Interviu cu Edmond Lenarth, Booking Director la Electric Castle

Home $ Articole $ Interviu cu Edmond Lenarth, Booking Director la Electric Castle

Tot despre festivaluri povestim, căci subiectul e precum zmeura în piață: de sezon. N-are sens acum să vă fac recomandări de home-delivery sau doamne ferește – sport, pentru că toți sunteți ori fizic, ori măcar cu mintea undeva foarte departe, în vârf de munte, ori dansând în fața unei scene, ori așteptând momentul. Momentul în care în sfârșit uitați totul și doar vă legănați pe muzica artistului pe care îl visați încă de când i-ați văzut numele anunțat în line-up. Și pentru că tot ni s-au dus nouă gândurile într-o zi la festivaluri, artiști și line-up, ne-am și avântat rapid într-o discuție cu Edmond Lenarth, booking director la Electric Castle.

Hai să vedem ce ne-a povestit Ed și ce am mai aflat din culisele festivalului de la Bonțida.

Am început prin a-l întreba ce ar fi vrut părinții lui să se facă și, mai ales, cum le explică acestora cu ce se ocupă. Ne-a spus că a avut destul de mult noroc, iar părinții lui sunt oameni deschiși, pentru care a fost mai important să-l vadă mereu sigur pe el, capabil să se descurce și făcând ceea ce îi place. Ulterior, s-au documentat de pe internet, au înțeles în mare parte ce presupune jobul acesta și au văzut că fiul lor se ocupă de ceva extraordinar. După ce am lămurit treaba cu părinții, am vrut să știm cum și-a dat Ed seama că asta este ceea ce vrea să facă și care a fost primul său booking.

Primul concert oficial organizat a fost în Cluj, cu două trupe din România, MesQuins și Romantic Jurgen. Întotdeauna simțeam că e nevoie de schimbare, așa că pe vremea respectivă, împreuna cu colegul meu de atunci, Ion Ileșoi, ne-am dat seama că poate noi doi avem o șansă și reușim să facem din Cluj un oraș plin de concerte underground.

Și uite așa a început aventura sa, cu primele concerte la Booha, iar mai apoi cu The Independent Music Resistance, compania de booking pe care Ed și-a deschis-o pe cont propriu. Au fost multe concerte memorabile la Booha Bar (Handsome Furs, Noblesse Oblige, The Mono Jacks, Soviet Soviet), acesta fiind de fapt locul în care el s-a inițiat în industria muzicală. Adunările erau destul de mici, cu 100-200 de oameni, dar atmosfera era extraordinară și simțeai sentimentul de apartenență, de familie. Ne-a mărturisit că ar mai face concerte DIY (de la cap la coadă), măcar unul pe lună, de dragul vremurilor bune, însă este destul de îngrădit de factorul timp. Doar gândiți-vă câtă muzică ascultă un Booking Director. Și ce binecuvântare sonoră ar fi să aveți prin apropiere un astfel de om. Am fost curioși cât timp îi mai rămâne pentru ascultat muzica lui preferată, dar și ce a mai descoperit recent și i-a intrat direct pe lista de favorite.

Încerc să fiu up to date cu muzica zilnic, citesc multe recenzii, primesc multe newslettere, cercetez terenul mereu. Întotdeauna reușesc să îmi fac timp să ascult trupele clasice care m-au influențat, îmi pornesc Spotify în drum spre birou, fredonez singur piesele pe stradă. Recent am descoperit: Childish Gambino, Jungle, HMLTD, Lord Hurron, Gang of Youths, Oh Maddie, dar și altele.

Să ne apropiem acum de Electric Castle, măcar aici, dacă în calendar nu putem accelera nicicum trecerea timpului. Nu vă grăbiți, toate la timpul lor, poate se golesc norii de ploaie până atunci. Noi ne întrebam cum lucrează pe parcursul anului privind construcția line-up-ului și dacă colaborează cu agenți sau agenții mai mari din afară pentru pachete de artiști, cum este construit programul pe zile și după ce se ghidează de obicei.

În general colaboram cu agenți pentru artiștii internaționali. Evident, sunt multe sugestii de upcoming act de la ei și uneori chiar preferăm să luăm la pachet un nume mare cu alte două nume mai mici. Apoi căutam foarte mulți upcoming acts. Mergem la showcase-uri și conferințe, încercăm tot timpul să avem în line-up premiere. Construim line-up-ul în funcție de datele libere, genul muzical, orele la care se potrivesc. Vrem ca tot programul muzical să fie o excursie pentru participant. De exemplu, să poată sta la operă la main, apoi să meargă la punk în Hangar, niște bossanova înainte de seară în Hideout, și după la un after cu Richie Hawtin.

Munca unui Booking Manager nu e doar lapte și miere, doar gândiți-vă la acel moment în care un artist nu mai poate ajunge, un moment care nu se află deloc în mâinile celui care se ocupă de booking și care inevitabil apare, căci suntem toți oameni, inclusiv artiștii, și până și lor li se pot întâmpla diverse. Ed spune că de fiecare dată încearcă să găsească un înlocuitor bun, dar și să obțină o promisiune de la artistul care a anulat, promisiunea că va veni la Electric Castle la o ediție viitoare. De asemenea, trupele vin fiecare în parte cu anumite provocări, însă de departe cele mai mari sunt cele care necesită atenție din punct de vedere logistic.

Cred că două trupe au fost până acum solicitante din punct de vedere logistic: The Prodigy și Sigur Ros. Fiecare trupă avea câteva zeci de oameni în productie, probe de sunet de 4-5 ore, câte 2-3 tiruri de echipamente, totul concentrat în câteva ore. Au fost niște experiențe tare intense, dar am învățat cu toții foarte mult din ele.

Ed este un om fericit cu munca lui, și asta pentru că și-a putut transforma pasiunea în job, dar și pentru că poate face parte dintr-un proiect cum e Electric Castle, care necesită niște eforturi incredibile, nu știu dacă ați apucat să vizionați video-ul în care prezintă cum ia naștere festivalul la Bonțida, vi-l las mai jos, merită să vă răpiți 20 de minute din viață pentru el. Mai mult, ne-a spus că dacă la finalul festivalului câțiva oameni descoperă câte un artist din cei aduși de ei, el este mai mult decât fericit.

Bine, bine, dar ce sa nu ratăm anul acesta totuși?

Aș recomanda The Bloody Beetroots, Son Lux, Digitalism, Nothing But Thieves, Kensington, Damian Marley si Giorgia Angiuli. Eu reușesc în medie să văd câte 20 de minute din câte 3 concerte pe zi, dar anul acesta sper să ajung la Cancer Bats, Idles și la The Horrors.

Oameni buni, mult a fost, puțin mai este. Dacă încă nu aveți bilet, încă mai puteți achiziționa unul de aici. Haideți, e de neratat ediția aceasta. Iar acum, la final, mărturisiți-ne: care e artistul pe care îl așteptați?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!