Ghidul #ClujLife pentru #ElectricCastle

by | Jul 17, 2018 | Articole

Dacă degetele ar avea sentimente, cu siguranță ar simți ce simt ale mele când scriu acest cuvinte – începe Electric Castle! Așteptarea a luat sfârșit, stocul de cizme pentru ploaie a ajuns și el la final, pelerine cică mai sunt vreo câteva. Cred că vorbesc în numele tuturor când zic că ultima lună a fost un chin și parcă zilele mergeau cu spatele. Noroc că a început numărătoarea inversă pe schelele din Piața Unirii, altfel dădeam doamne ferește în stări depresive. AMR 24 de ore!

Apropo, noi am dat o tură prin perimetrul festivalului, poți vedea pregătirile în toi aici.

Sunt multe de știut despre acest festival și nenumărate pregătiri de făcut, așa că astăzi vă prezint ghidul complet de festival pentru i Electric Castle 2018. Ne vedem acolo!

Când?

Mâine, 18 iulie, până în data de 22, dar cum petrecerea se termină dimineață, putem zice că până în 23 iulie, că oricum noi atunci plecăm acasă. Accesul pe teritoriul festivalului se face începând de miercuri, ora 14:00, iar în zona de camping de la ora 10:00. Puteți intra și ieși de câte ori poftiți din perimetrul festivalului, atât timp cât aveți la mână brățara RFID.

Unde?

Hai că sunteți obraznici. La Bonțida. Castelul Banffy. Vă sună ceva cunoscut din tot ce zic eu aici?

Cum ajung acolo?

Pregătiți-vă, căci avem un pic de povestit la capitolul acesta, aparent e întrebarea care necesită cea mai multă atenție. Și e și normal, lumea vrea să ajungă la Bonțida, iar vestea bună e că aveți suficiente modalități prin care puteți face asta. Varianta pe care eu o prefer și folosesc în fiecare an este cea a autobuzului. În primul rând, pentru că circulă non-stop, are plecare și din Cluj, dar și din Bonțida, nu doar mă ia, mă duce și mă lasă acolo și au o rută separată (deci circulă mai repede). Acestea pleacă de la Sala Sporturilor ”Horia Demian” și de la Iulius Mall, iar la întoarcere opresc în Piața Mărăști și la Sala Sporturilor. Biletele vor putea fi cumpărate din stații folosind atât brățara de festival, cât și cash, costul unei curse este de 12 lei. Primele autobuze pornesc spre Electric Castle miercuri la ora 8. Mai apoi, avem trenul. Toate trenurile care vor trece prin Bonțida, vor opri acolo, indiferent de rangul acestora. De la Gara Bonțida până la festival sunt aproximativ 20-30 de minute de mers pe jos, dacă sunteți o gașcă mai mare nici nu se simte.

Dacă vă încăpățânați să mergeți cu mașina personală, accesul în parcarea festivalului se face prin Răscruci, nu prin Bonțida, vă rog să urmăriți indicatoarele. Dacă mergeți cu mașina și aveți cazare în sat, este vital să vorbiți cu gazda la care stați, să-i transmiteți numărul de înmatriculare pentru ca ei să vă poată înregistra la checkpoint, iar voi să vă primiți bulina de acces, care vă garantează că ajungeți cu mașina până la locul unde sunteți cazați. Altfel, veți intra din Răscruci și veți merge în parcarea festivalului. Sorry, I do not make the rules. Dar ca să fie totul super clar, vă mai explic o dată: cei care aveți cazari în Bonțida, în ziua în care vă ridicați bulina de acces de la pod, veți putea merge cu mașina prin sat pentru a vă duce bagajele. Apoi, mașina va trebui parcată fie în curtea gazdei, fie în parcarea festivalului. Dacă vrei să vizitezi și alte zone și ieși din Bonțida, la întoarcere va trebui să te oprești în parcarea festivalului. Cei care stau în camping și vin cu mașina intră prin Răscruci și lasă mașina în parcare, care e fix lângă festival.

Am nevoie de bilet?

