Bugetul necesar pentru a merge în 2018 la cele mai tari festivaluri de muzică din România

Home $ Articole $ Bugetul necesar pentru a merge în 2018 la cele mai tari festivaluri de muzică din România

by | Apr 23, 2018 | Articole

Sincer acum, v-ați apucat de numărat banii? Doar câteva zile ne despart de luna mai, ceea ce înseamnă că începe sezonul nostru preferat, cel de festivaluri. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi să participi la un astfel de eveniment, iar achiziționarea biletului a devenit cea mai simplă parte. Pe lângă acces, trebuie să fii sigur că: 1. Ai o gașcă care-ți va fi alături din seară până-n zori. Sau măcar un / o prieten(ă) bun(ă); 2. Ai unde dormi câteva ore, nu poți dansa la nesfârșit; 3. Ai și câțiva bănuți ca să poți rezista la câteva zile de festival, pentru că distracția, din proprie experiență, nu ține de foame. Ba chiar din contra.

Astăzi povestim despre bugetul necesar pentru a merge în 2018 la cele mai tari festivaluri de muzică din România. Am tras organizatorii de mânecuță, i-am întrebat cum stau anul acesta la capitolul mâncare și băuturi, și am adunat mai jos câteva costuri aproximative (acestea nu sunt finale, ci doar estimative, și pot suferi mici modificări până în ziua festivalului. Tabelul va fi updatat, dacă va fi cazul). Măcar să știți ce vă așteaptă, pentru că nu-i treabă ușoară să fii festivalier. Eu, care voi bifa probabil 6 din cele enumerate mai jos, 7 cu Sunwaves-ul de săptămâna viitoare, deja zâmbesc un pic îngrijorată.

Calculul nostru include abonamentul la prețul maxim, în cazul nefericit în care v-ați lăsat pe ultima sută de metri, si pentru fiecare zi de festival cate 2 ape, 2 beri şi 2 drink-uri, plus 2 mese. Acolo unde este cazul, va trebui să luați în considerare camping și parcare și să adăugați la bugetul total. Vedeţi infograficul de mai jos pentru o privire generală asupra situației.
După cum vedeți, Untold și Electric Castle sunt cele care v-ar determina să scoateți cei mai mulți bani din portofel, urmate de Neversea și Afterhills. Mari diferențe nu sunt față de anul trecut.

Prima oprire este în Timișoara, la Revolution Festival, în perioada 31 mai – 2 iunie. Gogol Bordello, Dub FX, Wilkinson, The Qemist și mulți alții ne așteaptă la la Muzeul Satului Bănățean pentru 4 zile de fun non-stop. La ediția precedentă au adus laolaltă ~20000 de oameni din toată Europa, iar anul acesta își doresc să umple cele 10 zone ale festivalului cu cel puțin la fel de multe suflete dansate.

Prețul abonamentului este de 189 de lei, dacă doriți să aveți și camping. Dacă nu vreți să mergeți cu cortul, accesul devine 169 lei. Cel mai probabil prețurile rămân aceleași ca anul trecut: un meniu de mâncare 15-20 lei, apa – 6 lei, berea – 8 lei, un drink minim 15 lei, cumulând un total de aproximativ 100 lei pe zi.

Dacă nu vreți să porniți spre vest, mai aveți o opțiune, exact în aceeași perioadă: să mergeți în inima Moldovei, la Iași, unde Afterhills revine cu cea de-a doua ediție. Și-au făcut loc pe harta festivalurilor din România anul trecut, iar în 2018 ne pregătim pentru 4 zile de reverie, muzică și artă, 150 de artiști, 7 scene și 15 genuri muzicale. Line-up-ul sună foarte bine, iar nume precum Hurts, Sunnery James and Ryan Marciano, Cosmic Gate, Paul Van Dyk, Tom Odell sau Dubioza Kolectiv cu siguranță vă vor atrage și vouă atenția.

Abonamentul are tariful de 470 de lei, dar au o campanie simpatică și acceptă să-l plătiți în 4 rate egale, de 117.50 lei. Știu și ei că la toți ni-i greu. Dacă doriți și camping, mai plusați cu 50 lei. Despre vendori, numai de bine. Prețurile aproximative vor fi: 6 lei apa, 8-9 lei berea, 18 lei un drink şi un preţ mediu de 25 lei pentru un meniu bun de mâncare. În zona de food vor avea destul de mare diversitate, de la pizza, burgeri, până la paste și grătare. Asta înseamnă cam 120 de lei pe zi.

