Începe a noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

Home $ Știri Cluj $ Începe a noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

by | Aug 14, 2018 | Știri Cluj

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns la cea de-a noua ediție și se vor desfășura între 19 și 26 august 2018, cu programe preliminare din 17 august. În acest an, festivalul este gândit în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară. Este vorba de Anul Jubiliar Matia Corvin, care marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, care sărbătorește cei 450 de ani de Edictul din Turda (1568), prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru prima oară în Europa.

Botezat cu numele Sfântului Apostol Matia, ales de cei unsprezece apostoli ai lui Iisus în locul lui Iuda Iscarioteanul, Regele Matia Corvin este una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei maghiarilor, și nu numai. În amintirea lui, motto-ul din acest an al festivalului este Vivat Mathias!

Prin organizarea acestui festival dorim să fim un pod între etnii, între om și om, între publicul din Cluj sau din străinătate cu care ne întâlnim an de an. De altfel, edițiile de până acum ale Zilelor Culturale Maghiare au reprezentat o oportunitate foarte bună pentru comunitatea maghiară care trăieşte în Cluj şi Transilvania de a-şi prezenta diversitatea culturii sale. Credem că prin acest festival am reuşit să facem accesibile tuturor o parte din valorile noastre culturale astfel încât să dezvoltăm relații deschise cu publicul clujean, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Prezentă la conferință, Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a spus:

Acest festival ne permite să ne cunoaștem mai bine unii pe alții, iar interesul manifestat pentru el de către clujenii de etnie română este dovada că Zilele Culturale Maghiare din Cluj creează punți. Din acest motiv, Primăria Cluj a încercat an de an să finanțeze și să majoreze bugetul festivalului, precum și să asigure desfășurarea în bune condiții a evenimentului. Și în această perioadă vor fi restricții de circulație, dar nu foarte perturbante, pe care le vom comunica din timp participanților la trafic.

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, dezbateri, prezentări și proiecții de film la teatru, activități pentru copii, tururi ghidate, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, astfel încât locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut. La această ediție a ZCMC majoritatea evenimentelor în aer liber se vor desfășura în Piața Unirii și în jurul acesteia – strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Palatului Bánffy și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.

Anul acesta am reușit să atragem un număr de 630 de programe pe parcursul a opt zile de festival, dintre care 50 îl evocă pe Regele Matia Corvin. Pe lângă tradiționalele locuri de desfășurare – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa sau grădina cu ruine, anul acesta vom avea și locuri. Astfel, Palatul Urania și H33-Social Innovation Hub vor găzdui expoziții de artă contemporană, iar Casa Libertății Religioase degustări de vin și tururi ghidate în limba română. Avem, de asemenea, și un partener nou, Photo Romania Festival, care aduce o expoziție inedită – Kállay Márton. În timpul festivalului vor fi vernisate aproximativ 30 de expoziții, cele mai multe la Muzeul de Artă, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

 

Evocarea Regelui Matia în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va face prin intermediul mai multor evenimente care vor aduce în atenția publicului clujean personalitatea regelui devenit, încă din timpul vieții, erou principal al numeroaselor basme şi legende populare. Astfel, festivalul se va deschide oficial cu spectacolul în limba maghiară Matia Corvin, regele care a cutreierat țara de Szőke István Attila, eveniment ce va avea loc luni, 20 august, de la ora 19.00, pe scena Operei Maghiare din Cluj. Un alt moment dedicat Anului Jubiliar Matia Corvin este masa rotundă cu tema Matthias Corvinus, un rege născut la Cluj, de miercuri, 22 august, ora 15.00, și care îi va aduna la discuții în Curtea Banffy (curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca) pe istoricii Mihai-Florin Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Sălăgean, Sebastian Moga și Victor Salcă.

În afara filmelor, spectacolelor, poveștilor interactive, activităților pentru copii și desenelor care îl vor avea ca figură centrală pe neînfricatul monarh, publicul prezent la festival va putea afla mai multe despre Regele Matia și prin intermediul a trei expoziții găzduite de Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Este vorba despre expoziția de panouri bilingve Spaţii de vieţuire ale Regelui Matia Corvin, expoziția de artă plastică Regele Matia – patronul artelor și soldatul și expoziția de panouri Epoca glorioasă a Huniazilor. Vernisajul bilingv al acestora va avea loc joi, 23 august, ora 16.00, la Biserica Reformată.

Anul Libertății Religioase va fi marcat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj printr-o serie de manifestări pregătite de Biserica Unitariană, care vor avea loc în Casa Libertății Religioase precum și în cortul amplasat pe strada Kogălniceanu. Dintre acestea amintim prelegerea Cercetarea Casei Episcopale Unitariene din punct de vedere al istoriei artei, susținută de cadrele didactice universitare Radu Lupescu și Kovács Zsolt în data de 24 august, de la ora 17.00, la Casa Libertății Religioase. De asemenea, în cortul Szabad Pont de pe strada Mihail Kogălniceanu, începând din 23 august și până la sfârșitul festivalului, între orele 10.00-18.00, vor avea loc concursuri interactive, expoziții despre trecutul și prezentul unitarismului, vor exista un puzzle uriaș, o carte de colorat uriașă, o cutie poștală magică și multe flash moburi spre bucuria celor mici și mari.

