Ne-am uitat luni în calendar – 21 mai – și am constatat că a mai rămas doar o lună până începe Jazz in the Park. ”Pfff, ce agitație trebuie să fie în căsuța de pe Paris, nr. 18”, ne-am spus noi în sinea noastră. Nu a durat mult și ne-am dat seama că am putea să le facem o vizită, căci ne sunt vechi prieteni și mereu ne-au primit cu brațele deschise. Zis și făcut – i-am sunat, i-am anunțat că venim, iar ieri ne-am petrecut toată ziua în biroul de la Fapte, participând la ședințe interne, plimbându-ne de la departament la departament pentru a vedea la ce lucrează fiecare și adunând povești interesante despre echipă și aventurile lor în cadrul Jazz in the Park.
Când am ajuns noi, pe la 10:45, omuleții erau deja în mijlocul unei ședințe organizatorice. Am luat loc printre ei, încercând să ne facem cât mai puțin simțită prezența, și am ciulit urechile, entuziasmați peste măsură că ne aflăm în aceeași cameră în care la un moment dat am asistat la un concert de pian, în cadrul Classic Unlimited. Deloc inhibați de faptul că eram acolo, membrii echipei au continuat discuțiile referitoare la listele de to-do pe săptămâna aceasta ale fiecărui departament, întâlniri și prezentări urgente pentru parteneri, lucruri ce trebuie rezolvate acum (sau ieri) și așa mai departe. În ciuda faptului că aspectele dezbătute erau extrem de serioase și alți oameni în condițiile respective ar fi respirat stres și inspirat tot stres, cei de la Jazz in the Park aduceau soluții cu zâmbetul pe buze și am văzut la ei ceva ce mi-a plăcut extrem de mult: conștientizarea faptului că toate trebuie să fie rezolvate pe rând, cu ordine și disciplină, dar și strecurând o glumă în momentele când atmosfera ține neapărat să devină una tensionată. Am văzut oameni care lucrează împreună, care spun ”te rog” și ”mulțumesc”, care nu se împiedică de ”nu”.
Ne-am văzut și noi vreo oră – două de ale noastre, fiind constant atenți la ce se mai întâmplă prin birou, după care am început să mă plimb din încăpere în încăpere, tot schimbând departamentele și întrebând – ”Ce faci azi?”, , că doar pentru asta ne-am dus, să luăm pulsul. Prima oprire a fost la Paul Bucovesan, Art Director la Fapte, pe care eu eram extrem de curioasă să-l întâlnesc în mediul său, chiar făcând ce-i place, pentru că Paul a fost unul dintre cei care au făcut parte din seria noastră ”Dă-ți demisia, fă-te ce vrei tu!” Ne-a povestit atunci pe unde a umblat de-a lungul existenței sale și cum a ajuns la Fapte, iar ieri l-am surprins lucrând… la niște machete, bineînțeles. Acum, mare parte din treaba lui se rezumă la adăugare de diverse elemente pe afișul principal, redimensionări și adaptări pentru diverse locuri de afișaj, și mi-a mărturisit că cea mai interesantă parte, cea a creației propriu-zise, are loc prin ianuarie-februarie.
A urmat să iau un loc în departamentul de Marketing, unde i-am găsit pe Claudiu Stanciu (Marketing Head), pe simpatica Corina Brândușan (PR Manager), dar și pe Alex, care de curând, din martie mai exact, s-a adăugat acestei echipe în calitate de intern pe partea de comunicare printr-un program de internship de la UBB, chiar dacă el e student la Științe Politice. Pe Claudiu l-am ”prins” pe YouTube și imediat am tras concluzia că lua o mică pauză, uitând că eram în echipa unui festival de muzică. De fapt, el dorea să facă o schimbare pe site-ul JITP și să încorporeze un video cu Sona Jobarteh, artista pe care au anunțat-o chiar ieri. La celălalt birou, Corina lucra la event-ul ce viza concertul cântăreței și se pregătea de anunțul de mâine care, între noi fie vorba, va fi huuuuge, stați cu ochii pe ei. Tot săptămâna aceasta veți vedea că va începe să circule un nou hashtag cool în online – #AmCumparatBratara, un simbol al faptului că susțineți Fondul Jazz in the Park și ați donat pentru acesta. Puteți alege între 3 culori – roșu, galben și albastru, fiecare reprezentând o suma (100, 30 sau 10 lei), și pe lângă faptul că sunteți în trend cu lumea (pentru că mulți vor avea, cu siguranță), vă implicați în proiecte comunitare și ajutați la strângerea sumei dorite de organizatori.
