Ce trebuie să știi despre festivalul UNTOLD 2018, înainte să înceapă

Home $ Diverse $ Ce trebuie să știi despre festivalul UNTOLD 2018, înainte să înceapă

by | Jul 12, 2018 | Diverse

guest post

Mai este mai puțin de o lună până la festivalul de muzică al anului: UNTOLD 2018. În mai puțin de 30 de zile, Cluj-Napoca va deveni cel mai animat oraș din țară și poate cel mai vorbit din Europa. Unii dintre cei mai mari artiști din lume vin la UNTOLD, iar edițiile precedente sunt dovada vie că acest festival este un succes garantat. Tu ți-ai luat deja biletul?

Photo by Travelcristi, License CC-BY-SA-4.0

UNTOLD 2018 va avea loc în perioada 2-5 august 2018, în Cluj-Napoca, același oraș în care a avut loc și anii trecuți. Povestea de anul acesta poartă numele de “Wolf Spirit”, o tematică ce îi va duce pe festivalieri într-un tărâm de basm. Organizatorii promit un show de zile mari și anul acesta, așa că line-up-ul a trebuit să fie unul pe măsură. Dacă ajungeți la festival, veți avea ocazia să îi vedeți live pe: The Chainsmokers, un duo american de muzică pop-EDM, Jason Derulo, devenit cunoscut odată cu succesul “Talk Dirty” și “Wiggle”. Va urca pe scenă și Tiesto, un veteran al muzicii electronice și votat “cel mai bun DJ al ultimilor 20 de ani” de către fani. De-a lungul timpului, a avut mai multe colaborări cu artiști de renume ca John Legend, autorul hitului “All of Me” sau Katy Perry, devenită cunoscută datorită succesului “I Kissed a Girl” sau “Waking Up in Vegas”, o melodie reprezentativă despre industria cazinourilor. Afrojack sau Dimitri Vegas & Like Mike vor fi și ei prezenți, așa cum au fost și anii trecuți. Chiar și legendara trupa The Prodigy va urca pe scena de la Cluj, englezii fiind cunoscuți mai ales în anii ’90 cu melodiile “Firestarter” și “Smack my Bitch Up”. Headlinerii care au fost anunțați mai târziu i-au ținut ca pe ace pe fanii festivalului, însă a meritat așteptarea. O premieră absolută, cei de la Black Eyed Peas vor veni în România special pentru eveniment. Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, Untold Festival a fost singurul din Europa care a reușit să îi convingă pe americani să vină să concerteze pe bătrânul continent. După o bine meritată pauză, trupa din SUA și-a ales concertele pe sprânceană așa că au avut reprezentații doar cu ocazii speciale, cum ar fi Billboard Music Awards sau concertul caritabil al Arianei Grande din Manchester. Acest lucru cu siguranță va atrage foarte mulți turiști străini, deși, chiar și anii trecuți, zeci de mii de petrecăreți din Europa au venit să se distreze în țara noastră.

Photo by nicolas genin, License CC-BY-SA-2.0

La ediția de anul acesta, a IV-a mai exact, organizatorii au pregătit și alte surprize pentru fani: scena trance, unde unii dintre cei mai mari artiști ai muzicii trance vor putea să își arate măiestria de dimineață până seara. Aici îi puteți vedea pe veteranii Chicane, Ferry Corsten și ATB. Vor fi de asemenea și Markus Schulz, Gareth Emery și mulți alții.

Nici împătimiții muzicii techno nu au fost uitați, așa că pe scena dedicată lor vor pune muzica unii din cei mai cunoscuți DJ ai momentului: Solomun, Loco Dice, Pan-Pot, Seth Troxler sau Paul Kalkbrenner. În total vor fi peste 250 de artiști, care vor întreține atmosfera electrizantă de pe cele 10 scene amplasate în Cluj. Pe site-ul oficial, veți găsi și programul pe zile, așa că dacă preferați să vedeți pe cineva anume, interesați-vă înainte de ziua și ora respectivă. Scenele vor fi amplasate în zona Parcului Central, dar și a stadionului Cluj Arena. Principalele concerte se vor ține exact pe Cluj Arena, dar și în Sala Polivalentă.

