Interviu cu Larisa Jitaru, Communications Manager la Smida Jazz Festival

by | May 29, 2018 | Articole, Interviuri | #clujlife

Probabil ați observat că noi am intrat serios în atmosfera de festivaluri, mai ales de când am dat startul înscrierilor la concursul Jurnal de Festivalier. Mai apoi, am fost în biroul celor de la Jazz in the Park să vedem cum stau cu pregătirile cu o lună înainte de eveniment, am bătut și la ușa celor de la Street Food Festival să-i întrebăm una-alta despre campania de promovare de anul acesta, era normal să ajungem și la organizatorii Smida Jazz Festival, să nu cumva să-i lăsăm să creadă că-și pot face de cap fără să avem noi vreo întrebare… ?

Am povestit despre festival cu Larisa Jitaru, Manager Comunicare și Relații Publice la Smida Jazz Festival, o tânără simpatică, cu părul colorat și mereu cu gândul la unicorni. Ne-a dezvăluit că este foarte entuziasmată pentru că anul acesta va auzi la Smida una din trupele ei preferate, Sons of Kemet, motiv pentru care am și ajuns să povestim una alta despre noutățile ediției.

Au anunțat deja toți artiștii și programul pe zile, lucrează la activitățile care vor avea loc pe timp de zi și activările partenerilor. Au păstrat structura de 3 concerte pe zi, care încep la ora 19:00 și se termină (oficial) la 12 – 1, cu două trupe străine și una din România, păstrând și același mix, fiind și grupuri cu sunet mai contemplativ, dar și unele cu sunet mai ritmat.. În ceea ce privește activitățile, își doresc să aibă mai multe decât anul trecut, așa că pe lângă faptul că cei de la Cercul Întreg și autori vor fi din nou prezenți, pe lângă workshop-urile pe teme extrem de diverse cu care ne-au obișnuit și tururile ghidate, este foarte posibil să ne aștepte cu alte surprize. Vor păstra clasa de yoga, zona de hamace, posibilitatea de a vă plimba cu bicicletele electrice, nu prea va fi loc de plictiseală.

Încurajăm ca cei care vin la festival să se bucure cât mai mult de natură. Am aflat că s-au oprit în drum spre festival și au vorbit cu sătenii, au cumpărat de la ei lapte, ouă, afinată, este într-adevăr o zonă care merită explorată. Profilul persoanelor care vin la Smida e foarte variat: sunt oameni care merg și la alte festivaluri, dar sunt și multe familii cu copii, care văd acest eveniment ca o ieșire la munte cu cortul, astfel încât și activitățile trebuie să fie extrem de diverse și ne adresăm mai multor categorii de vârste. Estimăm 10 – 12.000 de oameni de-a lungul celor trei zile și suntem foarte curioși cum va crește numărul participanților, dat fiind faptul că la ediția pilot au fost 3.000, iar în al doilea an 8.000 de persoane. În camping, locurile sunt limitate și se pot cumpăra în avans abonamente, iar ulterior vor exista și bilete de o zi pentru campare. Vor exista dușuri cu apă caldă, lavoare, iluminat și pază în această zonă. Pe lângă locurile de camping, care în fiecare an au fost ocupate în totalitate, mai puteți opta pentru cazare la pensiunile din zonă.

Am spune că porțile festivalului se deschid vineri, dar… aici vorbim mai puțin de porți și mai mult de garduri care vor fi date la o parte. Așadar, ”deschid gardurile” în jurul orei 14.00, iar oamenii sunt bine veniți pentru a se instala în camping, a se acomoda cu locul și sunt încurajați să mișune pe acolo în recunoaștere, după care să se bucure de concerte. Ziua de sâmbătă și duminică va începe cu yoga, după care fiecare alege la ce activități pe timp de zi dorește să ia parte, în intervalul 10.00 – 18.00. De asemenea, pentru că mulți participanți își iau lunea zi liberă pentru că duminică cântă până mai târziu, vor să aibă și luni un pic de acțiune de dimineață, pentru ca lumea să nu se trezească și să plece imediat.

Păstrăm vendorii care au fost în anii precedenți, vor fi și alții noi… dar vom avea și opțiuni pentru vegetarieni, și înghețată, și o zonă de bar dedicată produselor din cafea și ceai.

Anul acesta nu vor mai avea deschise înscrierile pentru voluntari pentru că se vor baza în totalitate pe ajutorul celor de la Beard Brothers. După semi-colaborarea de anul trecut, când o parte din membrii asociației au ajutat pe partea aceasta alături de voluntarii selectați de Smida, acum au decis să-i lase pe ei să facă ce știu cei mai bine. Echipa de bază, care se implică pe tot parcursul anului, este formată doar din 5 persoane, dar aceasta crește extrem de mult pe perioada festivalului la peste 100 de oameni. Ce să o mai întrebăm pe Larisa, ce să o mai întrebăm? Ah da, legat de transport!

Noi descurajăm ideea ”câte un om cu câte o mașină” și de asta i-am și sfătuit pe participanți întotdeauna să posteze pe platforme precum Blabla Car, să se grupeze pe drumul spre noi. Sau să apeleze la mijloacele de transport în comun, care pleacă de la Sala Sporturilor. Și la această ediție vor putea face asta, tot pe bază de rezervare prealabilă, tocmai pentru ca noi să avem o idee clară a numărului de locuri și curse necesare.

Bun, să trecem la artiști.

La categoria trupelor române s-a întâmplat ceva foarte interesant pentru că avem artiști care au mai urcat pe scena Smida, doar că acum vin în alte formule. De exemplu, Mihai Moldoveanu a fost anul trecut cu grupul JazzyBIT, iar acum li se alătură celor de la Paperjam. Tot acolo îl regăsim și pe Radu Pieloiu, care în 2016 a fost parte Sebastian Spanache Trio. Îi avem mai apoi pe cei de la KRiSPER, din care fac parte cei trei membri Arcuș Trio, care ne-au încântat ediția trecută, și încă doi instrumentiști, dintre care unul este și în grupul Muntet. Mi se pare foarte tare acest joc continuu din lumea jazz-ului și cât de diversificate pot fi proiectele muzicale prin simpla împletire diferită a membrilor trupei.

Noi am povestit mai multe la un moment dat despre cine sunt cei care vin la Smida vara aceasta, puteți reciti articolul aici.

Vom avea o ediție frumoasă la Smida Jazz Festival, organizatorii pregătesc câteva chestiuni interesante și în materie de decor, iar Larisa ne-a promis că va include pe lista de ”To Do” la festival o întâlnire și cu noi, pentru a ne bucura măcar un pic împreună de acesta.

Ne vedem la Smida Jazz Festival începând cu 17 august?

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This