Cei interesați de dezbateri sunt invitați să ia parte sâmbătă, 25 august, ora 15.30, la cafeneaua Insomnia, la dezbaterea Maghiarii și românii: Vorbim în paralel de 100 de ani?, care îi are ca invitați pe Dan Clinci, Eckstein-Kovács Péter, Lucian Nastasă-Kovács și Szenkovics Dezső. Și în acest an vizitatorii vor putea participa la tururile ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, tururi în care vor descoperi bijuteriile baroce ale Clujului, orgile orașului, Casa Libertății Religioase și în care vor putea admira lucrările expoziției Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare și a expoziției de artă bisericească organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail. Luni, 20 august, și marți, 21 august, între orele 10.00-18.00, publicul este invitat să viziteze turnul Bisericii Sfântul Mihail pentru a se bucura de minunata panoramă a Clujului înainte ca biserica să intre în procesul de restaurare care va dura aproximativ trei ani.

‘’Inima’’ festivalului va rămâne și anul acesta strada Mihail Kogălniceanu, care va aduna la un loc cu târgul meșteșugăresc, târgul de carte, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată (strada Kogălniceanu) se va transforma în Grădina Matia Corvin. Aici se va regăsi expoziţia itinerantă și interactivă ’’Aventuri în tabăra Regelui Matia Corvin’’, care este dedicată reconstruirii modului de viaţă medieval și care transpune vizitatorii în epoca vestitului monarh. Expoziţia va fi amenajată în interiorul corturilor cavalerești medievale şi în spaţiul din jurul acestora, reconstituind astfel o tabără medievală și oferind un prilej celor interesaţi să încerce armamentul folosit în epoca Regelui Matia sau să probeze piese de îmbrăcăminte caracteristice epocii. Printre exponate se vor număra copiile cămăşii de zale şi a coifului lui Kinizsi Pál (Pavel Cneazu), legendarul comandant al monarhului, originalele fiind păstrate în Muzeul Naţional Maghiar. Dotarea corturilor cavalerești şi a împrejurimii acestora cu obiecte specifice epocii va fi un prilej excelent pentru vizitatori de a face fotografii memorabile. Atmosfera epocii va fi redată și prin intermediul unor jocuri medievale care se practicau la curtea regală sau de către popor.

Ildikó, foști membri ai grupului Piramis, Révész Sándor, Závodi János, Bagossy Brothers Company și Demjén Ferenc. Tot scena din Piața Unirii va găzdui Gala Festivalului Internațional Folcloric ’’Sfântul Ștefan’’, aflat la a 20-a ediție, și la care participă mai multe grupuri de dans popular din Europa. Grupurile folclorice vor da startul programului scenei din Piata Unirii în ziua de 21 august. De asemenea, Curtea Bánffy va fi locul în care vor putea fi ascultate concertele Grupului Metropol, Trioului Nagy János, Argó, Bohemian Betyras, Baricz sau Musica Historica.

Vom avea 35 de concerte în acest an care vor avea loc pe trei scene. Vor fi concerte din toate genurile muzicale, dar sunt câteva pe care le consider că ar fi de interes pentru publicul larg al Clujului, deoarece nu necesită a fi vorbitor de limba maghiară sau un cunoscător al formațiilor respective. Cel mai important este cel care va avea loc la Gala de închidere, mai exact concertul ’’Orchestrei celor 100 de țigani’’. Vor fi 100 de instrumentiști pe scenă, iar ultima pieseă probabil va fi Ciocârlia. Alte concerte pe care le recomand sunt cele susținute de Knock Out, Metropol Group, Musica Historica sau trioul Nagy János, a detaliat Sánta Levente, directorul de producție al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Festivalul se va încheia duminică, 26 august, ora 20.30, în Piața Unirii cu un concert de excepție susținut de Budapest Gypsy Symphony Orchestra, care are nu mai puțin de 100 de membri. Cu un repertoriu care include muzică clasică (piese de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss etc.), muzică ţigănească tradiţională şi muzică populară maghiară, orchestra a evoluat de-a lungul anilor cu mare succes atât pe scenele cele mai mici ale unor cămine culturale din Ungaria, cât şi în marile săli de concerte ale lumii. Pe scena de la Cluj vor fi prezenți toți cei 100 de membri ai orchestrei, publicul urmând a se bucura de un concert cu siguranță greu de uitat.

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolului Teatrului Maghiar Cluj din data de 25 august.

Programul complet al festivalului se poate vedea aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!