UNTOLD a mai bifat o premieră și a devenit primul festival partener al Parlamentului European. Organizatorii au anunțat un parteneriat cu Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, încheiat cu ajutorul parlamentarului român, Adina Vălean și în prezența europarlamentarului belgian, Ivo Belet. Acesta presupune informarea și conștientizarea publicului tânăr asupra reciclării deșeurilor, a economiei circulare și a colectării selective. Așa cum a fost și în edițiile din anii precedenți, în interiorul festivalului există coșuri de gunoi la tot pasul, iar fanii pot face și reciclarea selectivă.

Vor exista mai multe standuri cu mâncare, restaurante sau cafenele în interiorul perimetrului unde se vor ține concertele, la food court, iar tinerii pot alege dintr-o paletă largă de mâncare, mai ales că vor petrece foarte multe ore în picioare și în căldură. Vor exista și puncte de prim ajutor și cei care vor să se relaxeze un pic o pot face în zonele de “seating area”, între scene. Anii trecuți, cei care s-au ocupat cu hrana petrecăreților au înregistrat profituri cât pentru un an.

Photo by Free-Photos, CC0 Creative Commons

Sistemul de plată, așa cum a fost implementat încă de la prima ediție, este pe baza unui card pe care îl primiți la intrare. Vi-l taxați de fiecare dată când cumpărați ceva – orice de la mâncare și băutură – și îl achitați integral la sfârșit.

Dacă nu v-ați cumpărat încă bilete, aflați că aveți mai multe posibilități, în funcție de zilele în care vreți să petreceți. Astfel, un abonament VIP costă 1.210 lei, cu tot cu taxe și include acces în zona VIP la scene ce oferă o vizibilitate mult mai bună, intrarea VIP specială, premium bar service, opțiuni speciale de mâncare, plus alte beneficii. Dacă doriți un abonament pe durata celor patru zile de festival vă va costa în jur de 600 de lei. Biletul pe o zi – joi și vineri – vă costă 247,50 lei, iar cel de sâmbătă sau de duminică – 302,50 RON.

În ceea ce privește cazarea, ar trebui să vă grăbiți. Sunt așteptate zeci de mii de persoane la acest festival, așa că vă puteți imagina că cererea este imensă, iar Cluj-Napoca nu-i o metropolă imensă. Totuși, parteneriatele încheiate cu organizatorii au făcut posibilă cazarea petrecăreților la căminele de studenți din oraș. Astfel, dacă veniți doar pentru distracție, există posibilitatea de a vă închiria o cameră de cămin de 3 persoane pentru suma de 2.100 RON – 3 persoane, 4 nopți. Căminele se află la 20 de minute de mers pe jos de Cluj Arena, sunt amplasate în apropierea mijloacelor de transport în comun și a centrelor comerciale. Dacă acestea nu mai sunt disponibile, există multe pensiuni în jurul Clujului, unde se mai găsesc camere libere.

Cum se ajunge la Cluj? Dacă veniți de la București și doriți să luați trenul, există zeci de trenuri zilnic ce pleacă din București Băneasa, București Nord, București Obor, cu sosire la Cluj-Napoca Est și Cluj-Napoca. Într-adevăr, călătoria durează destul de multe ore, poți face chiar și 10-12 ore, dacă trenul are mai multe schimbări. Biletul costă în jur de 70 de RON. Tot cu 70 de RON, poți opta pentru BlaBlaCar, un sistem de car-sharing în care un șofer împarte mașina cu mai multe persoane ce merg spre aceeași direcție și fiecare contribuie cu o sumă egală. Dar călătoria durează mult mai puțin: în jur de șapte ore. Poți veni și cu avionul de la București la Cluj Napoca, iar companiile care zboară pe această rută sunt Tarom, Wizz Air și Blue Air. Călătoria durează aproximativ o oră, dar este ceva mai scumpă: între 350-400 de RON doar dus.

Chiar dacă distracția vă va costa, se merită orice cheltuială dacă ar fi să ne uităm la edițiile din anii precedenți. Doar la prima ediție, în 2015, când mai nimeni nu știa ce este UNTOLD, au fost peste 240.000 de participanți pe parcursul celor 4 zile, iar impactul generat de festival a fost cuantificat atât în cifre, cât și în capital de imagine adus orașului. În 2016 și în 2017, au venit și mai mulți oameni: peste 300.000 de festivalieri pe parcursul a 4 zile, așa că anul acesta, când sunt și mai mulți artiști anunțați, cu siguranță așteptările organizatorilor vor fi depășite.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!