#ExperienteDeNepretuit la Gala de închidere TIFF 2018

Home $ Articole $ #ExperienteDeNepretuit la Gala de închidere TIFF 2018

by | Jun 4, 2018 | Articole, Cum a fost la

Îmi place cum se transformă Clujul la final de mai, când se dă startul marilor festivaluri, iar odată cu TIFF-ul și ploaia tradițională de la deschidere, intri într-o atmosfera specifică…. vrei, nu vrei. Și nu doar privind cele mai bune cadre cu momente unice, ci mai ales când simți forfota din zona centrală indiferent de ora din zi sau noapte. Te face să-ți dorești mai multe străzi pietonale și, pe măsură ce trec anii, realizezi că ai nevoie de mai mult timp liber dacă vrei să te bucuri cu adevărat de festival.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) tocmai a încheiat ediția cu numărul #17 iar Clujul a fost din nou punctul de întâlnire al tuturor celor care activează în industria cinematografică. După o săptămână plină cu filme, evenimente speciale și petreceri legendare, au fost anunțați câștigătorii acestui an. Eu aș zice că noi, publicul, suntem cei mai câștigați.

Sâmbătă a fost zi de odihnă și de pregătire pentru ce avea să urmeze: Gala de închidere și anunțarea câștigătorilor. Cu double tap între aplicații, cu un ochi pe Weather și unul pe Facebook pentru live-ul de pe covorul roșu, am pornit către Piața Avram Iancu. Pe scurt, atmosferă de gală, flash-uri care-ți confirmau că nu ai cum să treci nevăzut pe acolo, ~800 de invitați, spectatori și jurnaliști, recital susținut chiar în ușa Teatrului Național Cluj și suficienți stropi de ploaie.

Da, poți afla câștigătorii și online, dar la Gală mergi pentru #ExperienteDeNepretuit.
Mi-a plăcut rezumatul acestei ediții, știu ce filme vreau să văd în perioada următoare și cu siguranță nu vreau să ratez lansarea în cinematografe a filmelor românești Charleston și Touch me not. Sau a altor filme românești care au avut curajul de a face ceva diferit față de ce s-a făcut până acum. Nici Vinovatul / The Guilty n-am reușit să-l văd, filmul care a atras admirația cinefililor, drept pentru care a fost distins cu Premiul publicului, oferit de Mastercard. Vestea bună e că începând cu luna noiembrie, filmul va intra în cinematografe.

Am ratat și Un pas în urma serafimilor, cât și Holy Camp! la Open Air, dar știu că pe primul pot să-l văd pe Vimeo (on demand), iar pe al doilea pe Netflix. Pe lângă astea, mi-au captat atenția și Pororoca sau Soldații. Poveste din Ferentari, care au rulat / rulează deja in cinematografe.

În ceea ce privește marele câștigător, Moștenitoarele / The Heiresses își adaugă în palmares un nou trofeu, după Ursul de Argint câștigat în iarnă, la Berlin.

A fost pentru prima dată când TIFF a avut în competiție un film din Paraguay, o premieră încununată chiar cu marele premiu. Marcelo Martinessi a impresionat juriul prin excepționala rigoare, prin ritmul captivant impus în narațiunea filmului, câștigând într-o competiție în care alte 11 filme foarte bune au făcut alegerea juriului foarte dificilă.

Vouă ce v-a plăcut anul acesta la #TIFF și ce filme ați vrea să (re)vedeți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!