Cum e să stai la cort la MOX și șansa de a experimenta asta pe propria piele

by | Jun 20, 2018 | Articole

M-am lăudat în nenumărate rânduri că anul acesta merg la MOX pentru prima dată, deci probabil nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Știu că am zis și anul trecut că merg, dar acum chiar mă duc, am și bilet, promit! În plus, am vizitat și Valea Drăganului într-un weekend și m-am îndrăgostit complet de locul acela, abia aștept să văd apusul și răsăritul din munți. Ce nu v-am spus e că este și prima dată când stau la cort și recunosc că am un pic emoții, ba mă gândesc că va fi foarte frig (sunt cam friguroasă de fel), ba că vom fi atacați de animalele pădurii, tot felul de scenarii din acestea culese din prea multe filme pe groază pe care le-am vizionat.

Am vrut să aflu cum e experiența aceasta de stat la cort la MOX, cum să mă pregătesc și alte cele, așa că am întrebat mai mulți prietenii care știu că au stat în anii trecuți și m-am gândit că ar fi util să dau informația mai departe. Și abonament la MOX ca să puteți sta la un cort, dar despre asta vă spun la final.

Vorbind de Mox per total, ar trebui să inventez niște cuvinte ca să descrie calumea tot ce se întâmplă la fest-ul acesta. Are ceva a lui, ceva care îl face deosebit și nici măcar festival nu-l pot numi, că parcă-i o petrecere privată mai degrabă, nu e nici prea expus, dar nici foarte cunoscut. Poate îmi place atât de mult și datorită faptului că toți băieții de acolo sunt senzaționali, super caterincă și mega tari, pentru că eu sunt genul de om care pune în prim plan oamenii, apoi evenimentul în sine. E un festival de care te atașezi, pur și simplu. E ca un animal de companie. În ceea ce privește cortul, mulți să știi că dorm lângă corturi, căci la cum se văd stelele, trebuie să fii nebun să stai înăuntru. Mulți se gândesc că dacă merg cu cortul e cald, n-au dușuri, n-au alea-alea. Total greșit. Sunt de toate acolo, de la dușuri, la oi, la urși, la lupi, haha. Când mergi la MOX, uiți foarte multe lucruri acasă pentru că pur și simplu nu te-ai gândit că ai avea nevoie, dar oricum e cineva care te ajută mereu acolo. Îmi place mult treaba asta, că te simți ca și cum i-ai cunoaște pe toți cei 5000-6000 de omuleți care vin la MOX. Poți să vii doar cu biletu’ n mână și cu 50 de lei în buzunar că tot te distrezi de îți ies ochii. Și în cazul în care mai ai nevoie de încă o pereche de mâini să te ajute cu diverse, doar scoți pe gură clasicul sunet de împerechere “măăăi” și pufff, apar ca ciupercile. Altă fază e că poți dormi foarte puțin și tot nu te simți obosit. Plus că la MOX n-ai să vezi niciodată oameni supărați sau certați. O să fie genial, nu o să vrei să mai pleci de acolo, trust me, mi-a povestit entuziasmat Vlad Dragomir.

Mai apoi, am mers și am întrebat și cuplul ViziAnita cum a fost pentru ei toată treaba asta, mai ales că a fost o activitate în doi, dacă au încăput în cort, dacă le recomandă romanticilor experiența și așa mai departe.

E fain cu cortul la MOX pentru că te trezești dimineața și primul lucru pe care îl vezi e muntele în fața ta, iar lucrul acesta îți dă o energie incredibilă pentru tot restul zilei. Și te ține până noaptea târziu, când te întorci acolo, în cortul tău, și nu poți să te pui la somn fără să stai măcar 10 minute cu capul afară, uitându-te la stele. Nici nu ne-am gândit vreo clipă să nu stăm la cort, dat fiind faptul că e un festival în aer liber și n-ar fi MOX dacă n-ai fi cu al tău cort în spate. Ești aproape de natură, de scene, de oameni. Și e fun sa faci o “bisericuță” cu prietenii și să aveți un fel de cartier al vostru, dar vedeți să nu fiți exclusiviști, că nu există așa ceva la MOX.

După, am dat de Laurențiu, care deși m-a avertizat că e inginer și-i lipsește inspirația când vine vorba de scris, a pus cap la cap câteva gânduri foarte frumoase legate de festival.

MOX? Cel mai fain festival outdoor. De ce? Pentru că îmbină ideea de festival cu cea de explorat natura. Pentru că, timp de 3 zile, te izolezi de toată agitația din oraș și petreci timpul alături de prieteni și de muzică bună. Pentru că uiți de tehnologie și de grijile de acasă. Pentru că trăiești experiența la cort, o experiență ce trebuie avută măcar o dată în viață. Sunt mulți care nu vor să audă de cort și dormit în natură, dar tot ei sunt cei care nici măcar nu au încercat vreodată să aibă această experiență, deci nu trebuie să ne bazăm pe spusele altora și să experimentam noi singuri. Tu ai încercat să stai la cort? Indiferent de răspuns, hai la MOX.

Zis și făcut. Vin.

Voi începe prin a zice că MOX este singurul festival la care am avut plăcerea de a dormi în cort până la ora 11, adică singurul festival la care am avut cortul la umbră dimineața. Pe lângă asta, hamacul era pus la cam 5m de cort, deci oricând aveam nevoie de puțină odihnă în plus, puteam să mă așez acolo să mai dorm puțin. într-o noapte a fost atât de cald, încât  am dormit direct în hamac, a fost perfect. Pe lângă asta, când am montat cortul, eram înconjurat de oameni pe care nu îi cunosteam. Pe parcursul festivalului ne-am cunoscut și am ajuns să ținem legătura. Chiar săptămâna trecută am vorbit și am zis ca ne revedem la MOX. Ne vedem în 29 de zile, mi-a spus Vlad Helgiu.

