Muzee în aer liber pe care le puteți vizita la final de săptămână

Home $ Articole $ Muzee în aer liber pe care le puteți vizita la final de săptămână

by | Jul 5, 2018 | Articole, Descoperă Clujul

Cred că sunt puține lucruri la fel de calmante și frumoase precum experiența plimbării printr-un muzeu. Timpul stă în loc, în aer se împletesc emoțiile creatorului artistic și uimirea noastră, nimeni nu se grăbește nicăieri, iar galopul specific zilelor noastre încetinește agale și respiră ușurat. Poate doar un singur lucru e mai intens decât asta: o plimbare printr-un muzeu în aer liber, căci întreaga natură e martoră tăcută a pașilor voștri și doar păsările mai îndrăznesc să-și dea cu părerea.

Mă gândeam să ies la o plimbare în weekend, ori în Cluj, ori prin apropiere și să merg la un muzeu în aer liber, am făcut o listă cu cele care mi-au atras mie atenția, așa că astăzi vi le prezint și vouă:

Încep chiar cu primul muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”, denumit și Muzeul Satului, care a fost înființat în anul 1929. Este amplasat lângă pădurea Hoia și mi se pare de interes să știți că face parte din Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Parcul este structurat pe două sectoare tematice: “Instalații tehnice și ateliere meșteșugărești”, unde veți găsi ilustrate tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului şi a fierului, de obţinere a aurului, de prelucrare a ţesăturilor de lână, a lutului, a pietrei, de măcinare a cerealelor şi de obţinere a uleiului comestibil și ”Tipuri onale de gospodării și monumente de arhitectură populară”, ce conţine gospodării ţărăneşti tradiţionale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar. O plimbare aici este asemenea unei călătorii în timp, într-un decor despre care generația noastră a citit doar în cărți și l-a vizualizat prin intermediul ochiului imaginației.

Orar de vizitare (valabil doar vara): Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00)

E drept că din Parcul Etnografic ați putea pleca și cu dureri de picioare, are o întindere mai mare de 50 de hectare, deci nu e pentru cei care nu au răbdare cu plimbările. Pentru aceștia avem o altă propunere: Muzeul memorial Octavian Goga de la Ciucea, locul unde marele poet a locuit împreună cu soția sa până în ziua morții, urmând ca ulterior să fie înmormântat tot aici. Acoperă și acest muzeu vreo 24 de hectare, dar e o plimbare, nu faceți maraton de alergare, calm down. Muzeul include clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă, Mausoleul Iubirii soților Goga, Casa Albă – denumit și Muzeul de Artă Etnografică, și folosită în trecut pentru oaspeți, Casa Ady Endre, precum și bisericuța de la Gălpâia și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu. Desigur că și interiorul este demn de atenție, imaginați-vă că deveniți astfel părtași la existența poetului, dar curtea exterioară este o oază de liniște, ce invită la contemplare, la regăsire. Muzeul este amplasat pe malul Crișului Repede și vă veți bucura de un cadru cu totul deosebit. Din Cluj până acolo sunt aproximativ 80 de km, adică vreo oră jumătate.

Orar de vizitare: Marți – Duminică, 09.00 – 17.00 (ultima intrare 16.30)

A post shared by Go NEXT (@gonextro) on

La doar 4 km de cartierul Gheorgheni, pe strada Soporului, nr. 20, veți găsi un loc al cărui singur scop este păstrarea folclorului autentic românesc și răspândirea culturii și a tradițiilor noastre, un spațiu care a luat naștere din simpla dorință a unui om de a aduce lumea împreună. Îi spune Poarta de su’ Feleac și a fost înființat de Gheorghe Căpușan, care și-a amenajat în propria gospodărie un muzeu cu piese culese de mâna lui de-a lungul timpului, vreo 2000 în total. Îl puteți vizita în fiecare zi, chiar în curând veți avea ocazia să-i treceți pragul, căci găzduiește Festivalul Cânepii. La marginea orașului, imediat ce treceți de poarta maramureșeană, veți găsi ceva diferit față de muzeele cu care ați fost obișnuiși, un loc în care sunteți invitați să îmbrăcați unele din exponate, unde veți putea țese la război, veți putea găti bucate tradiționale, devenind astfel familiari cu tradițiile și lucrurile de care străbunicii și bunicii noștri erau atât de apropiați. Recunosc că aud pentru prima oară de acest loc și sunt foarte curioasă, sunt atât de multe locuri aproape de noi care ne pot rupe din orașul aglomerat, iar noi nici nu bănuim.

