Ghidul #ClujLife pentru #SmidaJazzFestival

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru #SmidaJazzFestival

by | Aug 14, 2018 | Articole

Ne-am plimbat mult vara asta, dar oricâte am fi văzut și auzit, nici nu concepem să încheiem sezonul festivalurilor fără a da o fugă până la Smida Jazz Festival. Și de fapt, nici nu suntem atât de siguri că e ultimul de pe lista noastră. Știm doar că 3 zile în natură, în bătaia vântului și a soarelui (să sperăm), acompaniați doar de crichetul greierilor în miez de noapte și note de jazz sună fantastic și deja stăm cu ale noastre corturi pregătite la ușă.

Se anunță o ediție plină și e musai să știți una-alta înainte de a porni încolo, așa că astăzi am pregătit pentru voi ghidul complet de festival.

Când, unde, cum ajung acolo?  

În doar 3 zile, adică începe vineri, 17 august. Accesul se va face începând cu ora 14, atât în camping, cât și în zona festivalului. Se termină luni dimineața oricând decideți voi că e timpul să porniți spre casă. Ne întâlnim la Smida, la 1100 de metri altitudine, în Parcul Natural Apuseni, zonă cunoscută pentru bogăția de atracții turistice ce ne fac cu ochiul și ne îndeamnă să le vizităm. Adică la vreo 90 de km asfaltați de Cluj-Napoca.

Opțiunile de transport pe care le aveți sunt următoarele: 1. Autobuzele puse la dispoziție de organizatori. Este necesară rezervarea locurilor cu minimum 24 ore înaintea fiecărei curse, lucru pe care îl puteți face prin completarea formularului pe care îl găsiți aici. Autobuzele vor pleca din stația Sala Sporturilor Horia Demian, iar prețul unei curse este de 25 lei. 2. Mașina personală. Drumul durează aproximativ o oră și jumătate și trebuie să mergeți pe următorul traseu: Huedin, Călata, Mărgău, Răchițele, Doda Pilii, Smida. Parcarea autoturismelor participanților se va face exclusiv în zona special amenajată. Va trebui să achitați o taxă în valoare de 15 lei dacă aveți un autoturism și 25 dacă sunteți cu rulota, iar tichetul de parcare poate fi folosit pentru o singură intrare. Dacă sunteți cu rulota veți avea acces la curent și la apă menajeră. 3. Bicicleta. Puteți să răspundeți provocării ”Less gas, more jaz” și să porniți cu bicicleta până la Smida. Veți călători într-un grup organizat, cu un traseu prestabilit și cu asistență pe tot parcursul traseului, organizatorii se ocupă de bagajele voastre, dar și ca voi să rămâneți hidratați și energici. Partea cea mai tare e că ai intrare liberă la festival și zona de campare pe perioada celor 3 zile.

Cum funcționează sistemul de plată?

Orice achiziție pe perimetrul festivalului (mâncare, băutură, cărți, materiale promoționale etc.) se va face exclusiv cu token-uri, așa că nu uitați să schimbați bănuții la casieriile de pe perimetrul festivalului. Puteți să preschimbați și din cash, dar și de pe card. Excepție face cumpărarea de țigarete și tutun, care va putea fi făcută doar utilizând numerar și carduri bancare. Valoarea unui token este de 8 lei, se poate folosi și jumătate, și keep in mind că acestea nu sunt returnabile.

În zona de festival vor exista diverse posibilități de a lua masa, prețul aproximativ pentru 3 mese/ persoană fiind de 65 lei. Barurile vă vor răcori cu diverse băuturi, iar prețurile vor fi următoarele: 4 lei/ apă, 8 lei/ cafea, 8 lei/ bere, 12 lei/ pahar de vin, 16 lei/ long drink.

Am nevoie de bilet?

Da. Abonamentele se găsesc, la prețul de 169 de lei, aici. Biletele de o zi costă 65 de lei, iar biletele de o zi la camping vor putea fi cumpărate doar la fața locului, în limita disponibilității locurilor, la prețul de 25 de lei. Abonamentele la camping (3 nopți/persoană) pot fi achiziționate online la prețul de 55 de lei. Abonamentele și biletele pentru o zi la festival se preschimbă în brățări de acces la punctul de check-in, iar intrarea în festival se va face doar prin zona special amenajată, pe baza brățărilor.

Dacă aveți bilet de o zi, trebuie să știți că acesta asigură accesul până la ora 14.00 a zilei următoare. Copiii cu vârste până-n 14 ani, pe baza unui act doveditor, beneficiază de intrare liberă, așa că să-i vedem în număr cât mai mare alergând prin iarbă, căci tare dragi ni-s fericiți! De asemenea, dacă sunteți localnic și aveți domiciliul în satele Smida, Giurcuța de Sus, Giurcuța de Jos, Poiana Horea, Doda Pilii și Ic Ponor, nu plătiți intrarea la festival, iar pentru a beneficia de această facilitate trebuie doar să prezentați buletinul la check-in.

Pont: La 5 abonamente cumpărate, al șaselea e gratuit. Tot ce trebuie să faci este să selectezi 6 abonamente de tip 3 Day Festival Pass și vei plăti doar 5.

Am voie, n-am voie?

