MUSEcology, între muzică și fericire | #JurnalDeFestivalier

Home $ Articole $ MUSEcology, între muzică și fericire | #JurnalDeFestivalier

by | Jun 26, 2018 | Articole, Festivalier

S-a aprins cerul în nuanțele adâncurilor. E frig și oamenii aleargă în neștire. Nu grăbesc pasul și gândesc. E o zi bună pentru cuvinte. Din spatele zidurilor impunătoare ale Palatului Bánffy, se aude un sunet slab de vioară. Mă apropii și măresc ochii ca în fața unui început de poveste. Clădirea Muzeului de Artă este probabil cea mai importantă reprezentare a stilului baroc din secolul XVIII. Ridicată de către arhitectul Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (guvernator al Transilvaniei), ea a adapostit locuințe de protocol, Cazinoul Național, apartamente și spații comerciale și, la un moment dat, chiar și un cinematograf.

Astăzi, curtea interioară cu arcade la parter şi cu coloane la etaj ascunde fante de lumină, vibrații ale corzilor de vioară și chipuri modeste. Mă apropii timid și o zăresc pe Lucia. Vizibil emoționată, vorbește cu publicul despre Catastrophe. Spune că o definește această piesă și că este probabil cel mai emoționant concert pe care l-a susținut vreodată. Pe tânăra cu plete în nuanțe de foc o știu de prin 2012, când ascultam pe repeat Silence. Și, da… transmite liniște și emoție, se dezbracă de sentimente în fața publicului său, se vindecă și îi vindecă și pe cei care o ascultă. Așa cum spunea într-un interviu: Când sunt pe scenă simt în ordine cronologică: frică, relaxare, deschidere de răni, pătrundere în film, procesare de film, închidere de răni și după… o mare euforie. Cred că publicul a simțit în aceeași ordine cronologică toate aceste etape și a răspuns prin aplauze discrete și pline de…simțire.

În spatele Luciei, Muse Quartet. În alb și negru, o combinație de extreme a notelor muzicale. Alina Horez (violin 1) – Nicoleta Petre (violin 2) – Maria Colțatu (viola) și Corina Ciuplea (cello), activează cu aproximativ zece artiști simultan abordând genuri și stiluri diverse. Povestea lor este destul de interesantă: au început să cânte pe străzile din Brașov acum mai bine de opt ani iar reacția trecătorilor le-a convins să investească mai multă încredere în artă. Akua Naru, C.T.C., Golan, Smiley, Alexandrina Hristov, Alexandra Ușurelu, VUNK, Lucia, Byron, Andrei Tudor Band, Aeon Blank, Tomma Alistar sau Silent Strike, se numără printre cei mai îndrăgiți colegi de scenă a fetelor. Iar cel din urmă a fost favoritul meu la Jazz in the Park. Poate și pentru că îl urmăresc obsesiv de câțiva ani buni, poate și pentru că muzica lui e înălțătoare sau poate… pur și simplu.

Preț de câteva zeci de minute, m-am pierdut între pălăriile negre ce ascundeau păr grizonat, între cerul aprins și zidurile palatului. Urmează Byron. Un tânăr își învărte fetița de vreo șase anișori și îi cântă. Mama are ochii în lacrimi. De fericire. La palat muzica nu are vârstă. Doar suflet.

Pe data viitoare!

credit foto: Vizi | Komiti

? ? ?

#JurnalDeFestivalier este o campanie online organizată de ClujLife în parteneriat cu Clever Taxi. Vara aceasta Sabina va participa alături de echipa #clujlife la 4 mari festivaluri din Cluj și își va povesti întreaga experiență prin articole, aici pe clujlife.com.

✓ Folosește codul de voucher Clever.Sabina data viitoare când vrei să comanzi un taxi în Cluj prin aplicația Clever Taxi și ai prima cursă gratuită (în limita a 15 RON) pentru plata cu cardul

Află aici cum folosești codul de voucher. Toate cursele făcute cu plata prin aplicație, prin card, sunt reduse la -50%.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!