Bugetul necesar unui student pentru o lună de ieșiri în Cluj

Home $ Articole $ Bugetul necesar unui student pentru o lună de ieșiri în Cluj

by | Feb 27, 2018 | Articole, Student

Știu ce o să ziceți – că nu vreți să ieșiți nicăieri, că v-ați decis să hibernați precum urșii, că nimeni și nimic nu vă poate scoate de sub pătura voastră călduroasă. Apropo de asta… nu vrem să fim noi îngerul de pe umărul stâng, dar ați văzut că săptămânal oferim invitații la fel și fel de evenimente pe contul nostru de Instagram? Ideea e că știm și noi că n-aveți niciun chef să dați acum fața cu frigul de afară, dar în același timp, e momentul ideal pentru făcut planuri. Și numărat banii.

Așa că azi facem un calcul simplu: de câți bani are nevoie un student pentru o lună de ieșiri în Cluj? Da, puteți trimite articolul de față și părinților, să vadă că the struggle is real. O să presupunem că mergeți la o reprezentație artistică, la un film, la un concert, la un show de stand-up comedy și… având în vedere că sunteți atât de activi, vom considera că nu aveți chef și de mai multe petreceri în fiecare săptămână, așa că vom lua în calcul doar patru ieșiri în club (una pe săptămână, să zicem).

* Prețul din infografic este media dintre suma minimă și cea maximă pe care o puteți aloca evenimentului în cauză.

O dată pe lună eu zic că e musai să vedeți un spectacol, fie el de teatru clasic sau contemporan, operă, sau care reunește mai multe arte vizuale. La Operă, studenţii beneficiază de o reducere de 50% din preţul integral al biletului pentru rândurile 14-17, asta însemnând 15 lei, iar la balcon sau în picioare preţul biletelor este de 10 lei. La Teatru există un preț fix de 10 lei pentru studenți, fie că optați pentru o piesă jucată în sala mare sau în studioul ”Euphorion”. Pentru un spectacol într-un spațiu neconvențional, tariful de intrare este de 20 lei în cadrul Teatrului de Club, 25 lei la Reactor, 15 lei la Fabrica de Pensule. Obținem o medie de aproximativ 15 lei.

 

Și chiar dacă toate filmele apar la un moment dat și în mediul online, e practic imposibil să nu ajungi măcar o dată pe lună într-o sală de cinema. La CinemaCity prețul unui bilet pentru student este de 16 lei la un film 2D, 21.5 lei pentru o proiecție 3D. O variantă mai ieftină ar fi la Cinema Florin Piersic (11 lei – 2D, 13 lei – 3D) sau Victoria (10 lei), unde puteți viziona și filme în cadrul Cinematecii TIFF, iar în fiecare zi, de luni până joi, la spectacolul de la ora 13 intrarea este liberă pentru elevi, studenți și seniori. Mai există locuri în care se fac proiecții gratis, cum ar fi la ScoutHouse sau la Colectiva Gazette, puteți urmări și evenimentele de aici, dar nu vă așteptați să vedeți premiere cinematografice. Unde mai pui că dacă îți cumperi un suc, o porție de popcorn sau una de nachos, mai trebuie să scoți minim 10 lei din buzunar. Așadar, avem minim 10 lei, maxim 31.5 la capitolul filme (film 3D + something to eat).

 

Dacă mai intră și un concert în discuție… cifrele cresc din nou. Să nu ne gândim la cele de la Sala Polivalentă sau de pe scena Cluj Arena, pentru că sunt mai costisitoare și nu toată lumea se aruncă spre ele, tocmai din cauza bugetului necesar. Studenții cu atât mai puțin. Dar ca locuri în care au loc foarte des reprezentații muzicale avem Atelier Cafe, Euphoria Music Hall, El Comandante și altele, iar prețurile se încadrează undeva între 10 și 35 lei. Nu uitați de concertele simfonice ale Filarmonicii de Stat, de asemenea, unde tariful de participare este de 30 lei. Puteți opta și pentru serile cu muzică live de la Charlie sau Livada, de exemplu, unde intrarea este liberă, însă vă dați seama că nu veți sta la masă și vă veți bucura de muzică și atât. Ori vi se va face foame, ori veți comanda ceva de băut, deci fără minim 15 lei lăsați pe masă nu scăpați nici în cazul acesta. Așadar – maxim 35 lei, minim 10 lei.

 

Mai sunt serile de stand-up comedy, căci trebuie să luptăm cumva cu starea generală de încordare, stres și să ne eliberăm mintea de grijile cotidiene, fie că ne gândim obsesiv la licență, vreo restanță zăpăcită sau internship-ul care sperăm să ne aducă un loc de muncă în domeniul în care studiem. În El Comandante se organizează mai noi show-uri de acest fel destul de des, chiar au programate două pentru următoarea perioadă: unul cu Sașa, Andrei Ungur și Daniel Haș (20 lei), și altul cu Darius Câmpan (15 lei). La Casa de Cultură a Studenților vin Teo, Vio și Costel în data de 12 martie, au mai rămas exact 15 locuri în sală la acest moment, iar taxa de participare este cuprinsă între 40 și 60 lei. Sau puteți asculta podcastul la Charlie Upstairs, unde intrarea va fi 25 lei. Media în acest caz este de 37,5 lei, minim 15 lei, maxim 60.

 

Despre bugetul necesar pentru o noapte petrecută în club am avut mai demult o întreagă dezbatere. Iar concluziile au fost… usturătoare pe alocuri, îmbucurătoare prin altele. Noi am luat în calcul tariful de intrare și consumația, care includea o apă, o bere, un shot și un drink. Cum ar veni – essentials. Suma variază între 27 și 60 lei, iar aici mai au un cuvânt serios de spus și preferințele muzicale. Aparent, te costă mai mult să fii fan al muzicii electronice, și mai puțin dacă te dai în vânt după cea comercială. La fel cum am zis și când am scris articolul respectiv, s-ar putea să intervină și foamea de după dans la finalul petrecerii, dar și niște costuri de transport. Pentru patru zile de petreceri rezultă o medie de 174 lei, cu un minim de 108 lei și un maxim de 240 lei.

 

Dacă v-au înflorit niște lacrimi în colțul ochiului, nu uitați că aproape în fiecare lună noi pregătim o listă cu evenimente cu intrare gratis la care puteți participa și organizăm constant concursuri în cadrul cărora oferim invitații la cele mai #cool evenimente. La țoți ni-i greu, nu vă faceți griji, găsim soluții pentru toată lumea. Nu e treabă ușoară să ții pasul cu viața orașului.

 

Noi am mai făcut un articol asemănător în anul 2014, poate ar fi interesant de citit și făcut o comparație. Voi de câți bani aveți nevoie într-o lună pentru a vă simți împliniți cultural și social?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!