Modalități prin care să câștigi bani ca student

Home $ Articole $ Modalități prin care să câștigi bani ca student

by | Mar 5, 2018 | Articole, Student

Sparg eu gheața și o spun: ca să ieși în oraș ai nevoie de bani… și nu puțini. În anul întâi de facultate îmi calculam și recalculam bugetul pentru ieșiri în oraș. Dacă tu încă nu ai idee în ce sumă te-ai încadra într-o lună plină de ieșiri în oraș, îți oferim câteva puncte de reper în articolul de aici. După ce ai verificat prin calendarul nostru ce evenimente urmează, ți-ai stabilit prioritățile și te gândești deja la un party fredonând It’s not about the money, money, money, te lovește realitatea: You don’t have enough money, money, money. Fiind o situație mai puțin plăcută, dar prin care majoritatea studenților trec, azi îți dăm câteva idei despre moduri în care poți să câștigi bani, asigurându-te că ajungi și la cursuri.

 

Profită de hobby-ul tău

Ce îți place să faci? Pictezi? Vinde-ți picturile. Realizezi obiecte hand-made? Atunci sigur munca ta va fi apreciată pentru unicitatea produselor. Creezi piese vestimentare? Niciodată nu sunt prea multe, mai ales în dulapul unei fete. Prin mediul online îți poți promova cu ușurință creațiile și să începi să atragi primii clienți. Există și o platformă online care își propune să creeze o comunitate a creatorilor din România, unde poți să cumperi sau să vinzi produse unice. Să nu uităm că au loc periodic târguri la care ai ocazia să îți expui produsul muncii tale. Tocmai s-a încheiat Târgul de mărțișor și încă este în desfășurare Târgul de Primăvară.

 

Aplică pentru internship-uri plătite

Pe lângă faptul că vei câștiga bani, vei avea mai multe șanse de angajare în viitor odată ce ai o oarecare experiență de muncă.  Trebuie doar să alegi un internship potrivit pentru domeniul tău de specializare. Momentan există oferte în Cluj pe domeniile marketing, IT, logistică, producție, HR sau vânzări. Perioada de desfășurare a internship-ului variază, de la 6 săptămâni până la un an, dar majoritatea au o durată de 3 luni. Și programul de muncă diferă de la caz la caz, variind între 2 și 8 ore. Un program de internship care îi vizează pe cei ce studiază software, inginerie electronică și design mecanic este Build your robot, program ce a ajuns la a doua ediție și care te provoacă să construiești un robot. Mai multe informații despre acest program găsești aici. Domeniului tehnic îi este dedicat și JobShop, un târg care îți dă startul pentru viitoarea ta carieră.

 

Donează sânge

Odată ce ți-ai învins frica de ace poți face o faptă bună și ești recompensat pentru asta. Donarea de sânge este voluntară, iar donatorii din Cluj beneficiază de 7 bonuri valorice, o adeverință pentru o zi liberă și o adeverință ce asigură 50% reducere la transport. Etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a finaliza procesul de donare sunt descrise aici. Există și câteva criterii de admisibilitate pe care e necesar să le consulți. Să nu uităm nici de BLOOD NETWORK, campania prin care vara trecută donatorii au primit bilete gratuite la UNTOLD și NEVERSEA. V-am povestit pe larg despre campanie în articolul de aici. Poate ne așteaptă și alte surprize anul acesta.

 

Plimbă căței

Cine poate rezista la o pereche de puppy eyes care așteaptă să iasă la plimbare? Eu una, știu că nu pot. Și cum programele stăpânilor sunt de multe ori încărcate, poți să fii cel care salvează situația. Iar dacă ești iubitor de animale, plimbatul cățeilor nu va fi considerat muncă, ci din contră, o modalitate prin care te bucuri de câteva ore petrecute cu un cățel. Nu ar fi pentru prima dată în Cluj pentru că un tânăr și-a deschis acum câțiva ani un PFA pornind de la această plăcere a sa. Fiindu-i dragi patrupezii, acesta a preluat inițiativa din străinătate și a aplicat-o în orașul nostru. Sau poți să faci acest lucru prin intermediul platformei Pet Sitting Cluj, prin care proprietarii de animale de companie sunt puși în legătură cu sitteri pentru ca animăluțul lor să nu petreacă timp singur. Poți deveni un sitter completând un formular aici.

 

Fii hostess

Prima impresie pe care ți-o faci despre un eveniment e bazată pe primire. Iar aici intervine persoana desemnată ca hostess, care se asigură că participanții la eveniment sunt primiți cum se cuvine. Iar cum în Cluj sunt foarte multe evenimente, e încă o oportunitate de a avea un venit în plus. E necesar ca hostessele să aibă un aspect plăcut, abilități de comunicare și o înălțime de cel puțin 1,60 m. Programul de muncă variază între 4 și 6 ore. Poți aplica atât direct, iar pentru asta poți intra în acest grup de Facebook, cât și prin intermediul unei agenții de hostess.

 

Împarte pliante

Probabil ai observat că în Cluj mulți tineri împart pliante sau flyere. E o modalitate prin care muncești fără să îți iei un angajament pe o perioadă lungă. Distribuția se face fie într-un punct stabilit, fie prin sistemul door to door. Programul este de aproximativ 6 ore, timp în care trebuie distribuit un număr de 1000 de pliante. Poți utiliza platforme precum Jooble sau ejobs pentru a găsi astfel de oferte de muncă.

 

Cerere și ofertă

Sigur ai auzit măcar o dată cuvintele Ce frumos desenezi. Îmi desenezi și mie…? În clasele mici, cel talentat la desen primea întotdeauna cereri de a-i ajuta pe colegi. Dar dacă istoria se repetă și acum, don’t do it for free. În principiu, dacă ajuți un cunoscut, te va recompensa în diferite feluri. Dar dacă nu ești sigur de asta, negociază înainte de a face ceva. Munca te merită să fie recompensată, așa că asigură-te că îți valorifici timpul și efortul depus într-o activitate. Iar dacă deja câștigi bani prin freelancing, atunci îți recomandăm seria Freelance Hangouts organizată de ClujHub. Prin această serie de evenimete poți să înveți cum să te dezvolți în domeniu și la ce trebuie să fii atent. Mai multe informații despre primul episod aici.

 

Tu ce modalitate alegi pentru a câștiga bani în studenție?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!