În sfârșit! Avem și primul festival din listă care are loc la Cluj, nimeni altul decât Jazz in the Park, care are loc începând cu 21 iunie și se termină în 1 iulie. Cunoscut drept evenimentul care a redat clujenilor diverse părți ale orașului de care nu se mai bucurau, acesta a fost încă de la început iubit de către toți pentru vibe-ul incredibil și faptul că adună laolaltă oameni dornici de a împărtăși același lucru: dragostea pentru natură și jazz. Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars în deschidere la Opera Maghiară, Alfa Mist, Richard Bona, Soweto Kinch și Nick Bartsch`s Ronin la Muzeul de Artă – acestea vor fi singurele concerte la care se va percepe taxa de intrare.

Abonamentul pentru a participa la reprezentațiile enumerate mai sus este de 410 lei, în rest, în Parc, pe malul Someșului și în alte locații cu care ne așteptăm să ne surprindă, intrarea va fi liberă, sper că nu e nevoie să vă reamintesc că e obligatoriu să ieșiți din casă. Apa va avea prețul de 6 lei, berea 7-8 lei, în funcție de sortimentul ales, drink-urile 15 lei. Vor avea și sucuri variate, unele naturale, ce pornesc de la 7 și ajung la 10 lei. Cel mai probabil veți face măcar o vizită în parc, însă gândiți-vă că Jazz in the Park e un caz mai special, puteți mânca și acasă înainte să mergeți, concertele nu se întind pe durata întregii nopți, sunt multe de luat în calcul. Cu toate acestea, pentru a păstra fluiditatea calculelor noastre, o zi la JITP ar ajunge undeva la 100 lei. Cum ediția de anul acesta se desfășoară pe parcursul a 11 zile, am calculat costul concertelor plus patru zile de festival în parc.

Luna iulie începe în Constanța, pe malul Mării Negre, la Neversea. Chiar dacă așteptările legate de acest festival au fost care mai de care, s-a dovedit a fi o surpriză extrem de plăcută, iar anul acesta revine cu cea de-a doua ediție. De data aceasta ne întâlnim cu cei de la The Script, care vor fi pentru prima dată în România, dar și cu John Newman, Scooter, Redfoo, Axwell&Ingrosso, Hardwell, Steve Angello, Alan Walker, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Jamie Jones, Nina Kraviz și Dub Fx.

Prețul abonamentului este de 494 lei, dacă doriți și camping… oh well, mai trebuie să scoateți 210 lei din buzunar. Tot mai puțin decât o cazare oriunde în Mamaia, deci este în regulă. Nu e nici frig, vă bate briza mării, should be fine. Prețurile la mâncare și băuturi nu se vor schimba față d anul trecut: 7 lei apa, 8 lei berea, 20 lei un drink și 25 lei un meniu care să vă poată facă să mai continuați țopăiala măcar câteva ore. Total: 120 lei / zi.

Beach magic of the night! #Neversea #Constanta #Romania #beach #magic #stage #musicfestival

O postare distribuită de Neversea (@neverseafestival) pe

De câți ani promit eu că ajung la MOX? De vreo 2 și de fiecare dată a intervenit ceva. Dar am găsit soluția – mi-am cumpărat bilet, mi-am notat în calendar ”Plecată-n munți la MOX” în perioada 12-15 iulie, iar acum… aștept. Primii artiști confirmați sunt Golan, Mad Liquid, Dodo, DJ Ethylen, ZO, Massive Fluo, Rev, Eye Scream, Alex One, N.Ser, Aeminium, Cosmostone, eu sunt sigură că nici nu îmi va ajunge muzica la ureche, totul va dispărea în fața peisajului și energiei primite de la natură.

Momentan mai au bilete presale, într-un număr limitat, la 95 lei, dar dacă așteptați până-n ultimul moment, vor deveni 130 lei. Campează fiecare unde poftește, este loc pentru toți în pădure, așa că feel free to bring the biggest tent. Prețurile rămân la fel ca anul trecut. Vor funcționa în baza unor tokens de 7 lei, iar costul unei beri este între 7 și 10 lei, al unui suc de 7 lei, iar al drink-urilor de 18 lei. Mâncarea va fi, în medie, 21 de lei, dar știți prea bine că ei permit accesul cu câteva preparate tradiționale, care să vă facă să simțiți reconectați cu sălbăticia: slănină, ceapă şi pâine, un borcan de zacuscă, unul de gem. Rezultă vreo 100 lei / zi.