Bineînțeles, și așa cum ne-am obișnuit deja, avem o listă cu do and donts, iar bagajele vor fi percheziționate la intrare. Este interzis accesul în zona de desfășurare a festivalului cu alimente și băuturi alcoolice și nealcoolice, dar aveți voie cu fructe. Știți voi, pe principiul – an apple per day keeps the doctor away. De asemenea, aveți voie cu apă, dar aceasta trebuie să fie în recipiente sigilate. În mod surprinzător pentru un festival, dar nu pentru Smida, aici aveți voie cu scaune pliante și animale de companie, dar sunteți responsabili complet pentru aceștia. Este permis accesul cu DSLR-uri. În camping aveți voie și cu alimente, atât timp cât sunt sigilate.

Nu aveți voie cu substanțe stupefiante, să utilizați focul, să fotografiați cu blitz sau în timpul probelor de sunet sau să aduceți bicicleta pe teritoriul festivalului. Aceasta va fi lăsată în parcarea special amenajată, lângă intrare. În camping nu aveți voie cu alcool sau butelii gaz și vă îndemnăm prietenește să respectați indicațiile organizatorilor privind amplasarea corturilor.

Ce să nu ratez la capitolul artiști?

Pfff, grea întrebare. Cel mai simplu și indicat ar fi să nu ratați nimic, mai ales că nici nu e tare greu să faceți asta, dat fiind faptul că sunt 3 concerte pe seară și un dj set care începe la ora 01.00. Mi se pare imposibil să te decizi când știi că cei de la Spirit Cave vor avea un show ritmat, grațios și plin de vitalitate, când cel care a revoluționat acordeonul va sta la câțiva metri în fața ta, și aici vorbim desigur despre Kimmo Pohjonen, când nu mai poți de nerăbdare să vezi despre ce e vorba în celebrele compoziții cinematice ale celor de la Portico Quartet. De asemenea, nu putem ignora una dintre cele mai apreciate apariții ale momentului în Marea Britanie – Sons of Kemet, grupul ce îl are în centru pe Barabás Lőrinc, un catalizator al muzicii de improvizație din Budapesta, sau trio-ul pian-bas-tobe, Immortal Onion. Și dacă plecați acasă fără să-I ascultați pe ai noștri români – Muntet, Paperjam și KRiSPER, sigur vă veți trezi cu mari regrete, căci băieții aceștia depășesc așteptările publicului de fiecare dată și veți sesiza cu bucurie că se integrează de minune lângă nume internaționale. Mai multe despre artiștii care vor urca anul acesta pe scena Smida Jazz Festival puteți citi aici.

Ce mai pot face 3 zile la Smida?

Ohoho, și câte mai puteți face. Fie că mergeți cu familia sau cu gașca, organizatorii au pus la cale pentru voi un itinerar al distracției, asigurându-se astfel că nimeni nu pleacă de la Smida până nu a profitat la maxim de tot ce are să vă ofere locația festivalului. Ei au numit toată această experiență Village Break și vă promit multe activități și distracție pe timpul zilei, muzică și foc de tabără în timpul serii. Dacă mergeți cu cei mici, trebuie să știți că în permanență va fi mișcare în zona special amenajată și acoperită pentru copii, dar dacă nu își găsesc locul acolo, pot merge la atelierul de pictat suveniruri pe lemn sau la atelierul de improvizație muzicală. Interesant mi se pare și treasure hunt-ul și turul ”Încarcă-te cu spiritul locului”, ambele organizate de cei de la Cluj Guided Tours. Din programul vostru nu poate lipsi o tură de caiac pe lacul Beliș și o excursie ghidată în Peștera Pepii. În toată povestea aceasta, un cost adițional are plimbarea pe lac (60 lei / oră) și vizita la peșteră (120 lei / persoană), dar în preț este inclus și echipamentul, taxe și ghidajul specializat. Dacă sunteți cu toată gașca de prieteni, testați bicicletele electrice de la Bosch, cu care vă puteți plimba pe traseele semnalizate. Lista completă de activități smidiene o găsiți aici.

Ce îmi iau cu mine?

Gurile rele zic că e posibil ca vremea să nu mai fie la fel de însorită în weekend, așa că mai bine mergeți pregătiți de orice, decât să fiți luați prin surprindere. Pentru o experiență plăcută pe tot parcursul festivalului, îți recomandăm să ai la tine încălțăminte comodă și impermeabilă, dar și o pelerină, pentru orice eventualitate. De asemenea, bine ar fi să ai o pălărie care să te protejeze de soare și cremă cu factor de protecție solară. Noaptea e mai frig, sunt în jur de 10 grade, deci nu uita hainele groase. Dacă stai în camping, musai să iei un sac de dormit, izopren sau saltea. Și o lanternă frontală e utilă, iar dacă ești fumător, o scrumieră portabilă.

La ce altceva mai trebuie să fiu atent?

La mediul înconjurător. Smida Jazz Festival este un eveniment prietenos cu mediul, dar mai ales responsabil față de acesta și față de comunitatea locală. Trebuie respectate toate zonele amenajate și delimitate ca atare, inclusiv cele pentru intrarea în și ieșirea din zona de desfășurare a festivalului, precum și cele ce marchează parcarea și camping-ul. Nu uitați că vorbim totuși de o arie protejată. Vor fi amplasate pubele pentru colectare selectivă, după festival urmând ca deșeurile să fie reciclate. Durează doar 2 secunde în plus să vă gândiți ce țineți în mână și în ce pubelă se potrivește, nu e un capăt de lume.

Ne vedem la Smida Jazz Festival, da?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!