Sfârșit de stagiune la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

by | Jul 6, 2018 | Știri Cluj

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a închis vineri, 6 iulie, stagiunea 2017/2018. Din cauza dificultăților financiare, teatrul a reușit în această stagiune realizarea a doar patru producții noi. La Sala Studio și în Sala Mare în format studio au avut premiera spectacolele: Îngeri în America I-II de Tony Kushner, regia: Victor Ioan Frunză, Un roman cu contrabas de A.P. Cehov, regia: Paco Alfonsín, Ilegitim de Adrian Sitaru și Alina Grigore, regia: Adrian Sitaru, iar pe scena mare Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuțiu.

În stagiunea 2017/2018 s-au jucat 148 spectacole la sediu, în prezența a 23.796 de spectatori, iar la reprezentațiile din cadrul festivalurilor și turneelor din țară și străinătate au fost prezenți 5.502 de spectatori.

În stagiunea care s-a încheiat, compania a participat la numeroase festivaluri și turnee. Astfel, spectacolul Iulius Caesar de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, a participat la Festivalul de Teatru Clasic din Almagro, Spania și la Festivalul de Teatru de la Seul, Coreea de Sud. Spectacolul Homemade a fost invitat la festivalul dráMA din Odorheiu Secuiesc, la Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale și la Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara din București. Din selecția Festivalului Național de Teatru au făcut parte două spectacole: Rosmersholm de Henrik Ibsen și În adâncuri de Maxim Gorki.  

Spectacolul Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia: Tom Dugdale, a fost invitat la Festivalul de Teatru Clasic, Arad, iar Orbii la Festivalul DESZKA din Debrecen, Ungaria. Rosmersholm a fost prezentat la Festivalul Internațional de Teatru Reflex din Sfântu Gheorghe, la Teatrul Vígszínház din Budapesta și la Festivalul Național de Teatru de la Pécs, Ungaria, unde a câștigat premiile pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun decor și cea mai bună actriță. Spectacolul Îngeri în America I-II a primit patru nominalizări la premiile UNITER (cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar), iar Zsolt Bogdán a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

În luna mai a acestui an Gábor Tompa, directorul teatrului, a fost ales noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa. Această funcție a fost deținută în trecut de regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația după moartea lui Giorgio Strehler (1998-2004); regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra) și regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel).

Teatrul Maghiar de Stat va începe stagiunea 2018/2019 cu programele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Primul spectacol care va avea premiera în viitoarea stagiune, la sfârșitul lunii septembrie, se află deja în pregătire: Gábor Tompa montează Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare. Teatrul se pregătește totodată și pentru cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 22-30 noiembrie 2018.

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This