Cred că de fiecare dată când pomenește cineva de Electric Castle, când mă uit în calendar și văd câte zile au mai rămas până mergem la Bonțida, mereu încep să-mi strălucească ochii și-mi bate inima mai repede știind că urmează să ne întâlnim din nou, cu toții, lângă castel. Damian Marley, Jessie J, London Grammar, Musa Masa, Richie Hawtin, Excision, Groove Amanda, The Bloody Beetroots, St. Germain și incredibil de mulți alții promit că vor face festivalul să răsune la fel ca-n fiecare an, picioarele să danseze, iar ochii să ne sclipească mai frumos decât prima oară când am realizat că iubim.

La Electric Castle, prețul final este de 549 lei pentru acces general. Pentru un loc regular camping trebuie să plătiți doar 100 de lei în plus, eu i-aș da, pentru că cea mai puțin plăcută parte la tot festivalul e… să pleci. Aici aveți acces la toalete și dușuri, zona Lidl grill, coffee shops & lounge areas. Tot pentru 100 de lei în plus puteți opta pentru quiet camping, aflat la 5 minute distanță de mers pe jos. Veți fi mai departe doar de muzică, nu și de oamenii care fac zgomot, aș ține să precizez. Pentru camping îți poți face upgrade oricând. Adică, dacă ai un general pass, plătești doar diferența. Există și o serie de corturi puse la dispoziție de ei, care vin cu un cost adițional și pe care le puteți vedea aici.

Sistemul de plată se va face şi anul acesta tot prin brăţări RFID, care funcţionează precum un card contactless, deja le știm cu toții, şi sunt un accesoriu foarte #cool. Preţurile se anunță a fi următoarele: 7 lei apa, 8 lei o bere, 20 lei un drink. Preţul unui meniu de mâncare va fi între 20-30 de lei. Mai există taxa de parcare, de 30 lei, dar nu uitați că nu e musai să mergeți cu mașinile, există și autobuzele puse la dispoziție de către ei, care pleacă de la Iulius Mall și de pe platoul sălii Horia Demian. Costul distracției pe o zi ar fi de 120 lei.

Nici nu îmi vine să cred că Untold a ajuns deja la a patra ediție. Parcă mai ieri eram în primul an de facultate și mă înscriam ca voluntar, pentru că nici nu știam despre ce-i vorba exact, nici nu aveam prea mulți bani. Am văzut un festival explodând sub ochii noștri, până la nivelul de fenomen la nivel de Europa. Au fost confirmați aproape toți artiștii care vor fi pe scenă, iar printre aceștia se numără Kygo, Diplo, Oliver Heldens și Alesso, Armin van Buuren, Afrojack, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki, The Prodigy, Solomun, Nina Kraviz, Loco Dice, The Chainsmokers, Jason Derulo, Tiesto, Fedde le Grand și Danny Avila. Organizatorii vin în curând și cu alte nume mari, care sperăm să ne facă pe toți să sărim de pe scaun de entuziasm, la fel cum am făcut eu când am văzut numele Ninei Kraviz.

Dacă v-ați decis să mergeți la Untold, probabil că deja faceți ore suplimentare la job sau sunteți extraordinar de cuminți în speranța că părinții vă vor face un cadou un bilet. Zic asta pentru că doar prețul abonamentului este de ~604 lei momentan, urmând să ajungă la 715 lei. Au fost puse în vânzare biletele pe o singură zi, a fost anunțat și un program parțial pe zile. Despre camping momentan stim doar de această variantă, iar alte opțiuni de cazare puse la dispoziție de organizatori găsiți aici. Prețurile rămân neschimbate față de anul trecut: 7 lei apa, 8 lei berea, 20 lei un drink şi un preţ de 25 lei pentru un meniu bun de mâncare. 120 de lei pe zi.

What a view! #UNTOLD #Cluj #Romania #musicfestival #mainstage #fun #lights

O postare distribuită de UNTOLD (@untoldfestival) pe

Summer Well este un alt festival căruia mulți îi veți trece pragul în 2018. Poate că nouă, celor din Cluj, nu ne vine prea des dorința de a vizita capitala, însă printre motivele care v-ar putea determina să faceți asta vara aceasta, Summer Well stă lejer pe locul întâi. Cu o locație incredibilă – Domeniul Stirbey, Buftea, dar și un line-up care conține nume precum Justice, Bastille, The Kooks, Kodaline, Cigarettes After Sex, Sofi Tukker, Rationale, Tom Grennan, HMLTD & Isaac Gracie, ar fi păcat să-l ratați.

