Cum a fost la prima ediție Fuckup Nights Cluj

Home $ Articole $ Cum a fost la prima ediție Fuckup Nights Cluj

by | Mar 23, 2018 | Articole, Cum a fost la

Joi, 22 martie, la ClujHub, a avut loc prima sesiune Fuckup Nights Cluj. În cadrul acestor întruniri, oameni din diferite domenii de activitate își prezintă într-o notă optimistă greșelile și eșecurile prin care au trecut de-a lungul carierei lor. Cum suntem o echipă curioasă, dornică de afla povești noi, nu puteam rata șansa de a învăța din experiența altora. În rândurile ce urmează, vă spunem și vouă cum a fost și ce idei ne-au atras atenția.

 

Evenimentul a fost deschis de moderatoarea Hedi Hoka, doctor în psihologie, care ne-a împărtășit câteva fun facts legate de mișcarea Fuckup Nights. Aceasta are loc în peste 100 de orașe ale lumii, însă a pornit în 2012, în Mexico City. Într-o seară, câțiva prieteni s-au întâlnit să povestească, iar unul dintre subiecte a constat în insuccesele de care s-au lovit în viață. Atunci au realizat că ar fi interesant să transforme aceste discuții amicale în întâlniri oficiale, iar ceea ce a urmat a fost proiectul Fuckup Nights. După scurta introducere, Hedi, ne-a prezentat câteva informații interesante de ordin psihologic și biologic, referitoare la impactul pe care un eșec îl are asupra creierului și corpului uman, în general. Apoi, a venit rândul celor 3 invitați să expună publicului ce au învățat din eșecul în domeniul antreprenoriatului, tema evenimentului de aseară.

 

Prima care a pășit în fața noastră a fost Dadiana Chira, o tânără pasionată de design și consiliere vestimentară. Prezentarea ei a fost intitulată sugestiv – Cum să începi total greșit un business când ai atât de multe cunoștințe, căci ne-a vorbit despre eșecul pe care l-a avut la începutul afacerii sale, în ciuda training-urilor pe care le-a urmat. Dorința ei a fost să ajute femeile să se simtă și să arate bine în ținutele pe care le poartă. Și-a dat demisia de la locul de muncă și a intrat în mediul business. A învățat de la cei mai buni din acest domeniu, însă practica s-a dovedit a fi mai problematică. Primul pas a fost să creeze un site, unde oferea ținute complete pentru diferite ocazii. Comenzile apăreau foarte rar sau clienții își doreau alte combinații de haine, diferite de cele propuse. Afacerea pe care o creezi este copilul tău, ne-a zis ea cu un zâmbet pe buze. Dacă cineva îți spune că nu ai un copil educat, te nemulțumește. Atunci a înțeles că oamenilor le place să aleagă și a colaborat ca designer vestimentar în cadrul unei fabrici de textile. După un timp, aceasta a dat faliment, însă Dadiana nu a renunțat la pasiunea ei. Ambițioasă, a învățat din fiecare eșec și din criticile pe care le-a primit. În prezent, este consilier vestimentar și organizează workshop-uri de design vestimentar. La finalul discursului, ne-a mărturisit că cea mai mare mulțumire este lauda pe care o primește de la clientele fericite de munca ei.

Următorul invitat, Rolland Haidu, ne-a cucerit pe toți prin carisma sa și prin modul amuzant de abordare a unui eșec. Acesta a intrat în domeniul afacerilor încă de tânăr, însă la 23 de ani a pierdut tot și s-a hotărât să plece în China ca distribuitor de marfă. L-a atras acest sector al comerțului și a început să importe marfă pe cont propriu pentru diferiți clienți. În 3 ani a ajuns să fie cel mai mare competitor al fostului său șef. Mulți dintre noi am considera ideal să muncim de acasă, însă Roland s-a plictisit să vadă zi de zi același decor, și-a dorit propriul lui birou. Ce faci atunci când vrei un spațiu de lucru al tău? Varianta lui Rolland a fost să creeze o nouă afacere în colaborare cu un partener din Sighetul Marmației și să deschidă un magazin de jucării în Mărăști. Lucrurile nu au mers foarte bine, căci nu au vândut nici jumătate din marfă. Am avut un vecin lângă magazin care mi-a spus că mai mult de 3 luni nu va ține afacerea. Nu am fost mulțumit de ceea ce am auzit și nici nu m-am purtat foarte politicos. Drept răzbunare, omul își parca în fiecare zi duba în fața intrării magazinului, a povestit el, stârnind chicoteli în sală. Afacerea a dat faliment în 10 luni, pentru că cei doi parteneri nu au reușit să colaboreze suficient de bine. Invitatul nostru a recunoscut amuzat că tot ce și-a dorit a fost un birou pentru munca lui principală, dar că a deprins multe abilități în urma acestui eșec.

