Ce poți face în Cluj dacă vrei să rămâi peste vară ca student și ai nevoie de mai mulți bani de buzunar

Home $ Articole $ Ce poți face în Cluj dacă vrei să rămâi peste vară ca student și ai nevoie de mai mulți bani de buzunar

by | Jun 8, 2018 | Articole, Student

Articolul a fost actualizat în iulie 2023.

„Vine vara, bine-mi pare, în portofel am zero parale.” Oficial, ar trebui să fi terminat cam toți sesiunea, ceea ce înseamnă că traficul din Cluj este din nou decent, muzica nu mai răsună în cluburi șapte zile pe săptămână, deci mai mult de jumătate dintre studenți au pornit spre meleagurile natale. Ceilalți au rămas cu gândul că „oricum n-au ce face acasă” și „mai bine fac un ban cinstit”, deci probabil deja se află în căutarea unui loc de muncă prin oraș. Pentru că și-au dat seama că viața asta a la Cluj nu-i deloc ieftină, din păcate și mersul la atâtea festivaluri nu-i gratis, deci e nevoie de extra-cash.

Așa că astăzi vă dăm câteva idei legat de ce ați putea face dacă sunteți student, vreți să rămâneți peste vară în Cluj și aveți nevoie de mai mulți bani de buzunar.

Prima variantă, și cea la care apelează cei mai mulți, ar fi un job într-un bar sau pe o terasă. Nu e nevoie de nu știu ce experiență, totul se învață treptat, iar angajatorii sunt înțelegători cu studenții și-i ghidează în parcursul lor. De cele mai multe ori, cerințele pentru astfel de posturi țin mai mult de social skills – să fii prietenos, să-ți placă să lucrezi cu alții, să ai chef de viață, mereu un zâmbet pe față și tot așa. Pe lângă faptul că poate fi un job chiar distractiv, pentru că poți să-ți găsești undeva unde se dau și party-uri sau au loc diverse evenimente faine, întâlnești mereu oameni noi, te împrietenești, schimbi o vorbă, nu te plictisești cam niciodată. Doar dacă nu vine nimeni în localul în care lucrezi. Să nu mai spunem că banii obținuți din tips sunt mereu un plus binevenit, iar clujenii mi se par destul de generoși la acest capitol.

A doua mea recomandare ar fi să vă orientați spre posturi de delivery boy sau servicii de curierat. Sper că e de la sine înțeles că trebuie să dețineți un carnet de conducere saaaau, măcar că aveți echilibru foarte bun, dat fiind faptul că acum sunt la modă și serviciile de delivery pe bicicletă. Nici jobul acesta nu necesită o experiență vastă, pentru că vorbim practic doar de ridicarea unor comenzi de la un sediu și livrarea către destinatar. Ar fi totuși indicat să nu mai umblați cu harta prin Cluj dacă aplicați pentru asemenea posturi, pentru că timpul este esențial când vorbim de delivery (mai ales dacă e vorba de mâncare) și nu prea ar fi drăguț să vă rătăciți la fiecare două străzi. Just saying, cei de la FAN Courier Cluj sunt chiar acum în căutare de curieri și manipulanți, iar la Pizza Hut duc lipsă de oameni pe delivery

Desigur, întotdeauna va fi nevoie de servicii de hostess și promoteri, doar că treaba asta chiar nu-i pentru toată lumea. Dacă crezi că le vei strica ziua celor pe care îi întâmpini la evenimentul la care ești hostess, mai bine plimbă căței sau orice altceva. Poți lucra constant pentru un brand sau poți face asta când-cum, pe lângă un alt job, de exemplu, pentru că programul de lucru este extrem de flexibil. E necesar ca hostessele să aibă un aspect plăcut, abilități de comunicare și o înălțime de cel puțin 1,60. Ca promoter, condițiile nu sunt atât de stricte, dar din nou, nu poți să faci asta dacă nu le vei transmite oamenilor o senzație pozitivă. Reprezinți un produs, nu o depresie. Poți intra în acest grup de Facebook ca să-ți faci o idee despre oferta de pe piață.

Ok, despre următoarea propunere vă pot oferi și o părere personală pentru că am fost și eu la un moment dat în situația în care deschideam portofelul și era mereu gol. Așa că m-am angajat într-un call center (la IRES, mai exact), unde aplicam chestionare pentru întocmirea unor sondaje de opinie. Plusuri: program flexibil, în weekend se plătea dublu (mergeai doar dacă voiai), nu necesita un efort intelectual incredibil și câteodată dădeai de oameni și povești interesante la celălalt capăt al liniei. Minusuri: e o muncă repetitivă, dacă ești o persoană dinamică, de acțiune, nu-i de tine. Sunt persoane care pot face asta, și altele care nu, cred că ține foarte mult de personalitatea fiecăruia. Eu vă sfătuiesc să încercați în orice caz, știu că am rezistat doar două săptămâni, dar am fost mulțumită de banii cu care am plecat. De asemenea, dacă cunoașteți o limbă străină care nu este foarte populară (norvegiană sau daneză, de exemplu), profitați la maximum de treaba aceasta, pentru că sunt zeci de firme în Cluj care caută vorbitori de limbi străine pentru companiile lor.

O să sune fancy, dar nu e. Îi zice agent sau consultant de vânzări, pentru că lumea era ofensată când auzea cuvântul „vânzător” și a trebuit să vină cu o denumire nouă. E la fel ca postul de „front office assistant”, care înseamnă secretară, de fapt și de drept. Trecând peste, aveți idee câte beneficii aveți dacă lucrați în mall-uri? De la reduceri, până la programul de 6h după care funcționează multe dintre magazine și alte avantaje oferite de fiecare companie în parte, mie îmi sună destul de bine pentru ceva temporar. În funcție de locul unde vă angajați, e posibil să trebuiască să învățați câte ceva despre produs, nu doar să așezați haine, dar vedeți voi la fața locului ce și cum.

Cam asta a fost. Tu ce plănuiești să faci vara aceasta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!