Mariș nu putea lipsi din lista mea. Mă mir totuși că mi-a răspuns, băiatul face atât de multe lucruri, chiar apreciez că și-a rupt din timpul lui nebun să-mi zică câteva cuvinte.

Aud un fermoar deschizându-se. Mă trezesc. Inspir adânc. Iau camera foto, fac o fotografie. Nu mi-e dat să văd în fiecare zi cum părul blond se amestecă cu pajiștea. Ies afară. Mă uit încă o dată să văd dacă am nimerit cortul noapte trecută. Nu, nu e de departe confortul de acasă. Nici măcar nu e pus pe drept cortul. E în pantă, dar ca să prinzi loc pe drept trebuie să iei trenul de la prima oră, și somnul meu prelungit nu îmi oferă luxul acesta. Sunt în mijlocul munților și mă gândesc că MOX nu e pentru oricine. Clar nu e pentru cei care nu se pot desprinde de oraș. E nevoie de un pic de spirit de aventură. E nevoie să ieși puțin din zona de confort. Îți asumi că, pentru câteva zile, dormi pe mușuroaie, mănânci zacuscă și cauți semnal. Da, toate în cortul ăla mic al tău. Dar cortul ăla mic al tău devine pentru câteva zile un hotel de milioane de stele și nu pentru că ar avea piscină interioară sau room service. Pur și simplu adormi sub milioane de stele, și acolo, departe de oraș, până și stelele strălucesc diferit. Nici nu ai nevoie de lumină, Calea Lactee te ghidează ea. Și știu, tot ce am zis sună ca o poveste, pare exagerat. Dar chiar așa e. E o poveste. Dar protagonistul nu are o haină de zale, ci o brățară textilă. Și nu, nu locuiește într-un palat. Locuiește într-o construcție temporară, de câțiva metri pătrați, din material impermeabil susținut de bețe elastice din fibră de sticlă. Lumea îi zice cort. Dar protagonistul tot palat îl numește. Da, 4 dimineți pe an mă trezesc la MOX, dar Doamne, mi-aș muta cortul și muntele în apartamentul de acasă.

Acum, haideți să vedem ce mi-a spus și fata blondă, care se afla de partea cealaltă a obiectivului lui Mariș, Doris.

Pfuaa..am fost la mai multe festivaluri cu cortul. Dar, să te trezești dimineața și în loc de asfalt să vezi în fața ta doar pădurea și corturile vecinilor (cu care te-ai împrietenit cu o seară înainte când le-ai cerut să te ajute la montatul cortului) e chiar un sentiment atât de frumos, încât e super greu de descris. Chiar îi încurajez pe toți să spună “acasă” pentru câteva zile unui festival ținut în mijlocul naturii, pentru că până nu ajungi acolo nu realizezi ce sentiment puternic e acela de reconectare. E ca un camping, puțin mai mare, unde toți sunt prieteni, unde nu trebuie să te îngrijorezi că nu îți sunt în siguranță lucrurile, și pe deasupra asculși și muzică bună.

Într-un final am vorbit cu Diana Mone, care chiar dacă are un job de inginer (e ceva legătură între MOX și ingineri?), nu s-a temut să se aventureze pe un tărâm mai incert și să stea la cort.

Atunci când vine vorba de mers cu cortul, fiecare experiență e unică. Așa a fost și prima dată pentru mine la MOX. Rețeta e simplă: se iau câțiva prieteni, rucsacul în spate, și te pornești la drum. Găsești un loc bun, ceea ce nu e o problema la MOX, și începe marea campare. Pentru a mulțumi naturii că ne-a primit în sânul ei, ne-am mobilizat și am făcut curat, având grijă să fim atenți la acest aspect pe tot parcursul festivalului. Oamenii sunt tare faini. De la organizatori, până la “vecini”, fiecare dădea o mână de ajutor. Împrumutam lopeți, cordeline și altele. Și într-o clipită corturile erau puse, iar pasul următor au fost hamacele. Ce înveți dintr-o astfel de experiență e că, chiar dacă trăim într-o societate agitată și digitalizată, putem să ne deconectam din când în când. Poți trăi cu puțin și poți să savurezi fiecare moment alături de prietenii tăi. Fie că stai și asculți doar muzică sau chiar retrăiești jocurile copilăriei, în natură toți devenim mai liniștiți și parcă mai frumoși. O pauză bine meritată, asta este MOX.

Ok, ce-am reținut eu: am nevoie de-o lopată ca să montez un cort, dar nu-i musai să o iau că-mi fac prieteni acolo și-mi dau ei. Dacă nu mă descurc cu viața la munte, strig ”măăăăi”. Mă duc doar cu biletul în mână și 50 lei în buzunar. Telefonul îl pot lăsa acasă că oricum nu are niciun sens. Și prietenii la fel, că-mi fac alții.

Cum am promis, oferim un abonament la MOX unuia dintre voi. Pentru cei care nu știu, camping-ul este inclus în bilet, pentru că ei nu te taxează ca să-ți pui cortul pe un deal. Ce trebuie să faceți? Spuneți-ne care e argumentul care v-a convins pe voi că merită să mergi la MOX cu cortul în secțiunea de comentarii și… ne vedem în munți. 

PS: Alegem câștigătorul miercuri, 27 iunie.

Update: Am făcut extragerea pe contul nostru de Instagram, la story.

Tags: mox

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This