8 evenimente de neratat în luna august la Cluj

Home $ Articole $ 8 evenimente de neratat în luna august la Cluj

by | Aug 1, 2018 | Articole

August. Chiar ziceam azi dimineață, când m-am uitat la telefon și mi-a sărit data în ochi: ”E 1 august. E Crăciunul.” Doar că afară sunt 30 de grade și ne cântă Armin, nu Ștefan Hrușcă. Lăsând gluma la o parte, chiar dacă e august și nici vorbă să fie Anul Nou mâine, noi trebuie să ne vedem de treabă și să rămânem concentrați pe ceea ce ne interesează cu adevărat: evenimente de neratat luna aceasta la #Cluj.

Pe locuri, fiți gata, nu ratați!

Untold festival, evident. Aflat în fruntea listei nu pentru că se întâmplă să fie unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa, ci și pentru că începe chiar mâine. Noi ne-am făcut temele, suntem pregătiți, din partea noastră porțile Parcului Central se pot deschide și astăzi. Avem ghidul #ClujLife pentru Untold 2018 la îndemână și nu ne sperie nimic. Poate doar gândul că nu vom rezista să ne vedem toți artiștii pe care ne-am propus să-i vedem. Line-up-ul, după cum știți, sună foarte bine, indiferent de ce stil muzical preferați. Black Eyed Peas, The Chainsmokers, Jason Derulo, The Prodigy, Armin van Buuren, Kygo, Diplo, Tiesto, Steve Aoki dar și mulți alții vor urca pe cele 9 scene ale festivalului UNTOLD în perioada 2-6 august și ne așteaptă o ediție de-a dreptul impresionantă. Doar gândiți-vă că scena va avea 3000 mp de decor, iar pentru prima dată, aceasta va avea încorporate elemente 3D prin prezența personajelor principale din conceptul creativ al ediției de anul acesta. Sunt multe de spus, dar găsiți toate informațiile în Ghid, nu vă sfiiți să-l deschideți.

Oricât de bine ar suna Untold pentru unii, nu toți sunt în filmul acesta. Pur și simplu nu avem cum să fim toți atrași de același gen de evenimente. Organizatorii Mera World Music Festival înțeleg prea bine lucrul acesta și au decis ca ediția de anul acesta să aibă loc simultan cu Untold-ul, tocmai pe ideea că sunt și oameni care vor să plece din aglomerația orașului, nu suportă traficul intens, de ce nu ar evada la sat? Mera World Music Festival are loc între 2 și 5 august în satul Mera, comuna Baciu, sat aflat la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca. Formații și muzicieni de succes din Mexic, Chile, SUA, România și Ungaria vor susține 16 concerte în șură și în biserica din sat, se vor viziona filme BBC, se va prepara pizza cu mozzarella locală, se vor face donații pentru copiii talentați, se va povesti despre tradiții și despre bivoli – una din “mărcile înregistrate” ale satului, se va intra gratuit în costum popular, iar între timp se va lenevi în hamace. Prețul unui abonament este de 119 lei. Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani vor avea acces la festival pe baza unui bon de consumație de 10 lei/zi, care poate fi cumpărat la intrare. Programul concertelor, dar și alte detalii importante găsiți aici.

În weekendul 17-20 pe noi ne găsiți în munți, la Smida Jazz Festival, un eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului de avangardă. Nouă ne place mult la Smida și suntem nerăbdători să mergem. Nu din simplul motiv că am descoperit că suntem mari fani ai jazz-ului de vreo câțiva ani, ci și pentru locația care ne oferă atât de multă liniște, aer proaspăt și timp. De gândire, pentru noi și care ne trezește sufletele amorțite de cotidian și le pune în mișcare. Atât de nerăbdători suntem, încât am început să punem line-up-ul la microscop încă de acum vreo 3 luni. Ne-a plăcut ce am descoperit și abia așteptăm să-i auzim live pe Spirit Cave, Kimmo Pohjonen, Portico Quartet, Sons Of Kemet, Barabás Lőrinc Quartet, Immortal Onion, KRiSPER  Paperjam și Muntet. Cum a mai rămas atât de puțin timp până la festival, prețul abonamentului este de 169 lei. Nu uitați să-i luați pe cei mici cu voi, și aici ne referim și la copii, și la căței, toată lumea e binevenită. Probabil și pisicile, doar că se lasă cu puțin tam-tam. Și aruncați o privire pe articolul scris de Corina, de unde aflați ce puteți face 3 zile la festival și în apropierea acestuia.

