#AfaceriDeFamilie: Interviu cu Sorin și Tania – Old & Tasty Burger

Home $ Articole $ #AfaceriDeFamilie: Interviu cu Sorin și Tania – Old & Tasty Burger

Sperăm că nu ați uitat de seria de interviuri #AfaceriDeFamilie, pentru că noi cu siguranță nu am făcut-o și încă adunăm sârguincioși povești din Cluj. Dacă prima oprire am făcut-o la Lucian și Camelia, unde ne-am delectat în conversații despre…pizza, de data aceasta ne-am îndreptat atenția către doi tineri care se ocupă cu prepararea burgerilor. Și încă unii foarte buni. Este vorba despre Sorin și Tania, proprietarii localului recent deschis – Old & Tasty Burger, un loc pe care noi l-am descoperit destul de curând, când ne plimbam prin oraș în căutare de nou.

Sorin are 28 de ani, iar Tania are 27, amândoi sunt din Târgu Mureș și s-au cunoscut acum 6 ani, la locul de muncă, într-un restaurant. Sunt căsătoriți de anul trecut, iar un lucru pe care au spus că îl știu sigur e că sunt gurmanzi și iubesc burgerii. Iar pentru că Sorin era pasionat de stilul vintage și colecționar al obiectelor vechi (unele dintre ele le puteți vedea în local), a apărut și denumirea de ”Old & tasty”.

Încă de când ne-am cunoscut am avut acest gând, că vrem să avem un local ca acesta și ne-am oprit asupra burgerilor pentru că, mai în glumă, mai în serios, leguma preferată a lui Sorin este carnea. Nu aveam pregătirea necesară pentru că noi nu lucrasem în bucătărie, iar tot ce știm este pentru că ne-am documentat foarte mult, am citit și ne-am plimbat prin lume – Germania, Austria, Belgia, Olanda – am tot gustat și degustat burgeri. Am lucrat la rețete timp de 6 luni și ne-am dorit neapărat să avem acest local în Cluj pentru că e plin de tineri, este o piață de desfacere mai largă, sunt mai mulți cunoscători, mai mulți care pun accent pe aceleași valori ca și noi. Nu știam că aici deja burgerul este un trend, dar nici nu ne supără lucrul acesta. Am testat mult și ofertele din oraș pentru că am vrut să știm de la început ”cu ce ne confruntăm” și cum putem să venim cu ceva mai bun. Și credem că am reușit.

Dar să revenim puțin la ceva ce ne-a spus Tania, și anume la timpul pe care l-au petrecut făcând rețetele. Nu pentru că 6 luni ar fi neapărat o perioadă foarte lungă, dar pentru că atenția ne-a fost atrasă de câteva ingrediente pe care le găsim la ei, cum ar fi ciupercile murate, dulceața de ceapă sau telemeaua de capră. Totul a rezultat din experimente, din încercări ale celor doi, chiar și ei s-au mirat de unele combinații pe care le-au făcut. Probabil că sunt singurii din oraș care prepară carnea pentru burgeri după metoda sous-vide, iar despre asta i-am lăsat pe ei să ne spună mai multe.

Înainte de a ajunge pe grătar, carnea este semi-preparată, sous-vide, la o temperatură mai joasă, timp de aproximativ o oră. Această tehnică ajută la o mai bună conservare a sucurilor, aromelor, mai ales că noi folosim doar carne de vită, fără ou, fără a-i adăuga absolut nimic, deci ar fi destul de greu să nu se… usuce în clipa în care o punem pe grătar. Sincer, ne așteptam ca oamenii să fie reticenți la acest lucru, dat fiind vorba că este un semi-preparat și că la noi totul e transparent, avem bucătărie deschisă, se vede tot ce facem, dar au fost încântați de ceea ce servim. Ne-am dorit mult să nu oferim un burger uscat, ci unul mai juicy, mai suculent, tocmai de aceea am și lucrat atât de mult la rețete, pentru a obține acest lucru și în cazul sortimentelor unde nu folosim metoda sous-vide. Cel mai simplu ar fi fost să folosim carne de porc, dar am exclus această idee, iar carnea de vită pentru burgeri ne este livrată în fiecare zi.

