Grigorescu: ce poți face în cartierul tău, ca să nu trebuiască să mergi până în centru

Home $ Articole $ Grigorescu: ce poți face în cartierul tău, ca să nu trebuiască să mergi până în centru

by | Aug 15, 2018 | Articole, Descoperă Clujul

Zona centrală a unui oraș a fost dintotdeauna punctul de interes principal nu doar pentru turiști, ci și pentru locuitori. Pe lângă faptul că aici se găsesc cele mai multe localuri și se desfășoară majoritatea evenimentelor importante, de multe ori este și încărcată de semnificații istorice. Știm că mereu când ieși din casă ajungi inevitabil în centru, dar asta nu înseamnă că nu ai opțiuni în cartierul tău.

Dăm startul acestei serii de articole cu cartierul Grigorescu. Probabil că, cei care locuiți acolo de ceva vreme, deja sunteți familiari cu opțiunile pe care le aveți în zonă. Noi zicem că sigur v-a scăpat una-două sau nu ați mai dat importanță faptului că puteți face un lucru atât de aproape de casă și vă veți trezi exclamând după câteva paragrafe – ”Wow, merg la tenis”. Iar pentru cei care se gândesc să se mute acolo și cred că zona este… plictisitoare, astăzi le arătăm că nu e chiar așa.

Înainte de toate, mai trebuie să vă spun că despre Grigorescu se spune că ar fi unul dintre cele mai frumoase și mai liniștite cartiere ale Clujului, dar și cel mai sigur din întreaga țară. În trecut îi spunea Donat, de la numele unui cioban care a salvat orașul din mâna turcilor (și în cinstea căruia locuitorii au ridicat o statuie pe dealul Hoia), urmând ca în 1960, denumirea să-i fie schimbată în onoarea lui Eremia Grigorescu, unul dintre generalii care au condus armatele venite în Transilvania din Vechiul Regat, după Primul Război Mondial. Poziționarea sa, între o latură de deal și un râu bogat în vegetație, l-a menținut întotdeauna în topul celor mai râvnite cartiere din oraș. Grigorescu este primul cartier clujean în care au început construcţiile de blocuri în anii ’60. Cel care a proiectat acest cartier, Augustin Presecan, a desenat și cartierul Gheorgheni, motiv pentru care vedem că ambele zone abundă în zone de agrement, parcuri și spații verzi. Un alt lucru interesant ar fi faptul că una dintre cele mai scumpe case din oraș, estimată la aproximativ 2,2 milioane de euro a fost construită în anul 1921 aici.  

Cam atât cu istoria, haideți să vedem ce puteți face în Grigorescu ca să nu trebuiască să mergeți până în centru.

Desigur că atunci când ne gândim la această zonă a orașului, primul lucru care ne vine în minte este Someșul, cu a sa promenadă, cu a sa plajă, cu a sa liniște și aer curat. Vă puteți bucura de o plimbare în care să vă culegeți gândurile și să admirați apusul, de o ieșire în doi (cu un prieten, cu un părinte sau cu un animal de companie care va fi bucuros să se întâlnească cu atât de mulți prieteni în drumul său), de o oră de sport în natură sau… vă puteți relaxa bine mersi vara în bătaia soarelui pe plaja amenajată cu nisip. Niciun bronz nu-i mai frumos ca cel dobândit pe malul unui râu. De la apariția acesteia, plaja este considerată unul dintre cele mai neconvenționale scene urbane ale orașului, ea fiind gazda mai multor evenimente cunoscute nouă: Jazz in the Park, Transylvania History Days, Someș Delivery, Zilele Clujului etc.

Dacă îți place skateboarding-ul sau te gândești ce alt sport nou ți-ar pune sângele în mișcare, ai noroc dacă stai în Grigorescu, pentru că în incinta parcului Rozelor este amenajat un skatepark de aproximativ o mie de metri pătrați, iar amatorii și profesioniștii sunt mereu prezenți. Dacă vă țineți departe de dozele de adrenalină, puteți opta pentru plimbări cu bicicleta prin parc, să faceți puțină mișcare la aparatele de fitness, să vă dați cu rolele sau orice altceva vă mai vine în minte – baschet, handbal, volei etc. Parcul dispune și de un loc de joacă pentru copii, astfel încât nimeni nu rămâne pe dinafară.