Ultimul invitat, Lorand Minyo, s-a descris ca fiind ardelean get-beget, mare iubitor al tehnologiei și obsedat de lucruri imposibile. Eu l-aș încadra în categoria oamenilor cu viziuni creative, căci afacerea pe care a încercat să o implementeze a avut la bază un concept unic. Acesta a creat o tehnologie numită Asiqo, care putea să recunoască orice obiect din videoclipuri, apoi să îți facă trimitere în online spre acel produs. Un fel de Shazam pentru orice înseamnă video, ne-a explicat Lorand. Ideea i-a venit după ce s-a uitat la filmul Matrix și a dorit să își cumpere o pereche de ochelari cum purta personajul Neo, doar că nu știa unde să îi găsească. Atunci s-a gândit că ar fi interesant să existe o tehnologie pentru mobil care să îți permită să identifici produse pe care le vezi în diverse filme. De la idee, până la pus în practică, a fost doar un pas. Începutul s-a dovedit a fi promițător, iar datorită unei bune promovări, firme importante de pe piață au început să contacteze echipa, dorind colaborări. Mai mult, au câștigat și etapa națională a concursului Telekom Innovation. Lucrurile au mers tot mai bine, fiindcă au fost invitați în Italia, unde au prezentat un demo al tehnologiei. Agenția TV Sky, din Milano, le-a propus să facă un test în cadrul unei emisiuni celebre, iar dacă lucrurile mergeau bine, urmau să primească finanțarea de care aveau nevoie pentru a-și dezvolta proiectul. Întorși în România, au cerut ajutor financiar din partea marilor firme care s-au arătat la început a fi interesate. Tehnologia mai avea nevoie de câteva îmbunătățiri până la data testului. Din păcate, au fost refuzați de majoritatea companiilor, iar Lorand a fost nevoit să închidă afacerea. Cred că toți din sală am fost dezamăgiți de acest rezultat, dar invitatul a încheiat într-o notă optimistă și ne-a dat de înțeles că nu a renunțat cu totul la această idee.

Mi-a plăcut atmosfera din cadrul acestui eveniment, fiindcă m-am simțit de parcă aș fi într-adevăr înconjurată de prieteni vechi ce îmi povestesc pățaniile lor din ultimul timp. Chiar dacă insuccesele unei persoane sunt tratate, de obicei, cu seriozitate sau nici măcar nu se precizează în discursuri, Fuckup Nights a abordat subiectul într-o notă pozitivă: din greșeli se învață. La buna dispoziție a contribuit și Hedi, care în pauzele dintre speech-uri ne-a provocat să ne cunoaștem mai bine prin activități de energizare.

Cu siguranță, noi, cei ce am stat pe scaune, am avut de învățat de la fiecare invitat în parte. Poate cea mai importantă lecție a fost aceea că un eșec nu trebuie să te demoralizeze, ci să îți dea un imbold și mai puternic să continui. Dacă nu ai fost la această primă ediție, te încurajez să participi la sesiunea, din aprilie, unde va fi o altă temă de discuție. Invitații vor fi la fel de interesanți și pregătiți să povestească cum au dat-o în bară.

Tu ai fost la Fuckup Nights? Cum ți s-a părut evenimentul?

Credits foto: Vizi

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!