Un 2-day pass costă ~292 lei cu tot cu taxe și vă oferă acces în ambele zile (11 și 12 august). Pentru camping va trebui să plătiți 105 lei în plus, însă partea bună este că, pentru prima dată, anul acesta va fi localizat în interiorul festivalului. Preţuri ca peste tot, 7 lei apa, 8 lei berea, 20 lei drink-urile, 25 lei suma medie pentru un meniu. 120 lei / zi, should be fun.

Were you in the crowd last year? Let’s do it again! ?? #summerwell

O postare distribuită de Summer Well Festival (@summer_well_festival) pe

Anul acesta nu mai trebuie să așteptăm venirea toamnei ca să mergem la AWAKE, pe Domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș. Chiar dacă a fost un sfârșit de vară fantastic, având în vedere că în 2017 a avut loc începând cu data de 1 septembrie. Participanții se vor putea bucura de zone și activitățile diverse, dar se va organiza și cea de-a doua ediție a concursului de instalații artistice de mari dimensiuni Artdoor. Line-up-ul sună în felul următor: Milky Chance, Wilkinson, The Subways, Akua Naru, The Parlotones, Fink, Subcarpati & Hanu’ cu Bragă, O.C.S., Mihail, SATRA BENZ, Ivan & The Parazol, DJ SHIVER, Fran Palermo, DJ Sauce, sZempöl Offchestra, DJ ANTENNA, Detour.

Până în 16 mai, abonamentele sunt la prețul de 159 lei, 185 dacă doriți și camping, dar nu vor rămâne la prețul acesta, cel final fiind de 225 lei. Sau 100 lei pentru one day ticket. La fel ca anul trecut, puteți alege între camping și glamping, care este de fapt o zonă de camping VIP, ce va avea corturi de tip bell tent, cu o capacitate de 4 persoane, echipate cu saltele gonflabile, paturi, felinar, coș de gunoi și covor. Prețurile se vor alinia cu restul pieței, apa și sucurile vor fi între 6-9 lei, berea între 8-20 lei, drink-urile între 10 și 30 lei. Mâncarea va avea un preț mediu de 20 lei. În ceea ce privește parking-ul, anul trecut a fost gratuit, iar pentru 2018 încă nu au luat o decizie. E posibil să rămână la fel sau să fie percepută o taxă modică. 115 lei ar fi suma destinată unei zile de festival.

Ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, pentru că noi vom fi 100% prezenți, este Smida Jazz Festival, eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului contemporan, care are loc în aceeași perioadă cu Awake, 17-19 august. De curând au anunțat și artiștii care vor fi prezenți: Kimmo Pohjonen (FIN), Portico Quartet (UK), Sons of Kemet (UK), KRiSPER (RO), Barabas Lorinc Quartet (HU), Paperjam (RO), Immortal Onion (PL), Muntet (RO). Yoga, meditații, atelier, discuții libere, și cel mai importat – aerul curat de munte și bucuria de a fi. Cum să nu mergem la Smida, la două ore de Cluj?

Până în 30 aprilie prețul abonamentelor este de 99 lei, între 1 mai și 31 iulie – 139 de lei, iar între 1 și 17 august – 169 de lei. Alături de zona de desfășurare a festivalului, va fi amenajat un camping, care va beneficia de facilități (toalete, lavoare, dușuri etc). Taxa pentru acesta este de 55 lei. La fel ca în fiecare an, va fi amenajat şi un food court, unde apa va fi 4 lei, berea 8 lei, un drink 16 lei, iar prețul mediu pentru mâncare va fi în jur de 20 lei. Pentru parking se va percepe suma de 15 lei per intrare, iar asta ne conduce la un total de aproximativ 100 lei / zi.

Din păcate, anul acesta nu mai au loc Airfield, Blaj Alive și Murmur. Dar hei! nu-i ca și cum suntem în pericol să nu avem unde merge. Apropo, pe unde ne întâlnim vara aceasta?

Voi cât ați cheltuit anul trecut la festivaluri și cât vă planificați pentru anul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!