Dincolo de fascinația pe care o exercită asupra mentalului colectiv aceste pietre prețioase și misterioase, există niște oameni care, cel puțin la prima vedere, se lasă mai greu impresionați: oamenii de știință. Ei, ca și noi, știu să aprecieze valoarea unui diamant pământesc după cei 4C pe care îi cunoaștem sau după montura cu care acesta face un adevărat spectacol dintr-un inel de logodnă sau o pereche de verighete, desigur, neaparat din aur pur de 18kt. Pentru că vorbim de bijuterii de calitate.
Oamenii de știință nu sunt sclavii emoțiilor decât când fac o descoperire care iese cu mult din sfera banalului. Așa cum se întâmplă în cazul de față.
Cu zece ani în urmă, în Sudan, „pica” un asteroid care a încăput imediat pe mâinile însetate de cunoaștere ale cercetătorilor din toată lumea.
Eforturile lor nu au fost în zadar căci au descoperit că pietrele prețioase s-au format cu peste 10.000.000 de ani în urmă, chiar înainte de începutul sistemului nostru solar și a planetei care ne este gazdă. Această poveste este și o lecție, atât pentru cercetători, cât și pentru noi cei ce beneficiem de rezultate, despre faptul că răbdarea rămâne o calitate pentru cei ce vor să evolueze. Iată, după 10 ani, ne sunt revelate informații esențiale despre istoria acestui univers.
Milioane de ani și… de dolari
Rămâne o știre de referință chiar dacă, cel mai probabil, nu vom vedea aceste diamante montate pe vreo pereche de verighete. Sau, dacă acest lucru se va întâmpla, nu vom putea număra nici în gând numărul zerourilor sumei plătite de cine știe ce emir.
Noi lucrăm numai cu diamante naturale certificate internațional și, pot spune cu mâna pe inimă, că acestor pietre prețioase le simți valoarea fără sa fii nevoit să le atingi. E suficient să le privești. Imi imaginez cum este să privești ori să atingi un diamant care știi că provine de pe o altă planetă și care are vârsta de câteva milioane de ani. E fantastic! – spune Marian Constantinescu, CEO Diamante.ro/FIRESC
Luna trecută, în revista Nature Communications a fost publicat un alt segment al cercetărilor legate de asteroidul căzut în deșertul Nubian din Sudan, mai precis detalii legate de sistemul solar care, conform cercetătorilor a fost întâi populat de protoplanete (planete care au dispărut) care sunt, în fapt, „părinții” planetelor care fac parte din sistemul solar de azi.
Cercetătorii au analizat cu tehnici moderne, non-invazive, interiorul acestor diamante extraterestre și au ajuns la concuzia că ele au luat naștere datorită unei presiuni care nu putea proveni decât de la o planetă de dimensiuni foarte mari (comparabile cu Marte ori Mercur).
“Procesul de formare a diamantelor (care sunt pietre prețioase extrem de dure) implică reținerea în interiorul lor a unor minerale din mediul înconjurător și acest lucru le face martori cheie în acest tip de cercetări, afirmă șeful echipei de cercetători farhang Nabiei.
Fără îndoială, acest studiu este departe de a se fi încheiat și vom mai auzi știri despre aceste diamante provenite din lumi dispărute. Cert este că noi pământenii rămânem mereu interziși în fața unei bijuterii cu diamante. Și asta nu se va schimba prea curând.