Nici nu știu dacă îmi doresc ca răspunsul la această întrebare să fie ”da” sau ”nu”, dar cert este că nici nu contează, pentru că e – ”Da, ai nevoie de bilet”. Au mai rămas doar cele de tipul General Access, Premium Access, și pe zile (de la 10.00 AM până la 08.00 AM, în ziua următoare), asta însemnând că nu mai sunt locuri în camping. Cele de o zi au prețul de 189 lei, exceptându-l pe cel pentru miercuri, care costă 149 lei. Toate biletele Premium de o zi au costul fix de 299 lei. Mai apoi, la 549 lei avem biletul GA (General Pass), care vine și cu o veste super bună pentru cei care vin din București: dacă îl achiziționați acum, aveți transport București – Cluj și întoarcere asigurată de cei de la Tarom. Premium pass costă 899 lei și la fel aveți opțiunea zborului gratis, probabil acesta fiind printre puținele momente în care o țară întreagă și-ar fi dorit să fi locuit în București. Doar primii 100 de cumpărători pot beneficia de această promoție, so hurry up.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani au acces gratuit însoțiți de un adult, la fel și persoanele cu dizabilități, la prezentarea unui act doveditor. Însoțitorii acestora au 50% reducere. Biletele pot fi achiziționate exclusiv online aici, utilizând aplicația mobilă Electric Castle, de pe site-urile partenerilor sau direct de la intrare. Important de știut este faptul că biletele pot fi vândute de către utilizatori exclusive prin intermediul platformei de exchange, unde apăsați butonul de ”list to marketplace”. Dacă ați câștigat o invitație pe ultima sută de metri, acum e momentul să renunțați la fostul bilet, trebuie să doar să acoperiți costul de procesare de 20 lei. Apropo de invitații, nu puteți să vă prezentați cu acestea la intrare, they must be redeemed online!

Cu ce am voie în festival?

Tu și voia bună, atât. Lista completă de obiecte ce pot și nu pot fi aduse pe teritoriul festivalului a fost publicată aici, dar cred că este de datoria mea să le enumăr pe cele mai importante. Așadar, aveți voie cu ghiozdan, aparate foto profesionale și camere video, medicamente (inclusiv insulina), steaguri și selfie sticks, apă în bidoane de plastic sigilate. În zona de camping, pe lângă toate cele enumerate anterior, aveți voie și cu mâncare și conserve care nu sunt / trebuie ambalate în recipiente de sticlă, dar și parfumuri, deodorante și orice alte obiecte de uz igienico-corporal.

Cu ce nu am voie în festival?

Aici avem o listă mai lungă, pentru că ideile sunt diverse. Nu ai voie cu droguri, cuțite și bricege cu lamă mai mare de 6 cm, arme, orice obiect care conține sau este fabricat din sticlă, alcool, animale, biciclete, skate-uri, trotinete, hoverboards, segways, umbrele, instrumente muzicale, graffiti, stickere, materiale publicitare, mobilier de grădină, boxe, amplificatoare sau sisteme audio. Toate cele enumerate mai sus mi se par de bun simț. De reținut dacă stați în zona de camping: este interzis focul și generatoarele de curente, aragaze, grătare.

Cum fac check-in-ul?

Dacă sunteți nerăbdători (știu că sunteți) și vreți să intrați mai repede în ritmul de festival, trebuie să știți că aveți deja posibilitatea de a vă schimba biletul în brățară de acces la biroul special deschis la Cluj Arena, care va funcționa până în prima zi de festival. Adică îi mai găsiți astăzi până la ora 20.00, la intrarea VIP. Desigur, puteți să faceți check-in și la Bonțida, la poarta festivalului, dar pentru fluidizarea traficului de oameni, dacă sunteți din Cluj, bine ar fi să mergeți la Arenă.

Cum încarc brățara cu suma de bani dorită?

Plata serviciilor și produselor în incinta evenimentului se va face cu brățara RFID (Radio Frequency IDentification), însă sunt parteneri care acceptă şi plata cash sau card Mastercard contactless. Încărcarea brățării poate fi realizată online prin intermediul interfaței Intellipay sau la fața locului, prin plată cash, sau cu cardul bancar la oricare din punctele de încărcare pe care le veți regăsi pe întreg perimetrul festivalului. Eu zic că nu are sens să vă consumați timpul la cozi acolo, când aveți opțiunea de a vă scăpa de grija banilor de acasă. Plus că, știu oameni care și-au pierdut portofelele pe drum și surpriză! Au ajuns cashless la Bonțida, doar că și brățara era la fel de cashless. N-are sens să vă stresați. Înregistrați-vă biletul aici.

Ce pot să fac în afara concertelor?

Pe lângă concertele de pe cele 9 scene ale festivalului, puteți alege între zeci de activități și experiențe. Film, circ, fashion sau EC Sessions sunt doar câteva dintre cuvintele-cheie ce trebuie trecute în programul fiecărei zile. Artiștii Circului Metropolitan din București au creat „Reveria” împreună cu echipa Cirque du Soleil, spectacolul plin de acrobații curajoase fiind prezentat la Electric Castle pentru prima dată în afara capitalei. În plus, un număr de 30 de creatori de modă vor fi prezenți la Fashion Unplugged, proiectul care își propune anul acesta să reinventeze abordarea în modă a tinerilor prezenți la festival. Maurice Munteanu este cel care va conduce ofensiva împotriva prostului gust, oferind în întâlniri dedicate sfaturi despre cum poți transforma moda într-un aliat al personalității tale. Immersive Dome adus de Ciuc va oferi proiecții experimentale de 360 grade. Tot o premieră este și Stigma Show, exemplificarea perfectă a modului în care tehnologiile digitale devin instrumente pentru creație. De neratat sunt și atelierele de DJ și Live Juke Box, locul în care o trupă este gata pregătită să îți interpreteze live piesa preferată. Pentru cei mai chill dintre voi, există oricând soluția de a petrece o zi întreagă în ședințe de yoga, masaj, „înotând” în piscina de mingi sau pe plaja special amenajată. Vom avea activitate intensă, nu îmi fac griji.

