48 de ore | #JurnalDeFestivalier

Home $ Articole $ 48 de ore | #JurnalDeFestivalier

by | Aug 5, 2018 | Articole, Festivalier

– Sunteți din Cluj? ne întreabă posomorât uitându-se în oglinda retrovizoare.

– Am putea spune, noi două locuim aici de șapte ani. Ea, arătând spre Raluca, a venit doar pentru festival.

– Vă las la Operă? continuă analizând tacticos chipul nou-venitei în oraș.

– Pe colț cu Emil Isac, spun pe un ton politicos.

Mai trec câteva minute de aglomerație și tăcere absolută. Șoșotim între noi, ne hilizim pe seama lui Jason Derulo, noul Michael Jackson al muzicii pop, pentru care n-am fost la Neversea și nici la Untold și facem planul pentru următoarele două zile de festival.

– Vă distrați la Untold? reia conversația la semafor, privind disperat înspre ambuteiajul creat în intersecție. No, iute-l și pe ăsta, de-ți vine să-l țipi de perete pe care i-o pus permisu-n mână, continuă fără să mai aștepte răspunsul. Or venit de peste tot și-și aruncă mașinile-n centru Clujului, de nu mai poți trece pe nicări.

– Sunteți supărat astăzi, îi zic răsucind cuțitu-n rană.

– Sunt dară că nu mai poți merge de ei. Ne-au trimis ordin să ieșim toți pe traseu dar cine să le facă față, sunt 100.000, așa am auzit. Aștept să se gate odată să plec liniștit în vacanță.

Nu răspundem. Mai trec câteva secunde și reia fâstâcit:

– În rest oameni faini, tineret, distracție. Dapăi se mai plânge unu-altu, făcând probabil referire la ieșirea pe care tocmai o avuse, dar numa-așa mai aude pământu ista de noi. Eu nu zic, fac gălăgie dară să plece în concediu care nu pot pune cornu-n perină. Să dea apartamentu pe internet, apăi nu știu bătrânii ăștia de 100 de ani să facă bișniță.

Ajungem la destinație și îi plătim cursa. Ne zâmbește larg și pleacă capul în semn de recunoștință. Așa-i ardeleanu, molcom și blând. Rareori supărăcios, nu-i prea stă în fire. Îl copleșesc unele lucruri, până mai ieri Clujul era doar un alt oraș de provincie. Boemi, băștinașii citeau ziarul în parc până la orele amiezii și povesteau în tihnă. Totul s-a întâmplat peste noapte. În câțiva ani, cetatea lor s-a transformat într-un regat. Au explodat prețurile, s-a construit pe unde nici nu visau iar multinaționalele și-au mutat sediile aici. Apoi sute de mii de oameni din Statele Unite, Canada, Australia și întreg continentul european, au venit să cunoască fenomenul Untold, despre care se vorbește în toată lumea.

Am întâlnit festivalieri din Filipine, tineri care nici măcar nu știau că România e o țară pe hartă. Fuseseră la Tomorrowland iar acolo se vorbea despre noi. Așa că și-au prelungit vacanța cu două săptămâni și-au venit în capitala Transilvaniei. Mi-au spus că sunt nerăbdători să le povestească prietenilor din Manila despre români și să-i aducă la următoarele ediții. Așa cum spunea șoferul nostru de astăzi, numa-așa mai aude pământu ista de noi.

Kygo, și el pentru prima oară în România, a cântat la pian Firestone. Mulțimea a înghețat, luminile s-au strâns în horă iar brațele au cuprins atât de multă iubire. Tot în horă s-a prins și primarul, alături de ansamblul folcloric Mărțișorul, moment care a făcut senzație pe rețelele de socializare. Coincidență sau nu, la o zi distanță, Dimitri Vegas & Like Mike au început setul cu o reinterpretare a celebrului cântec: Constantine, Constantine. Până la urmă, este și despre Centenar. Poate nu în broșurile de promovare dar, cu siguranță, în mâinile strânse ale necunoscuților, în zâmbetele gratuite și  în steagurile fluturate deasupra mulțimii. În cuvintele lui Don Diablo: România te iubesc!

Solomun e deja o tradiție. Oamenii s-au adunat la Polivalentă cu o oră înainte, de frică să nu rămână pe-afară cum s-a întâmplat în 2017. Cei care vin pentru muzica lui, nu mai vor să audă și altceva. Sunt acolo și atât.

O surpriză a fost scena Trance de la Casino. La ATB, parcul părea neîncăpător. Oameni, de toate vârstele, fredonau hiturile lui André Tanneberger. Cred că a fost unul dintre cele mai bune momente ale zilei 3. Exceptând, probabil, acela în care băieții de la UCluj și-au făcut apariția la Forest. S-a creat puțină zarvă în jurul lor, nu intrăm în detalii, s-au încheiat mondialele.

S-au încheiat și două zile de festival. 48 de ore. Soarele stă ascuns, e dimineață și e frig iar voluntarii încă zâmbesc la porțile de acces. Luăm un Clever, cine credeți că ne zâmbește în oglinda retrovizoare?

? ? ?

#JurnalDeFestivalier este o campanie online organizată de ClujLife în parteneriat cu Clever Taxi. Vara aceasta Sabina va participa alături de echipa #clujlife la 4 mari festivaluri din Cluj și își va povesti întreaga experiență prin articole, aici pe clujlife.com.

✓ Folosește codul de voucher Clever.Sabina data viitoare când vrei să comanzi un taxi în Cluj prin aplicația Clever Taxi și ai prima cursă gratuită (în limita a 15 RON) pentru plata cu cardul

Află aici cum folosești codul de voucher. Toate cursele făcute cu plata prin aplicație, prin card, sunt reduse la -50%.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!