5 restaurante cu specific românesc din Cluj

Home $ Articole $ 5 restaurante cu specific românesc din Cluj

Astăzi m-am trezit foarte greu și foarte înfometată. Ce-i drept, așa m-am și culcat, pentru că mi-a fost lene să-mi gătesc ceva și era prea târziu ca să mai am de unde comanda. Și m-am trezit cu pofte diverse, ba de-o brânză cu mămăliguță, ba de niște ciorbă de văcuță, la un moment dat cred chiar că visam sărmăluțe. Da, nu-i de glumă când te apucă pofta de preparate tradiționale românești și partea proastă e că nu trece cu nimic altceva. Nici cu aripioare de la KFC măcar.

Astăzi m-am gândit să vă povestesc despre câteva restaurante din Cluj unde puteți merge când vreți să reveniți la bucătăria autentică românească. Sau poate sunteți în ipostaza de a face o recomandare unui turist sau unui prieten venit în vizită și habar nu aveți.

Nativ
Ți-e poftă de o mâncare ca la mama acasă? Ei bine, la Nativ, ingredientele curate se împletesc cu măiestria bucătarilor pentru ca tu să îți bucuri papilele gustative cu arome de vis și preparate sănătoase. În acest cerc sunt implicați și producătorii locali, care se asigură ca bucatele din farfuria ta să fie 100% #madeinRO. Fără doar și poate, vedeta acestui restaurant este friptura de vită, pregătită ca la carte după rețete atente la toate detaliile ce țin de gusturi și arome. Acum că tot s-au deschis localurile, trece pragul celor de la NATIV, de luni până joi, în intervalul 12-22, vineri și sâmbătă 12-23, iar duminică între 13-21. Restaurantul este situat pe strada Georges Clemenceanu nr. 3, într-un cadru în care te poți simți bine, alături de prieteni, la o poveste. Dacă te-am convins, vezi ce alte secrete mai ascunde locația, în acest interviu cu Vlad, managerul restaurantului.

Vărzărie

Este imposibil să nu fi auzit măcar o dată vorbindu-se despre Vărzărie, cunoscut drept restaurantul comunist din Cluj, care și-a păstrat același meniu încă din vremurile acelea. Localul dăinuie de peste patruzeci de ani și mulți încă îi trec multi pragul pentru a gusta din faimoasa “Varza a la Cluj”. Felul în care este amenajat locul vă va da impresia, pentru câteva secunde, că v-ați întors în Epoca de Aur, șervețelele stau mândre în pahare, iar farfuriile, solnița și coșul de pâine parcă sunt nemișcare încă de la începuturi, de când primul om a trecut pragul de la Păstăioase, numele inițial al localului. Mai puteți încerca aici iahnie de fasole, spanac sau cartofi parizieni, iar prețurile sunt mai mult decât decente pentru zona centrală.

Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 35-37

Zama

Dacă vă numărați printre cei care trăiesc sub deviza – ”Tradițional, tradițional, dar decorul e la fel de importat ca mâncarea”, e clar că nu vă veți simți confortabili decât într-un singur loc din Clujul acesta mare. La Zama. Pe lângă faptul că design-ul restaurantului transmite extrem de multă căldură și mereu e o atmosferă foarte primitoare în aer, meniul este unul impresionant, și nu doar pentru că preparatele sunt delicioase, ci pentru că în el veți găsi denumiri transilvănene, exact așa cum ni le spuneau bunicii și străbunicii noștri când eram copii. Poate că vă amintiți de ratuta cu ciuperci, zacusca de poprici, silvoiță, șodou, zamă de șelată verde și multe-multe altele cu care ne îndemnau la masă. Aici puteți gusta un pic din toate, vă sfătuiesc cu mare drag să încercați orice din meniu, nu veți da greș.

Adresă: St. Napoca, nr. 16

Roata

În bucătăria de la Roata găsiți toate mâncărurile tradiţionale româneşti, și dacă nu mă credeți, mă apuc de enumerat vreo câteva, ca să vedeți că am dreptate. Au ficăței, sarmale, supă de pui, păstrăv pe grătar, mămăligă cu smântână (servită cu țuică, desigur), cârnați de casă și fasole frecată, eu zic că v-am convins cât de cât de ce găsiți la ei. La Roata ”se mănâncă slană, te odihnești dacă ești ostenit, iar veșnicia se măsoară în guri de aer proaspăt și mâncare bună alături de oameni dragi.”

Adresă: St. Alexandru Ciurea, nr. 6A

Valachia

Restaurantul Valachia este un alt exemplu de bucătărie românească tradițională, un loc în care sunteți invitați pentru a redescoperi istoria culinară a țării. Respectând întocmai tradițiile și gusturile poporului nostru, aici puteți mânca celebrul ciolan care este ținut în saramură cel puțin 24 de ore înainte de a fi afumat cu lemn de fag și știuleți de porumb, cârnaț de casă, salată de vinete, tăiței de casă, dar și prăjituri și tarte delicioase pentru care folosesc fel de fel de gemuri și siropuri făcute după rețete vechi. La Valachia, tradiţiile poporului român se îmbină armonios cu pasiunea pentru gătit a bucătarilor, care îşi doresc să ofere oamenilor o experienţă culinară inedită, autentică.

Adresă: St. Govora, nr. 27

Ce alte locuri cu specific românesc din Cluj ați mai recomanda unui turist?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!