Interviu cu Mihai Rotaru, co-fondator Clever Taxi

Home $ Articole $ Interviu cu Mihai Rotaru, co-fondator Clever Taxi

După cum deja ați observat, au început pregătirile pentru cea de a 9-a ediție TEDxEroilor, care va avea loc în perioada 4-6 mai. O parte din speakeri au fost anunțați aici și aici, nu rămâne decât să așteptăm să-i vedem pe scenă (apropo, v-ați luat bilet?) Cum noi nu prea suntem prieteni cu răbdarea și obișnuim să batem la uși nepoftiți, ne-am gândit că un interviu cu unul dintre invitați ar merge de minune. Și așa am ajuns să discutăm cu Mihai Rotaru, co-fondatorul aplicației Clever Taxi, prima și cea mai mare aplicație de transport din România.

Tema de anul acesta este ”Mind the gap”, fapt ce ne-a oferit un punct de plecare excelent în convorbirea cu Mihai, pentru că ne-a putut povesti despre munca lui, dar și cum anume se integrează ceea ce face împreună cu colegii de la Clever Taxi în subiectul principal al conferinței. 

Cred că totul se poate reduce la un singur cuvânt: siguranță. Prin toate acțiunile pe care le facem și pe care ne dorim să le realizăm în viitor punem accentul, în primul rând, pe siguranța pasagerilor. Ne dorim să oferim un serviciu sigur și de o calitate sporită, pentru că acestea sunt principalele caracteristici după care ne ghidăm. Dacă utilizatorii se simt în siguranță și au plăcerea de a călători într-un mediu ce pune accentul pe calitate, aceștia vor fi satisfăcuți. Conform statisticilor, 1 din 4 bucureșteni folosește aplicația Clever Taxi pentru a se deplasa în timp util și pentru a ajunge imediat acolo unde trebuie.

Dorind să rezolve o problema evidentă a transportului urban, Mihai a lansat în 2012 prima aplicație care își propunea să ajute oamenii să găsească cel mai apropiat taxi. În 2017 a fost vândută către Grupul Daimler, fiind preluată de către Mytaxi. Dat fiind faptul că schimbările vin întotdeauna cu anumite provocări, am vrut să aflăm cum a decurs totul până acum și cât de mult i-a ajutat această convenție în dezvoltarea aplicației.

În urma acestei tranzacții, în ultimele 2 luni ne-am dublat echipa și suntem în continuă creștere. Avem o autonomie foarte mare în cadrul noii companii. Principala diferenţă semnificativă este că în prezent avem lângă noi foarte mulţi specialişti de la ei care ne ajută și mai mult în procesul de dezvoltare. Piaţa de transport urban în România este destul de mare, ajunge la circa 1 miliard de euro. Interesant este că aceasta este în creştere permanentă, tinerii îşi cumpără tot mai puţine maşini și aleg să se deplaseze apelând la soluţii de transport închiriat (sub o formă sau alta). Prin această achiziţie strategică, Mytaxi accelerează expansiunea internaţională a aplicaţiei de ”comandă taxi” în Europa.

E imposibil să fiți străini de tot ce s-a întâmplat în capitală și la discuțiile referitoare la serviciile de taximetrie. Au existat tot felul de dezbateri legate de decizia Primăriei Capitalei de a modifica regulamentul de taximetrie din Bucureşti, astfel încât pe teritoriul Municipiului, serviciile de dispecerat să devină obligatorii. Acest fapt implica eliminarea de pe piața a unor servicii precum Clever Taxi – cum îi ajută echipa Mytaxi în rezolvarea acestor problemele?

Ne folosim de tot know-how-ul de care dispunem. Pentru echipa internă a fost o evoluție și o dezvoltare spectaculoasă. Este dificil pentru că instituțiile ce funcționează în folosul cetățeniilor lupă împotriva antrepronorilor ce schimbă statul quo-ul. Conform unui studiu intern, 86% dintre utilizatorii noștri sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de aplicație și doar 1% sunt nemultumiți de serviciul nostru. Clever Taxi oferă un control sporit asupra chemării unui taxi față de modalitatea nesigură de a lua un taxi din stradă: posibilitatea de a lua legătura unii cu alții prin intermediul chat-ului, precum și opțiunea de a face o sesizare sau de a găsi un obiect pierdut în scurt timp. Echipa Mytaxi a fost alături de noi și ne-a oferit anumite sugestii despre rezolvarea acestor probleme, dar acestea depind de legislația din România și de piața de aici.

”Concurența” nu a întârziat să apară în timp, multe aplicații asemănătoare făcându-și treptat apariția. În aceste circumstanțe, dezvoltarea constantă și eforturile pentru îmbunătățirea Clever Taxi a devenit un must.