Orar de vizitare: 09.00 – 18.00

Despre Muzeul Apei noi am mai povestit la un moment dat, când vă povesteam despre muzee mai puțin cunoscute din Cluj. Vă spuneam atunci că este singurul de acest fel din România, dar ce nu am menționat este că se numără și printre puținele de acest gen din întreaga lume. Și când vă gândiți că e localizat în Florești, iar noi habar nu aveam. A fost inaugurat la 14 octombrie 1992 de către Regia Autonomă Județeană Apa – Canal Cluj (actuala Companie de Apă Someș), marcând aniversarea centenarului Uzinelor de Apă și Canalizare Cluj. Muzeul este amenajat în clădirea primei staţii de pompare de la sursa subterană, pusă în funcţiune în anul 1898. Pentru acest lăcaș de cultură au fost căutate, strânse şi restaurate diverse exponate care astăzi constituie zestrea Muzeului: documente, hărţi, fotografii, planuri tehnice, registre, unelte şi utilaje.

Orar de vizitare: Vizita trebuie anunțată.

A post shared by Ada Prundar (@adap87) on

Desigur că din listă nu poate lipsi Grădina Botanică ”Alexandru Borza” și al său Muzeul Botanic, pe acestea chiar nu aveți nicio scuză să nu le vizitați dacă nu ați făcut-o până acum. Grădina conține pe teritoriul său peste 10 000 specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Flora și vegetația românească sunt reprezentate prin plante din câmpiile transilvane, Munții Carpați, Banat, etc. În plus, veți fi cu sigruanță fascinați de Grădina japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez), dar și de Grădina romană cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca, printre care și o statuie a lui Ceres, zeița cerealelor și a pâinii. Vă spuneam și de Muzeul Botanic, iar despre acesta trebuie să știți că dispune de diverse colecții bogate de semințe și plante, dar și mai mult de atât, aici poți răsfoi un ierbar cu 655.000 de coli cu plante din toată lumea.

Orar de vizitare: Grădina Botanică, luni – duminică, 08:00 – 20:00; Muzeul Botanic, luni-vineri, 08.00-15.00.

A post shared by Carina Mordun (@carina_mordun) on

Următoarea oprire o facem la Muzeul particular Vincze-Kecskés din localitatea Sâncraiu. Acesta a fost amenajat în curtea pensiunii Püspök, într-o proprietate mai veche care a fost contruită în 1850 și folosită de familie ca bucătărie de vară, depozit de lemne și depozit de cereale. Momentan veți găsi aici trei camere: camera curată, atelier de tâmplărie și camera farfuriilor pictate, tot spațiul muzeului fiind unul de o frumusețe și o culoare deosebită. Veți păși timizi într-o casă veche țărănească, dar veți pătrunde de fapt în viața de toate zilele a locuitorilor satului de altădată. Puteți vedea care au fost preocupările lor, obiectele ce ii înconjurau, și componentele portului popular. Printre exponate putem identifica ustensilele prelucrării cânepei, torsului, și țesutului, obiectele folosite la coacerea pâinii, vase de lut, chiar și ceaunul de cupru folosit la prepararea magiunului. Yummi.

Orar de vizitare: Depinde de personalul pensiunii, cel mai bine îi contactați la numărul de telefon 0264 257 580.

A post shared by Cristina Beligăr (@cristi_bel) on

În cele din urmă ajungem și la Muzeul Satului Mărișel, unde găsim obiecte care datează de peste 150 de ani: război de țesut din anul 1906, ticlăzău, solnițe, compas din lemn, sobă de metal, oală de sarmale și multe altele pe care vă invit să le descoperiți singuri. Tot aici veți afla și informații despre cum este prelucrată cânepa, dar puteți și să admirați păpușile îmbrăcate în costume tradiționale. Dacă sunteți pasionați de istorie și tradițional, eu zic că oricare din locațiile care dezvoltă această componentă vă vor plăcea foarte mult.

Voi încotro porniți la final de săptămână?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!