Cum a fost la TedxEroilor 2018

Home $ Articole $ Cum a fost la TedxEroilor 2018

by | May 7, 2018 | Articole, Cum a fost la

În weekend-ul 4-6 mai a avut loc TedxEroilor ediția 2018. Bineînțeles că am fost și noi prezenți și că vrem să vă împărtășim din ideile care au fost dezbătute la eveniment. Tema de anul acesta, mind the gap, i-a provocat atât pe speakeri, cât și pe participanți, să înțeleagă mai multe despre lipsurile ce îngreunează atingerea potențialului maxim și despre cum le depășim.

Primul speaker, Pontus Stjernfeldt, ne-a împărtășit câteva principii pe care le-a preluat din terapia de recuperare din dependență și care l-au ajutat și în viața profesională. Trebuie să acceptăm realitatea, spunea el, și să ne punem 2 întrebări: Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla? și Cât de sincer am răspuns la prima întrebare?. A urmat Gabriela Culdea. Ea a pus mai multă lumină asupra întrebării De ce nu suntem toți infractori?. Ne-a explicat că atunci când schimbul dintre individ și societate e defectuos, regulile pe care individul le respectă nu mai sunt cele ale societății, ci ale grupului în care se simte acceptat – în multe cazuri fiind vorba e un grup de infractori. Costul pedepsei, spune ea, este perceput diferit de către infractori, iar diminuarea infracționalității ar trebui să înceapă prin prevenție, prin a oferi și nu a pedepsi.

Cornel Brad ne-a vorbit mai puțin despre povestea lui, lăsându-și fotografiile să ne spună povești. Din fiecare fotografie se desprindea un fir narativ care te zbuciuma pe dinăuntru. Apoi,Cosmin Chiriță ne-a propus să nu ne limităm la bula noastră, ci să formăm legături și cu celelalte bule. Cum? Prin educație. Marc de Wit ne-a introdus conceptul de economie circulară, explicându-ne că producția continuă și cantitățile enorme de bunuri pe care nu le mai utilizăm și devin gunoi nu aduc sustenabilitate. Pentru a nu epuiza resursele, îndemnul este de a reutiliza pe cât posibil materia. Ziua s-a încheiat cu entuziasmul lui Mihai Arsenie, primul jurnalist cu sindrom Down din Europa acreditat la ONU. El a fost dovada că perseverența și optimismul te ajută să treci peste barierele ce îți ies în cale.

#TEDxEroilor #MindTheGap #ideasworthspreading #mindthegap #TEDx #speaker #greatwords

O postare distribuită de TEDxEroilor (@tedxeroilor) pe

În ce-a de-a doua zi Diana Oncioiu ne-a atras atenția asupra nevoii de a vedea din mai multe perspective o poveste. În presă, un subiect precum cel al cartierului Ferentari spune mereu o singură poveste, una negativă. Dar odată ce interacționezi cu oamenii din cartier, descoperi că există multe alte povești nespuse și care prezintă o realitate pozitivă. O altă perspectivă ne-a adus și Iulian Angheluță, fondator al Asociației Free Miorița. El ne-a prezentat realitatea crudă cu care se confruntă deci de mii de români care încă nu au acces la curent electric. Free Miorița a început deja și continuă să facă Lumină pentru România.

Loredana Kaschovitas ne-a povestit cum după o relație abuzivă a reușit să ajungă o învingătoare și un sprijin pentru femei la ananghie și cum au luat naștere cosmeticele Luthelo. Mai apoi Oana Țoiu ne-a încurajat să nu ne concentrăm pe ce nu ne place, ci pe cum am vrea să schimbăm lucrurile, fiind o lecție pe care a învățat-o de la o educatoare. Ea și-a dat seama și cât de important este ca atunci când încercăm să cunoaștem un grup, să nu vorbim despre ei, ci cu ei.