Chiflele sunt făcute de către ei zilnic, în fiecare dimineață, pentru că Tania a lucrat în patiserie în trecut și cunoaște rețeta și procesul de preparare. Au acordat încă de la început o atenție deosebită acestui element pentru că sunt de părere că tocmai chifla este cea care îi spune omului dacă are în mână un burger bun sau nu, ea fiind prima cu care papilele noastre gustative intră în contact. Sosurile sunt toate inspirate din Berlin. De asemenea, cum deja știam, cartofii nu sunt decongelați, chiar dacă le ia mai mult timp să-i curețe. Preferă să facă lucrurile acestea pentru a avea ingrediente de calitate.

În momentul de față, ne dedicăm complet acestui loc. Nu avem deloc timp pentru noi. Tot ce facem, tot ce gândim, tot ce respirăm, e despre și pentru Old & Tasty. Am uitat și de meciuri de fotbal, și de X-BOX, nici măcar pe profilurile personale de Facebook nu prea mai intrăm, suntem mereu pe pagina Old & Tasty. Și asta pentru că ne place mult ce facem aici și vrem ca și oamenilor să le placă, să se vorbească cu drag despre noi. Ne-am gândit și să angajăm o persoană, dar chiar și atunci tot eu voi face chiflele, tot eu voi face cumpărăturile pentru că sunt foarte atentă la calitatea produselor, la roșii, la salată, la tot ce achiziționăm, ne-a spus Tania.

Ca la orice business la început de drum, s-au confruntat cu problemele specifice, însă cea mai mare provocare a fost cea legată de spațiu, mai ales că s-au mutat aici doar în urmă cu un an și nici nu cunoșteau zonele orașului. Uitându-se înapoi, ne-au mărturisit că lucrurile s-au întâmplat exact așa cum a trebuit, pentru că deși se hotărâse de două ori, mai întâi undeva pe Eroilor, iar apoi undeva pe Moților, în ambele cazuri au existat niște probleme și au renunțat. Așa au ajuns unde sunt astăzi, pe Napoca, la numărul 6, într-un loc micuț, dar cochet, amenajat vintage. O altă problemă cu care s-au confruntat a fost cea a furnizorilor, care s-au lăsat destul de greu găsiți, dar le-au ieșit în drum cei de la carmangeria Moldovan și nu au de gând să-i dea pe nimic, chiar dacă au mai avut oferte.

 

Au abia două luni de când au deschis, însă lumea s-a declarat mulțumită, iar feedback-urile sunt pozitive, atât în local, cât și în online. Eu pot confirma, n-am crezut niciodată că îmi va mai plăcea un burger în Cluj după ce s-a închis Off the Wall, dar se pare că cineva de sus are grijă de mine și preferințele mele culinare. Dacă vă întrebați care sunt burgerii preferați ai lui Sorin și ai Taniei, am aflat noi și asta. Ea a ales Avocado Burger, fără să stea pe gânduri, dar Sorin nu s-a putut decide între două tipuri, așa că le-a ales pe ambele – Old and Tasty și Classic Burger. Nu au planuri pentru delivery pentru că ei cred cu tărie că preparatul lor este unul care trebuie mâncat cald și destul de rapid după ce este pregătit, pentru că altfel își pierde din calitatea gustului. Vor avea serviciul Fast Order în curând, pentru ca oamenii să poată comanda în avans și să fie gata burgerul când sosesc aceștia în local, să nu mai existe timpul de așteptare.

Noi putem face până la 14 burgeri deodată, dar există situații în care lumea întreabă cât durează până e gata, iar un timp de 10 minute li se pare prea mult. Oamenii trebuie să își dea seama că nu suntem un fast-food, chiar dacă e spațiul micuț și focusat pe to-go, iar această durată de așteptare mi se pare chiar încadrată în limitele normalului. Am încercat să fim prieteni cu cei care ne trec pragul, să reținem ceea ce comandă, să povestim cu ei, și credem că am reușit, pentru că sunt persoane care intră doar ca să ne ureze o zi bună, sunt oameni care vin regulat, sunt cei care ne scriu pe Facebook că se bucură că am deschis. Sunt aceste mici gesturi și gânduri care ne fac să continuăm, să facem cu pasiune ceea ce facem – burgeri.

Sorin și Tania au multe planuri pentru viitor, se gândesc să abordeze și segmentul de street-food, noi nu putem decât să le urăm multă baftă și să le spunem un sincer ”mulțumim pentru burgeri”.

Voi ați gustat până acum minunățiile de la Old & Tasty Burger? Dacă nu, ce mai așteptați? ”Grăsuții” sunt delicioși.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!