La care alte scene să mai merg?

Ați fi de-a dreptul nebuni să vă alegeți o scenă și să nu vă mai mișcați de acolo, când aveți atât de mulți artiști incredibili laolaltă. Cum zicea și Ed, booking director la Electric Castle, programul muzical este asemenea unei excursii pentru participant. Puteți sta la operă la Main Stage, apoi să mergeți la punk în Hangar by BT, niște bossanova înainte de seară în Hideout, și după la un after cu Richie Hawtin. Noutatea acestei ediții este scena ECO, powered by LIDL România, o scenă 100% alimentată din surse de energie regenerabilă. EcoStage va fi adusă din Franța și este alimentată de curent provenind de la panouri voltaice în proporție de 50%, restul necesarului fiind acoperit de energia kinetică produsă printr-o instalație din două biciclete pe care publicul e invitat să pedaleze.

Cum mă pot implica?

Anul acesta, Electric Castle și-a propus să devină un festival #ZeroWaste și să contribuie activ la dezvoltarea sustenabilă a societății. Acest lucru poate fi făcut doar cu ajutorul vostru, și sunt câteva lucruri simple pe care fiecare din noi le putem face: să mențineți zona curată (coșurile de gunoi sunt acolo cu un scop – voi plecați, dar castelul rămâne), să folosiți plasa verde pentru reciclare și cea neagră pentru gunoi în cazul în care stați în camping, după care să mergeți cu plasa verde la ECO Spot, unde veți primi premii cool drept răsplată. De asemenea, nu vă feriți de scena ECO de care vă povesteam mai devreme și petreceți cât de mult timp aici, pedalați pentru a produce energie kinetică și nu cereți paie de plastic că nu sunt.

Cum pot fi informat în timpul festivalului?

E ultimul loc de pe pământ în care poți rămâne neinformat, mai ales că ai atât de multe lucruri pe care nu îți dorești de nicio culoare să le ratezi și ultimul lucru pe îl vrei e să te uiți după la poze și să exclami ca un mic fraier – ”Vai, dar asta unde era?!” Nu, nici vorbă de așa ceva. Downloadați aplicația oficială a festivalului de aici (Android) sau de aici (iOs), în funcție de sistemul de operare din dotare. Eu am fost nedespărțită de ea anul trecut, căci găsiți acolo tot ce trebuie: hartă, program, informații legate de contul de bani, de activitățile care se desfășoară, unde găsiți mâncare, unde vă este cortul, mașina etc. Vă puteți crea un orar cu artiștii pe care vreți să-I vedeți și primiți notificare înainte să intre pe scenă, aplicația aceasta chiar nu vă lasă să pierdeți nimic. Nu faceți prostia de a amâna instalarea acesteia pe ultimul moment și să încercați la Bonțida, alături de alții ca și voi, să o descărcați și să vedeți ce face. Eu chiar acum i-am dat ”Install”.

Ce mai trebuie să știu?

Supermarketul Lidl va fi deschis din prima zi, iar zona de food court include nu mai puțin de 40 de vendors și credeți-mă pe cuvânt: numele voastre preferate se regăsesc în lista de comercianți. Vor exista șocuri gratuite de încărcare a telefoanelor, rețea WI-FI pe întreaga suprafață a festivalului, un laundromat, 700 de dulăpioare oferite tot gratuit, nu știu ce v-ați mai putea dori. De asemenea, nu uitați de linia Zero Toleranță: 076 999 333 9, numărul ce poate fi apelat pentru a reclama orice tip de agresiune, în orice moment al zilei, începând de miercuri.

În altă ordine de idei, știm că prognoza meteo nu este una foarte promițătoare, dar șapte din nouă scene sunt acoperite și aici pot fi adăpostiți în total peste 25.000 de oameni, deci nu lăsați ploaia să vă strice distracția, echipați-vă corespunzător și ne vedem la castel!

Ce să mai spunem…? Soarele și distracția să fie cu noi! Apropo, tot ce uploadați pe Instagram de la festival, uploadați cu hashtag-urile #EC6, #MEETMEATTHECASTLE, #ECMOMENTS, #ECWORLD, #ECPEOPLE, #ECMORNINGS, #ECOUTFIT și aveți șansa să câștigați passes pentru EC7.

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This