❌ Oana Țoiu @tedxeroilor 2018. #TEDxEroilor #MindTheGap

O postare distribuită de TEDxEroilor (@tedxeroilor) pe

Am retrăit apoi escaladarea unui munte, alături de Vlad Căpușan. Povestea captivantă și obstacolele cu care el și coechipierul lui s-au confruntat în timpul escaladării unui vârf din Munții Himalaya a ținut sala încremenită timp de câteva minute. În continuare, am aflat de la Alex Bologa ce presupune să fi un judocan nevăzător. În cazul său, determinarea și perseverența l-au condus până pe podiumul Jocurilor Paralimpice de la Rio din 2016. Am analizat apoi utopia pe care o observăm de multe ori în social-media alături de Mircea Bravo. El a remarcat că după ce suntem expuși doar la conținut ce arată latura pozitivă a vieții, uneori chiar exagerat sau ireal, simțim nevoia de autenticitate, de a trăi și emoțiile așa-zis negative.

Dan Clinci ne-a provocat să vedem potențial chiar și în spațiile dezafectate, susținând că reanimarea acestora aduce numai beneficii. Iar Pisica Pătrată ne-a arătat cum se pot transforma aceste spații prin street-art. Mai apoi ne-am aplicat creativitatea printr-un joc propus de Tara Skurtu. Pe lângă că prezența ei ne-a dat o stare de bine, în urma jocului am realizat că nu există o rețetă pentru a fi creativ, ci fiecare o face în felul său. Mihai Rotaru ne-a amintit că împreună putem face o schimbare și cât de mult contează să ne implicăm în luarea deciziilor.

Now this is an awesome tipperau ?? #creativity #tedxeroilor #mindthegap

O postare distribuită de Dana Gherasim (@dana.gherasim) pe

Ultimii speakeri ne-au dus cu gândul la viitor. Cristian Anton ne-a prezentat avantajele pe care VR-ul le aduce și ne-a trezit pofta pentru a încerca aceste aparate. Apoi Ciprian Stănescu ne-a dat câteva indicii despre cum va arăta lumea peste 100 de ani. Totuși, mi-a dat fiori faptul că pe măsură ce el ne vorbea, parcă revedeam scene din serialul Black Mirror. Iar dacă Ciprian ne spusese că speranța de viață va crește considerabil, Dr. Newton Howard ne-a prezentat și o unealtă care va ajuta la acest proces. E vorba de un dispozitiv ce este introdus în creier pentru a corecta problemele neurologice.

Pe parcursul evenimentului au fost și trei momente artistice. Reactor de creație și experiment ne-a distrat cu o bucată din spectacolul Noi nu, niciodată, Maria Răducanu ne-a încântat auzul cu câteva melodii și Nameless ne-au fascinat cu un moment de balet. În urma voturilor participanților, ediția din acest an a TEDxEroilor Award a fost câștigată de proiectul Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, prin care sunt desfășurate diverse activități care să aducă bună dispoziție pacienților internați în spitale. Felicitări tuturor celor înscriși!

Duminică ne-am făcut de cap la TEDxEroilor Adventures, și eu sper că toată lumea s-a distrat la fel de bine ca mine pe acoperișul de la CBC, unde am luat parte la o oră de sport cu Diana Radu, una dintre cele mai energice și pline de viață ființe pe care am avut șansa să le cunosc. Mi-ar fi plăcut să particip la mai multe Adventures, nici nu știți cât de ciudă mi-a fost că n-am mai prins loc la atelierul Tarei Skurtu sau la cel de la FlightX. Sau la workshop-ul de scrimă, ugh, nici nu vreau să-mi mai amintesc, dar dacă au fost printre voi omuleți care au fost mai rapizi ca noi și au prins loc, povestiți-ne în secțiunea de comentarii ce am ratat. Promitem că #nohate.

Experiența de la TedxEroilor 2018 mi-a demonstrat că supereroii există. Pe câțiva i-am cunoscut acolo și sunt sigură cu urmează să îi cunosc și pe alții. Ca încheiere vă împărtășesc câteva cuvinte rostite de Ciprian Stănescu:

Always ask yourself: what do I need to know and do today to be relevant tommorow? We have the knowledge anskers. The “doing” part is yours.

Tu ai fost la TedxEroilor 2018? Care speaker ți-a plăcut cel mai mult?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!