Invitați de onoare și un program artistic unic la Balul Operei 2018

Home $ Știri Cluj $ Invitați de onoare și un program artistic unic la Balul Operei 2018

by | Feb 28, 2018 | Știri Cluj

Cu doar câteva zile înaintea celui mai așteptat eveniment al lunii martie, pregătirile pentru Balul Operei 2018 sunt în plină desfășurare și promit surprize excepționale.

Sâmbătă, 3 martie 2018, de la ora 19:00, clujenii sunt invitații Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, la o seară de neuitat, învăluită în dans, muzică și eleganță, cu ocazia unui eveniment marcant pentru mediul cultural și artistic al orașului.

Accesul publicului va fi permis doar până la ora 18:50 pentru că spectacolul va fi transmis în direct de TVR Cluj și TVR3.

Inspirația teatrului liric clujean se regăsește în vestitele baluri vieneze, iar clujenii sunt invitați la dans, într-o seară dedicată excelenței în muzică, cu un program care cuprinde fragmente de operă, valsuri, operetă și musical. Balul Operei 2018 vă lansează invitația de a duce mai departe tradiția balurilor vieneze, respectând un cod vestimentar formal strict, „black tie” sau „white tie”.

Dirijorul Tiberiu Soare, căruia Casa Regala a României i-a conferit distincţia „Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler” și care a realizat spectacolul excepțional Regal de Operă oferit de teatrul liric clujean sub auspiciile Familiei Regale a României, în 2017, va dirija programul serii, oferit de Orchestra Operei Naționale Române.

Programul include momente muzicale din repertoriul dramatic și instrumental autohton, reprezentativ pentru Anul Centenar 2018, tema acestei ediții a Balului Operei. Seara se deschide cu Imnul de Stat și Imnul Uniunii Europene, în variantă orchestrală, ca o afirmație lirică a identității naționale, integrată acum cu succes în diversitatea spațiului european, iar interpretarea lor constituie, totodată, una dintre tradițiile celebrelor baluri vieneze.

Balul Operei îl aduce pe scenă pe invitatul special al serii, tenorul Ștefan Pop, care a câștigat două dintre cele mai importante competiții vocale internaționale (Operalia, găzduită de Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea lui Placido Domingo, și Competiția Internațională de Muzică de la Seul, în 2010). Ștefan Pop a interpretat roluri memorabile pe scenele Staatsoper Hamburg, Wiener Staatsoper, Opernhaus Zürich, Opéra national de Paris, Royal Opera House. Proiectele sale de viitor includ interpretarea operelor Roberto Devereux la Teatro Carlo Felice din Genova, Rigoletto la Soirées Lyriques de Sanxay (Franța) și Faust la Ópera de Oviedo (Spania).

Distinșii artiști invitați se vor alătura soliștilor: Carmen Gurban, Iulia Merca, Diana Țugui, Viktoria Cormoș, Larisa Ștefan, Hector Lopez, Sorin Lupu, Simonfi Sandor, Andrei Manea, Andrei Nicoară, Sebastian Balaj, Diana Gheorghe, alături de artiștii instrumentiști Rareș Munthiu – vioară și Vlad Rațiu – violoncel.

Spectatorii se vor bucura de duete și segmente solistice din opereta Lăsați-mă să cânt a lui Gherase Dendrino sau binecunoscuta Baladă a lui Ciprian Porumbescu – dar și de arii ale repertoriul clasic universal de operă, oferite de Giuseppe Verdi (celebra operă La traviata), Giacomo Puccini (prin capodoperele sale La bohème și Madama Butterfly), Francesco Cilea (L’arlesiana), Camille Saint-Saëns (Samson et Dalila) și multe altele. Nelipsite sunt strălucitoarele valsuri de Șostakovici, Franz Lehár (din opereta Contele de Luxemburg), Johann Strauss-fiul, sau celebrul Valurile Dunării de Ion Ivanovici, pe ritmul cărora vom admira grațiosul dans al prim-balerinei Andreea Jura, acompaniată de Ansamblului de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Tot un prilej de delectare și divertisment ne vor oferi piesele din repertoriul creației universale de musical și operetă, iar programul artistic se încheie prin celebra chemare la sărbătoare – Trăiască! Trăiască șampania! din Liliacul lui Johann Strauss-fiul, interpretată de toți protagoniștii serii.

Prin participarea la Balul Operei 2018, clujenii îi vor susține, atât prin achiziția biletelor la eveniment, cât și prin donații oferite în seara acestuia, programul de burse lunare pentru cei 11 artiști care fac parte din Transylvanian Opera Academy (TOA). Este cel mai recent proiect cultural-artistic și academic al Operei Române și urmărește formarea și îndrumarea către excelență a unor tineri promițători care, prin reușita în cadrul unei sesiuni de audiții, se bucură de privilegiul unui an de studiu cu artiști consacrați.

Ca în fiecare an, în cadrul Balului Operei se oferă Premii de excelență în domeniul artistic, ediția 2018 a Balului Operei onorând rezultatele deosebite prin următoarele premii:

– Premiul “Seniorii Cetății” acordat de Uniunea Universităților Clujene
– Premiul “Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine
– Premiul “Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine
– Premiul “Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente (o operă de artă oferită de Remus Pop din colecția sa personală)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!