Imaginați-vă următorul scenariu: sunteți într-un bar, într-o cafenea sau, mai bine, la o petrecere, într-un club, alături de alți 200 de oameni. Minim. Dintre aceștia, 10 au făcut greșeala de a veni cu mașina, așa că beau apă sau Cola, vreo 70 au optat pentru bere, iar restul se răsfață cu un long drink, o Cuba Libre, un Mojito sau o Vodka Cranberry. În repetate rânduri. Întrebare: în câte din băuturile acestea stă înfipt cel puțin un pai de plastic?
În aproape toate. Iar în fiecare pahar – un alt pai. Pentru că nu am auzit pe nimeni vreodată zicând – ”Stai că l-am păstrat pe cel din băutura precedentă, nu am nevoie de altul.” Câte paie de plastic sunt folosite într-o singură zi, într-un local? Dar la nivel de Cluj? Cu siguranță prea multe. Ultimele rapoarte indică faptul că în SUA și în UK se aruncă în jur de 550 de milioane de paie din plastic. Pe zi. Vorbim practic de o cantitate incredibilă, care ar putea umple 125 autobuze școlare/ zi și 46,400 pe an. Credeți că noi stăm mai bine, raportat la numărul de locuitori? Și mai apoi… câte din aceste paie sunt reciclate și câte ajung în ocean? Suficiente cât să-i determine pe specialiști să afirme că peste aproximativ 30 de ani oceanele vor fi pline nu de pește, ci de plastic, iar păsările maritime vor lupta din greu cu ingerarea acestuia, dat fiind faptul că durata de descompunere a unui obiect din plastic este de 200 de ani. Având informația aceasta ce te oprește, ca manager, să renunți chiar acum la toate paiele din localul tău?
Începând cu anul 2017 mai mulți barmani, baruri, manageri din întreaga lume au conștientizat gravitatea acestei probleme și au început campania – Say no to plastic straws. În Cluj, cei de la Form Space deja au anunțat oficial, acum câteva zile, că nu mai folosesc paie deloc, ”începând de acum, pentru totdeauna”. Mai mult, echipa Charlie Pub, pe lângă faptul că au renunțat deja de ceva timp să le utilizeze, în ciuda nemulțumirilor clienților, care refuză să înțeleagă cât de dăunătoare sunt pentru mediu, vor anunța curând o alternativa pentru asta. Momentan au luat în calcul varianta paielor din ceramică și sunt în discuții cu mai mulți ceramiști, designeri și oameni cu imprimante 3D pentru a găsi cea mai bună soluție. În viitor își doresc să abordeze și brandurile din România pentru a vedea ce sprijin au de la aceștia.
În multe țări civilizate această mișcare e încurajată chiar de consumator și se numește – Refuse the straw. Practic, clientul este cel care refuză paiul de plastic. Și haideți să ne gândim puțin la următoarele aspecte. Pe de o parte, există barmani care au acest reflex dezvoltat greșit, de a adăuga un pai în orice băutură, ca sarea în bucate. Noi, în ipostaza de oameni și consumatori informați, avem datoria să atragem atenția asupra efectelor acestui obicei. Există șansa ca echipa de acolo să nu fi auzit în veci de consecințele paielor de plastic sau să fi decis să fie ignoranți cu privire la această problemă. Nu trebuie să fiți și voi la fel.
Pe de altă parte, dacă considerați ”deplasată” consumarea unei băuturi fără pai, gândiți-vă că la fel de bine își va îndeplini funcția și un pai din inox, bambus, poate chiar unul comestibil. Dacă te îngrozește idee variantei din inox, atunci bănuim că te deranjează și că tacâmurile sunt utilizate și spălate înainte de a ajunge în mâna ta într-un restaurant. Must be hard to be you. Iar dacă ai un fix, nu poți renunța nicicum la pai pentru că nu vrei să atingi paharele și nici nu vrei să încerci altă variantă de pai, rămâi la paiul de plastic. Am scris paiul pentru că trebuie să fie unul, și nu unul pe zi. Poartă-l în geantă într-un suport special, spală-l, ai grijă de el ca de ochii din cap, dar nu mai arunca încă unul în marea de plastic deja existentă, atât în ape, cât și pe uscat.
Există două variante acum: să nu facem nimic, nici din ipostaza de consumator, nici din cea de manager de local, sau să spunem ”da” unei schimbări pe care oricum va trebui să o facem la un moment dat. Pentru că problema de față ajunge chiar acum în atenția multor persoane, iar dintre aceștia măcar un sfert vor decide să facă ceva, să găsească soluții. Vor urma alții și alții, iar la final vor rămâne o mână de oameni care s-au opus cui? Binelui? Salvării făpturilor din ocean? Plajelor mai curate? Unei alternative eco-friendly?
Malibu este un exemplu de oraș care a interzis complet folosirea paielor de plastic, iar în ceea ce privește Europa, UE pare hotărâtă să pornească un adevărat război împotriva plasticului prin aplicarea unui plan de ”curățare” urgentă, care își propune să transforme până în 2030 toate obiectele de genul – paie, sticle din plastic, coffee cups etc., în unele care pot fi refolosite sau reciclate. Vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat într-un tweet public că va exista o legislație referitoare la folosirea singulară a obiectelor din plastic înainte de vara aceasta, alături de afirmația sa stând hashtag-urile #EUDoesntSuck, #StrongerTogether și #PlasticStrategy. Chiar regina Marii Britanii a redus utilizare lor la Palatul Buckingham, Windsor și Holyroodhouse. În Amsterdam a fost deschis un supermarket în care există mai mult de 700 de produse alimentare și nici urmă de plastic, iar mâncarea este expusă în recipiente de sticlă, metal sau carton. Mai multe restaurante și localuri au anunțat că paiele de plastic vor fi disponibile doar la cerere sau deloc.
Desigur, suntem capabili să privim problema și din cealaltă perspectivă, mai ales dacă luăm în calcul beneficiile folosirii paielor pentru sănătatea danturii, motiv pentru care am cerut și părerea unui medic stomatoloc, Dr. Marius Buzac. Cu toate acestea, rețineți: există întotdeauna alternative, iar paiul de plastic ar trebui să nu mai reprezinte o opțiune pentru voi.
Un sfat pe care îl dau pacienților mei este să consume, când au posibilitatea, băuturile acide, dar şi pe cele colorate, precum cafeaua, ceaiul negru, Cola, ciocolata caldă și sucurile colorate, folosind paiul. Acesta te ajută să eviţi contactul direct dintre dinţi şi băutură, prevenind eroziunea sau pătarea smalţului. Folosirea paiului este indicată și în perioada efectuării tratamentelor de albire, cât și după terminatea acestora, tocmai pentru păstrarea efectului de albire mai mult timp. Odata cu venirea verii avem tendinta să ne racorim cu băuturi foarte reci sau cu gheață. Expunerea bruscă la rece este un factor de durere și duce în timp la distrugerea smalțului. Aceast lucru poate fi prevenit prin folosirea unui pai în băutura dumneavoastră.
Acestea fiind spuse, hai să dăm un exemplu și să încurajăm cât mai multe localuri din Cluj să renunțe la paiele de plastic!
Let`s refuse the straw until bar managers understand nobody wants them anymore. Let`s say no to plastic straws till everyone forgets they ever existed. You in?