil v-ați dat seama că nu sunt deloc genul care să stea locului. Mereu caut să descopăr altceva, mi-aș dori să mă clonez și să pot fi în vreo cinci locuri deodată, funcționez practic alimentându-mă constant cu viața orașului. Nu sunt într-un zbucium continuu totuși, pentru că deseori mai caut și locații unde pot lua o pauză, unde pot mânca ceva delicios și de unde pot pleca declarând că sunt ca nouă. Așa că astăzi vă povestesc unde mi-am încărcat bateriile recent, petrecând o seară liniștită și bucurându-mă de bucătăria… ce să vezi, germană.

Acum vreo 2-3 luni, când am făcut plimbarea mea obișnuită prin localurile abia deschis în oraș, m-am pomenit undeva pe strada Plopilor, într-un restaurant cu specific german – Deutsches Haus. Abia venisem din Berlin, așa că n-am fost deloc curioasă nici de titlurile de bere, nici de preparatele a căror denumire făcea evident faptul că sunt… de acolo, de la mama Germania. Acum, însă, am mers pregătită să mă desfăt cu toată gastronomia nemților. Și, inevitabil, am ajuns să gust și din câteva (5) tipuri de bere. Vă garantez că am plecat fericită de acolo.

Înainte de toate, vreau să vă prezint un pic locul. Cu un design tipic tradițional german, în care lemnul domină încăperea, restaurantul îți transmite încă de la început senzația de familiaritate, de căldură, sentimentul că ai ajuns într-un spațiu confortabil. Iar barul impunător de la intrare îți fură imediat privirile prin elemente bine închegate și așezate unul lângă altul în armonie perfectă: cărămizile de la bază, colecția de sticle, sforile luminoase. Este compartimentat în 4 încăperi de diferite dimensiuni, o altă surpriză așteptându-ne chiar în sala din spate, ”ascunsă” în spatele unei uși masive, unde găsim alte fragmente de decor specific, de departe cele mai captivante fiind cele trei reprezentații artistice de pe pereți.

Destul cu prezentările, să trecem la lucruri… mai gustoase! Meniul e ca pentru oamenii mari, care știu ce vor de la viață și nu au nevoie să răsfoiască printre opțiuni nenumărate, înșirate într-un meniu de dimensiunea unei reviste. Din acest motiv, cele mai multe preparate le veți găsi la secțiunea de fel principal și grill (cârnați), așa cum era și de așteptat, iar în rest, la aperitive, supe, paste, salate și garnituri, aveți câte 2-4 variante. Eu zic că e exact așa cum trebuie să fie, căci oricum nimeni nu merge în local cu specific german și se așteaptă să găsească x sortimente de pizza sau nu știu câte feluri de quesadilla. Sau cel puțin sper că nu se întâmplă așa ceva. Nu au nicio ofertă pentru micul dejun pentru că deschid la ora 12.

Am început cu bacon uscat drept aperitiv. Vă imaginați că deja îmi sclipeau ochii de fericire, dat fiind faptul că ador chestiile super crunchy. Pentru felul principal am analizat fiecare opțiune în parte, ne-am tot gândit și răzgândit, bineînțeles că prima dată am zis că musai trebuie să încercăm ciolanul de porc servit cu varză bavareză, mai apoi am văzut și șnițelul vienez despre care am aflat că este și servit cu dulceață. E specific austriac, dar știți voi… se mai întâlnesc bucătăriile și culturile at some point. Și când am ajuns la cârnați, pur și simplu ne-am dat seama că nu aveam cum să plecăm de acolo fără a încerca măcar un sortiment.

Așa că ne-am comandat 4 tipuri diferite, să ne asigurăm că am testat, și apoi am recomandat: picant, bratwurst, weiner wurst și kasekrainer radatz – cu brânză, care, din nou, își are originile pe plaiurile Austriei. Verdictul? Recomandăm! Vă dați probabil seama că eu i-am încercat doar pentru că sunt emblematici pentru bucătăria germană și nu am degustat în multe locuri de pe planetă acest tip de mâncare, doar în Berlin. Dar ar fi trebuit să vedeți privirea și bucuria de pe fața prietenului meu când mi-a spus: ”În sfârșit avem cârnați buni și în Cluj!” Și credeți-mă… dacă recomandă până și el, chiar e de încercat! Cârnații au fost serviți cu salată de cartofi, un alt preparat specific.

Și pentru că tot timpul când nimeresc într-un local nou vreau să încerc cel mai recent dish, am comandat un preparat care nici nu a apucat să-și găsească un loc în meniu încă: tocăniță de iepure, de lângă care nu putea lipsi salata de murături, făcută în casă, chiar de către ei. Nici nu știu ce mi-a plăcut mai mult – mâncarea sau bolurile în care a fost servită. Cert e că nu am avut timp să mă dezmeticesc din cât de bună fusese tocănița, că a trebuit să încep degustarea berilor.

Au bere la draft, doar una de origine română (Zăganu, mai exact), una de origine cehă (Primator) și trei nemțești – Warsteiner, Krombacher și Weltenburger, care e și berea oficială a Vaticanului. Imaginați-vă că gustam și luam notițe, pentru că nu puține au fost dățile când mi s-a întâmplat să spun la final – ”Toate au fost la fel”. Ei bine, astea știu sigur că nu au fost. Warsteiner-ul are un gust foarte intens de hamei, de la Krombacher am degustat două sortimente, weiss-ul, care mi s-a părut că a avut un gust feminin, dulceag, și pils-ul, pe care prietenul a descris-o ca fiind ”o soră blondă de neuitat”. A urmat Primator premium-ul, o bere brună aromată, dulce la început și amăruie pe final, iar seara s-a încheiat cu Weltenburger-ul, o bere atât de bună încât și papa o bea probabil. Sau la asta ne-am gândit noi, cel puțin. În afară de asta, în meniu mai găsiți ceaiuri, cafea, cocktail-uri, vinuri, și orice altceva ați mai pofti când nu aveți chef de o bere.

Vă închipuiți că there was not room for dessert, dar asta nu a însemnat că nu am fost curioși de ce am fi putut mânca. Măcar auditiv să ne delectăm cu ceva dulce. Acesta diferă de la zi la zi, așa că cel mai bine e să întrebați ospătarul și vă lămurește el. Au ștrudel, tartă cu brânză dulce, prăjitură ”Pădurea Neagră”, diverse delicatese tradiționale germane, dar și românești, acestea pe care vi le-am numerotat fiind doar câteva dintre exemple.

De menționat ar mai fi că în viitor își propun să organizeze diverse evenimente focusate pe degustare de bere, iar regulat puteți merge la ei pentru vizionarea unor meciuri importante cu gașca. Nu puteau lipsi serile de sport într-un local german, iar ei au reușit să aducă în acest loc cam tot ce înglobează un restaurant cu specific nemțesc. Ne-a plăcut la Deutsches Haus și cu siguranță le vom mai trece pragul.

Voi i-ați vizitat vreodată? Dacă nu, v-am făcut curioși, ați da o fugă într-o seară?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!