Jazz și un munte de gunoaie | #JurnalDeFestivalier

Home $ Articole $ Jazz și un munte de gunoaie | #JurnalDeFestivalier

by | Jun 28, 2018 | Articole, Festivalier

– Mama mea e florăreasă/ Se scoală de dimineață/ Ia coșu’ și pleacă-n piață/ Când e somnu’ cu dulceață (…) Mama mea vinde lalele/ Pentru surorile mele/ Vinde mama ghiocei/ Pentru frățiorii mei. Cântă o țigancă cu ochii verzi și coroniță împletită, ca de abanos. Se învârte haotic cu tălpile aspre și prăfuite. Alte două copilițe, îmbrăcate în straie de sărbătoare, îi admiră dansul și încearcă, timid, să-i copieze mișcările. E aproape de asfințit iar Pata Râtul se pregătește de Jazz in the Park. Nu e prima dată când caravana cu muzică și fapte bune se oprește aici.

Au fost foarte deschiși, n-am fi venit dacă n-am fi avut un răspuns pozitiv de la ei. Scopul nostru este să venim acolo unde suntem doriți și acolo unde e nevoie de noi. Am avut un feedback foarte bun venit atât din partea comunității de aici cât și din partea celor care au venit din Cluj sau din alte orașe. Vrem să îi aducem împreună pe oameni astfel încât să se creeze un dialog, să discutăm despre ceea ce se poate face aici. Festivalul și muzica sunt modalitatea prin care noi tragem un semnal de alarmă, organizăm o zi de concerte aici tocmai pentru ca oamenii să vină și să vadă că există un astfel de loc și, împreună, să căutăm și să găsim soluții. – îmi spune printre rânduri Corina Brândușan – PR Jazz in the Park.

Mă sprijin de bar și comand o apă. E doi lei, așa că înțeleg că organizatorii s-au gândit și la posibilitățile oamenilor. Femeile cu simț negustoresc ne îmbie la porumb fiert, au fost și anul trecut iar ciubucul a fost unul pe măsură. Copiii le privesc admirativ și aleargă în jurul lor. Într-un colț, ceva mai retras, și-au construit o plajă din scârț. Acolo, se ascund de privirile celor mari și, fără a avea vreo jucărie scumpă, se distrează copios aruncând spre văzduh fulgii de polistiren. ALA-BALA-PORTOCALA! Îl idolatrizează pe băiatul cu fotografiile care, fără nicio reținere, imortalizează portrete și acțiuni, îi îmbrățișează la final, le spune că sunt frumoși și vor apărea pe internet.

-Ce faci? mă surprinde un băiat de clasă primară, analizând curios agenda mea de notițe.

-Scriu, am venit să scriu despre voi…

-Eu sunt Traian iar el e Romeo, fratele meu. Pe tine cum te cheamă?

-Sabina, zâmbesc vâzându-l pe cel mic prins de piciorul meu.

-Are 4 ani dar e foarte cuminte. Numai de mine ascultă!

-Vă place aici?

-Ne place, am fost și anul trecut și mi-au făcut poze cu câinele în brațe. Apoi scoate din buzunar o fotografie mototolită pe care îmi spune c-a luat-o de pe sârma din capăt.

Cântă Taraful lui Siminic. Lumea începe să se adune în fața scenei iar primele autobuze venite din Cluj opresc la buza dealului. Muzicanții din Gherla conduși de Ioan Bob “Siminic” sunt urmați de Farid de la Cluj și Nicu Împăratu.

Suntem aici pentru un program frumos dedicat țiganilor noștri de la Pata Rât. O să cântăm muzică țigănească, sunt violinist de treizeci de ani. Am acceptat din prima. Mi se pare o idee bună. Chiar mi se pare foarte bine că se mai gândește cineva să facă lucruri  pentru romii de aici., îmi mărturisesc cei doi lăutari înainte de a urca pe scenă.

– Vă place jazz-ul? Îmi pare rău că nu știm folclor dar încercăm să ne adaptăm pentru voi!

Urmează JazzyBIT, un trio de loud jazz din Timișoara format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) care combină armonios jazz-ul și rock-ul cu ritmuri blues, latin și funk. Câștigători ai Premiului pentru debut (Fundația Muzza, 2013), finaliști la European Jazz Award (2014), Grupul Anului la Timișoara Jazz Awards (2016) și Muzicienii anului la Banat Jazz Awards (2017), tinerii reușesc să convingă publicul să rezoneze cu alte genuri muzicale. Seara se încheie pe acorduri de țambal cu Marius Mihalache. Supranumit “Magicianul țambalului”, este cel care a deschis concertul lui Chick Corea în 1998 la București, devenind unul dintre cei mai valoroși țambaliști din lume. Doi bătrânei, soț și soție, îmi spun că au venit tocmai din nordul țării pentru acest spectacol. Că nu putem ignora această comunitate și că, a fi împreună, înseamnă angajament pentru un viitor mult mai optimist.

Anul trecut am alocat și o sumă de bani din fondul Jazz in the Park pentru comunitatea de la Pata Rât. Am oferit burse sportive pentru câțiva copii care au performanțe foarte bune. Am avut activități educațive cu ei . În plus avem un proiect care e în lucru în momentul de față, vom construi un loc de joacă pentru copii, un teren de sport astfel încât ei să aibă unde să se joace , altundeva decât printre gunoaie – Corina Brândușan

Tinerii au întins pături colorate și stau îmbrățișați. Se ascund de frig și de ploaie iar obrajii colorați cu inimioare se pierd în tabloul multietnic. E târziu iar munții de gunoaie încep să pară mai mici și mai întunecați. Lumea, văzută de sus, e un mușuroi de fericire simplă și note muzicale.

credit foto: Marius Mariș | Komiti

? ? ?

#JurnalDeFestivalier este o campanie online organizată de ClujLife în parteneriat cu Clever Taxi. Vara aceasta Sabina va participa alături de echipa #clujlife la 4 mari festivaluri din Cluj și își va povesti întreaga experiență prin articole, aici pe clujlife.com.

✓ Folosește codul de voucher Clever.Sabina data viitoare când vrei să comanzi un taxi în Cluj prin aplicația Clever Taxi și ai prima cursă gratuită (în limita a 15 RON) pentru plata cu cardul

Află aici cum folosești codul de voucher. Toate cursele făcute cu plata prin aplicație, prin card, sunt reduse la -50%.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!