Clever Taxi este lider de piață, aplicația fiind disponibilă în 20 de orașe din țară. A fost prima aplicație care a introdus diferite funcționalități în România, cum ar fi: plata direct din aplicație, prin card bancar sau SMS, în anul 2014, posibilitatea ca utilizatorii să își aleagă companiile preferate de taxi cu care doreau să călătorească, Suport Tehnic non-stop cu un operator Clever Taxi care poate fi accesat direct din aplicație. Chiar de curând am lansat CleverPay, cea mai ușoară modalitate de a-ți plăti călătoria de taxi, această împreună cu posibilitatea de a-ți introduce destinația. Prin această nouă funcție, suma aferentă cursei efectuate este retrasă direct de pe cardul utilizatorului, prin intermediul MobilPay, totul fiind automatizat direct din aplicație. Prin toate optimizările pe care le-am introdus și urmează să le introducem ne dorim să simplificăm cât mai mult experiența utilizatorilor.

   

Un alt aspect pe care l-am considerat interesant de abordat ține de ce anume spun statisticile lor despre nivelul de trai din orașele în care sunt prezenți, despre deschiderea oamenilor către o aplicație de genul, mai ales dacă e să ne gândim la opțiunea de plată cu cardul. Cât de deschiși sunt către noua opțiune, atât utilizatorii obișnuiți, cât și taximetriștii? Și mai mult, cum se prezintă Clujul pe lângă București în privința numărului de utilizatori activi și profilului acestora?

CleverPay a fost foarte bine primit, atât în rândul utilizatorilor, cât și al șoferilor. Prin campaniile de promovare pe care le-am realizat pentru această modalitate de plată au fost atrași în aplicație foarte mulți utilizatori noi, acest lucru subliniind întocmai deschiderea oamenilor către plata cu cardul. Ce este drept, întotdeauna Cluj-Napoca ne-a primit cu brațele deschise noile opțiuni din cadrul aplicației, aceștia fiind niște adevărați inovatori. Categoric în București numărul utilizatorilor este mult mai mare, raportat la piața acestuia. Cum am mai zis, 1 din 4 bucureșteni folosește aplicația Clever Taxi. Profilurile acestora pot fi foarte variate, dar noi răspundem unui singure nevoi a tuturor utilizatorilor noștri, și anume aceea de a găsi un taxi disponibili într-un timp cât mai scurt. Cluj-Napoca este orașul care se dezvoltă într-un ritm accelerat în ultimii ani, iar acest lucru se observă și în statisticile noastre. Numai în 2017, la Cluj, au fost procesate prin aplicația Clever Taxi aproximativ trei milioane de curse. În prezent, timpul mediu de sosire a unui taxi a scăzut la trei minute și 25 de secunde, față de trei minute și 55 de secunde cât se înregistra în anul 2016.

De cele mai multe ori, atunci când ”duc” aplicația într-un nou oraș, o fac la cererea șoferilor de taxi ce sunt dornici să folosească aplicația pentru că au văzut pe Internat sau au auzit de la alți șoferi de taxi despre utilitatea Clever Taxi. Popularitatea aplicației i-a ajutat să crească într-un ritm alert, doar în anul 2017 au ajuns în 10 orașe noi.

Și dacă tot povesteam de problemele de la București, nu le putem uita chiar pe ale noastre. Anul trecut, mai multe dispecerate din Cluj au interzis taximetriștilor să mai folosească aplicația aceasta. N-am înțeles noi prea bine care a fost atunci situația și ce s-a întâmplat, dar Mihai ne-a explicat totul pe îndelete.

Clever Taxi a crescut în piața din Cluj-Napoca, chiar dacă s-a încercat a ni se pune anumite piedici. Noi furnizăm un serviciu de punere în legătură a șoferului cu orice client, facem acest lucru distinct de dispecerat și complementar acestuia. Oferim astfel un serviciu de e-hailing cu monitorizarea partenerilor, pentru a prioritiza siguranța utilizatorilor. Clever Taxi n-a fost interzis în Cluj, aceasta a fost doar afirmația unora dintre patronii de dispecerate. Aceștia nu au un cuvânt de spus în legătură cu ce unelte terțe poate folosi un șofer de taxi, majoritatea fiind șoferi independenți care au doar un contract de colaborare cu dispeceratul. În plus, aceste măsuri anunțate de dispecerate au fost anulate în decurs de o săptămână, când și-au dat seama că riscau să-și piardă toți șoferii.

În încheiere, l-am rugat să ne recomande ultimul TED Talk care l-a inspirat.

Cu Mihai Rotaru ne vedem la TedXEroilor curând! Cu cine ne mai întâlnim acolo?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!