Dacă nu mergeți la Smida, măcar o plimbare în parc poate faceți. Între 17-19 august sunteți așteptați în Parcul Central pentru a celebra Centenarul Marii Uniri. Transylvania History Days este un festival de reconstituire istorică, care se află anul acesta la cea de-a cincea ediție. La 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și de la Marea Unire, organizatorii propun o metodă inedită de reconstituire a istoriei. Cu ajutorul tehnologiei VR va fi generată realitatea timpurilor trecute prin recrearea de imagini, sunete și senzații specifice unor evenimente desfășurate în anii Primului Război Mondial. Totodată, trupe de reenactment din țară și din străinătate vor reproduce marile bătălii din Primul Război Mondial, stilul de viață al soldaților. precum și evenimentele care au precedat Marea Unire.

Tot în data de 19 încep și Zilele Culturale Maghiare, iar cea de a IX-a ediţie a festivalului se va desfăşura sub motto-ul Vivat Mathias. La gala de deschidere a seriei de evenimente va fi prezentat spectacolul de teatru, de inspiraţie istorică, “Matia cel călător” al teatrului Újszínház din Budapesta, iar a doua zi reprezentaţia va fi prezentată şi copiilor. Curtea regală a lui Matia va fi reînsufleţită în două locaţii ale festivalului: în curtea palatului Bánffy va fi montată scena Matia, unde în timpul zilei se vor desfăşura concerte de muzică veche şi spectacole ce evocă perioada renascentistă, iar în Grădina cu Ruine de lângă Biserca Reformată de pe str. Mihail Kogâlniceanu, Muzeul Emese Park din Szigethalom  (Ungaria) va construi un sat medieval cu piese, costume şi construcţii contemporane cu Matia Corvin. Nu au anunțat prea multe momentan, dar suntem cu ochii pe ei.

Știți bine că sunt mare fan al seriei CreativeMornings, în principal pentru că mă motivează să ies din casă foarte devreme în ziua de vineri și o dată pe lună pornesc în weekend cu boost de energie incredibil. Mai apoi, ar fi chiar de tot râsul să nu merg, dat fiind că se organizează la mine la birou, la ClujHub, tot ce am de făcut este să mă prezint cu o oră mai devreme la lucru practic. Tema lunii acesteia este ”comunitatea” și abia aștept să văd cine e speaker-ul invitat. Mi se pare foarte simpatic însă cum vom vorbi despre acest subiect într-o comunitate cum este cea de la Hub și sunt curioasă să văd dacă speker-ul respectiv la include acest aspect în speech-ul său: comunități într-un spațiu de co-working. Ne vedem în 17 august. Înregistrările se deschis în data de 13.

O postare distribuită de ClujHUB (@cluj.hub) pe

În 25-26 august, Asociația Română de Aeromodelism organizează în parteneriat cu Liberty Technology Park, competiţia Liberty Multirotor Racing 2018. Scopul evenimentului este de a promova aeromodelismul și modelismul, în general. Multirotor Racing este un tip nou de sport cu aeromodele, în care piloţii se luptă reciproc pe o pistă, iar câştigătorul este determinat prin finalizarea cursei în cel mai scurt timp. Vizitatorii vor mai putea admira demonstraţii şi cu alte tipuri de aeromodele (avioane, elicoptere, etc.) şi automodele, iar intrarea este liberă pentru toată lumea.

Dacă erați la MOX când a avut loc primul alandala rooftop skyline, așa cum a fost cazul meu, și vă îngrijorați că poate ratați o locație nouă din line-up-ul Alandala, așa cum m-am gândit eu, vin cu vești bune. În data de 25 august are loc cel de-al doilea alandala rooftop skyline, și cred că Mischa Blanos vine doar ca să uit eu că n-am fost la prima petrecere din această locație și să uit ce îmbufnată am fost. Mischa va avea un live act pe terasă, unde-și va face de cap și Vlad Bretan, în timp ce la scena din interior ne întâlnim cu BUTCH, Praslea și G76. Bilete aici, la preț presale (25 lei).

Pe unde ne întâlnim luna aceasta în Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!