Foarte greu am reușit să mă strecor pe lângă Denisa Dan, Manager Producție, care era prinsă mai mereu în timpul unui apel telefonic. N-am avut încotro și i-am întrebat pe colegii săi, care o alintă Dodi, și uite așa am aflat că ea face… foarte multe și e cea care ține festivalul acesta pe picioare în mare parte, pentru că se ocupă de furnizori și planificare până la cel mai mic detaliu. Rolul său e unul foarte important și Claudiu o numește chiar ”cheia reușitei Jazz in the Park”. Ea a început ca voluntar Photo România, după care a fost voluntar la Târgul de Cariere și la prima ediție JITP. La cea de-a doua ediție deja coordona echipa de voluntari, urmând ca încet-încet să crească până la funcția pe care o deține azi. A venit rândul lui Vlad Sarca, care lucrează alături de Denisa în departamentul de Producție și chiar dacă titulatura lui principală e ”BTL Specialist”, ne-a zis că face de toate, dar în special se focusează pe partea tehnică și pe logistică. El se află oficial în echipa Fapte doar de curând, din aprilie, însă a mai colaborat în trecut cu ei, așa că nu e deloc străin de mersul lucrurilor și s-a integrat și adaptat rapid aici. În momentul în care, în cadrul unei discuții cu Claudiu la un eveniment la care Vlad se ocupa de scenă, a venit vorba despre cât de multe face Denisa și că ar avea nevoie de ajutor pe partea de producție, acesta a realizat că ”he knows a guy”, și așa a ajuns aici.
La etaj le-am găsit pe Meda și pe Diana, care se ocupă de partea de financiar sau… cum ar spune Meda, de tabele, plăți și contracte. Avea o listă de 36 de punctulețe pe lista de to-do și bifase mare parte din ele, n-am stat prea mult pe capul ei, nu am vrut nicicum să-i tai cheful de muncă. Mi-a făcut un tur al biroului său, mi-a arătat unde sunt contractele, unde sunt banii, cam tot ce aveam nevoie să știu ca să fug bogată. Ea face parte din cei 3 care au fost încă de la început la Fapte, alături de Ștefan Teișanu și Alin Vaida, iar treptat li s-au alăturat tot cei pe care i-am enumerat în textul acesta. Diana era în prima ei zi de lucru, imaginați-vă cât noroc am avut, să prindem așa exclusivitate. La fel cum a fost și cazul lui Vlad, ea mai colaborase înainte cu Fapte, așa că nu simțea deloc presiunea unei echipe noi, era încântată că a ajuns să fie un angajat permanent al lor, și deloc preocupată pentru licența care bate la ușă.
Cu bine cunoscutul Alin Vaida am stat mult la povești, așa că revenim mâine cu un articol doar despre el, în care veți afla mai multe. După ce am stat cu el mai mult de o oră și am discutat diverse, eu tot nu m-am putut abține și am mers la el cu o ”întrebare groaznică”, după cum a numit-o Alin. Ca să vedeți ce monstru sunt și la ce m-am putut gândi, eu am vrut să știu doar ce trupă și-ar dori foarte tare să vadă la Jazz in the Park și încă nu a reușit. A dat câteva ture de casă, s-a uitat prin playlist-ul de pe telefon, s-a plâns la colegi de întrebarea urâtă, eu i-am zis că nu plec nicăieri fără răspuns. Pe Hiatus Kaiyote i-ar vrea, așa că așteptați-vă să-i aducă cât de curând, că știu că nu se va lăsa cu una, cu două.
Mie mi-a plăcut mult în biroul de la Fapte, chiar dacă erau într-o avalanșă de materiale și întâlniri. M-am simțit atât de relaxată cu ei încât le-am promis că mă mai întorc, iar ei au promis că mă vor primi. Apropo, noi #AmCumparatBratara, așteptăm să vedem una și la mâna voastră.
Ne vedem la Jazz in the Park începând cu 21 iunie?