Street Food e culoare | #JurnalDeFestivalier

Home $ Articole $ Street Food e culoare | #JurnalDeFestivalier

by | Jul 10, 2018 | Articole, Festivalier

Street Food e culoare, baruri din lemn și butoaie negre. E biciclete și luminițe. Vată de zahăr și oameni cu căței. E miros de vară și de acasă. E atmosferă de TIFF, când stai zgribulit în fața proiectorului și ți-ai improvizat un așternut, urmărești un film pe care l-ai văzut și totuși… nu vrei să pleci acasă. E muzica de la Form care-ți aduce aminte de diminețile târzii la Midi în anii studenției și oamenii frumoși pe care nu trebuie să-i rogi să zâmbească. E The Mono Jacks, chiar dacă nu ești hippie și e poftă de viață chiar dacă ești la dietă.

Street Food Festival e mai mult decât o adunătură de rulote și cașcarabete cu mâncare. Mai mult decât oameni îngrămădiți la o coadă cu mici și halbe de bere. E un concept amplu care s-a dezvoltat de la an la an și aduce vendori din toată țara, pregătiți să împartă cu festivalierii câteva zile de concerte live, activități cu tematică, chill zone session, outdoor culinary cinema, realitate virtuală, cluburi de creație și mâncare… multă mâncare cu suflet.

Grăbesc pasul să ajung într-un loc ferit. Se aud chicote și zgomote înfundate. De data asta miroase a…. veselie. Mă strecor printre oamenii atent așezați în jurul unei mese și încerc să trag cu urechea, cum îmi stă în fire. Chef Foa e recunoscut pentru talentul său nativ în bucătărie. Ceea ce aveam să aflu este că talentul nu este suficient dacă oamenii nu empatizează cu el. Și cum altfel îi poți cuceri decât dacă stai printre ei fără să ții cont de vreme, îi inviți în bucătaria ta și le zâmbești ca și cum i-ai cunoaște de-o viață. Cei mici sunt vedetele evenimentului. Se hârjonesc și se amuză, își pun mănușile de unică folosință și respectă cu strictețe indicațiile chef-ului. Astăzi gătim tort Pavlova! Știe cineva cine a fost Anna Pavlova? Cu ochii mari și curioși, copiii îl urmăresc admirativ. O balerină a Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg. În 1905 s-a creat special pentru ea solo-ul, un balet fascinant de trist care a devenit emblema Annei. Iar așa cum urma să vedem, desertul cu bezea, mascarpone și fructe de pădure avea să redea filmul mut al balerinei. Câteva minute mai târziu, ajutoarele de bucătar îi cereau sfaturi lui Florin care, fără să stea pe gânduri, le răspundea cu zâmbetu-i caracteristic.

– Când o să fiu mare vreau să fac școala de bucătari din Londra, îi spune un puști de vreo zece ani vizibil implicat.
– Vrei tu să fii bucătar?
– Sunt deja doar că trebuie să mai cresc!
– Ești foarte talentat și îți mai spun un secret, munca în echipă este totul! Munca și zâmbetul celorlalți atunci când îți văd rezultatul.

Pentru că în fond, despre asta e vorba și în campania celor de la Zâmbește România – o inițiativă care promovează importanța sănătății orale și încurajează prevenirea bolilor. Pentru că desertul lui Florin conține fructe tari sau înghețate ce pot afecta dinții sensibili sau gingiile, copiii primesc pe lângă sfaturi culinare, învățături privind igiena orală.

Chiar dacă plouă sau nu, copiii atrag copii. Eu mă consider un copil așa că am adus un moment dulce. Toate astea în contextul în care România zâmbește frumos. Și cum zâmbește România frumos? Dacă are un zâmbet sănătos. Bezea de casă, fructe de pădure, mascarpone… e celebrul desert cu care v-am obișnuit și care e foarte simplu și foarte interactiv având copiii. Eu sunt la Cluj ca acasă, vin din ce în ce mai des în ultima perioadă. Avem și un restaurant deschis la Cluj. Gătim pentru clujeni, e o echipă locală cu influențe de București (…) Avem chimie în bucătărie și în proiectele noastre care implică Street Food și nu numai, ne simțim ca acasă. – Chef Foa

Ploaia începe să fie mai tăcută. Sute de luminițe se aprind în jurul nostru iar oamenii, înconjurați de miros de vară, se așează pe iarbă. Nu pare să le mai pese că vremea nu ține cu festivalul, ci parcă ar trage de timp să mai stea în loc măcar un weekend. E târziu iar Răzvan de la Marty împarte burgeri gratis. Spune că nu vrea să-i arunce și-ar fi păcat ca lumea să-i rateze pe final de ediție. Mi-a fost drag de oamenii de aici, de butoaiele negre și de mirosul de veselie. Street Food, meet me at the Castle!

? ? ?

#JurnalDeFestivalier este o campanie online organizată de ClujLife în parteneriat cu Clever Taxi. Vara aceasta Sabina va participa alături de echipa #clujlife la 4 mari festivaluri din Cluj și își va povesti întreaga experiență prin articole, aici pe clujlife.com.

✓ Folosește codul de voucher Clever.Sabina data viitoare când vrei să comanzi un taxi în Cluj prin aplicația Clever Taxi și ai prima cursă gratuită (în limita a 15 RON) pentru plata cu cardul

Află aici cum folosești codul de voucher. Toate cursele făcute cu plata prin aplicație, prin card, sunt reduse la -50%.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!