După atât de multe plimbări, relaxare și poate puțin sport, noi punem pariu că o să vi se facă o foame de lup. S-ar putea să fiți invidiați de mulți clujeni, acum că sunteți atât de aproape de cut & crust, cel mai recent restaurant deschis în oraș și care ademenește pe toată lumea cu o pizza autentică italiană. Credeți-mă, până și eu, care știu doar drumul până la ClujHub și la Iulius Mall, le-am făcut o vizită doar ca să văd dacă pizza e atât de bună pe cât spune lumea, dacă cuptorul acela care coace la mai mult de 400 de grade chiar face minuni, dacă se simte că rețeta e a unui bucătar italian. N-am fost dezamăgită și cu siguranță nu veți fi nici voi. Dacă nu mai aveți răbdare și vreți musai să vedeți despre ce e vorba cât mai repede, puteți comanda la numărul 0740 402 288 sau pe HipMenu. Vă sfătuiesc prietenește să chemați un prieten la povești și să optați pentru o Longa Combo, unde combinați două sortimente de pizza diferite. Meniul îl puteți vedea aici. Saaaau…. even better, puteți lua o pizza to-go și mergeți sus, pe strada Uliului, vă așezați pe o păturică, admirați priveliștea și vă bucurați de gustul inedit.

Bineînțeles că nu putem merge mai departe fără să menționăm Pădurea Hoia, cunoscută deja peste mări și oceane pentru poveștile legate de diverse fenomene paranormale care ar fi avut loc aici. Totul a plecat de la fotografiile realizate de un clujean în 1968 în Poiana Rotundă, fotografii în care era surprins un OZN și despre care se spune că ar fi printre puținele capturi autentice existente. Pădurea se întinde pe o suprafață de 295 de hectare, iar locuitorii din Grigorescu sunt norocoși să o aibă atât de aproape, pentru că vedem constant fel de fel de evenimente care au loc aici, plus că pot fi practicate o mulțime de sporturi, printre care și paintball, airsoft sau tir cu arcul, care nu-s tocmai de lepădat și stârnesc curiozitatea a cât mai mulți oameni. Din punctul meu de vedere puteți ieși la un picnic cu gașca aici, puteți juca board games, poate chiar sunteți curajoși și vă avântați spre inima pădurii, în căutare de fenomene paranormale și OZN-uri.

Și dacă tot mi-ați ascultat sfatul și ieșiți tremurând din pădure, probabil veți vrea să fiți înconjurați de cât mai mulți oameni și câteva băuturi. Alcoolice, de preferat. În cazul acesta, e timpul să faceți o scurtă oprire la Cotton Club, un pub underground, cu o terasă de vară chiar simpatică, limonade delicioase și multe halbe de bere nefiltrată. Locul există de mult timp pe harta Clujului, fiind celebru pentru rockotecile de cartier, iar în prezent adună oameni dornici de distracție la petrecerile lor cu muzică electronică. Evenimentele de aici au un aer ușor nonconformist, însă oamenii sunt prietenoși și cu siguranță vă veți găsi locul destul de rapid.

Să revenim la sport, vă rog. Încep să cred că acesta e motivul pentru care cartierul Grigorescu este unul atât de liniștit și de sigur: oamenii sunt preocupați de sănătatea lor, de bunăstarea lor, aleargă, joacă tenis, se relaxează când simt nevoia, poate vorbim despre un cartier stress-free. Interesantă teorie, mă voi interesa mai în detaliu. Până atunci, vă spun că mai găsiți aici două cluburi sportive: Winners Sport Club, unde puteți juca tenis, padel, fotbal și tenis cu piciorul, și Club Transilvania, unde găsiți 9 terenuri de tenis cu zgură roșie, 4 dintre ele fiind dotate cu instalație nocturnă, 2 terenuri de fotbal sintetic, dar și o sală de sport unde puteți juca baschet, volei și tenis de masă. În ambele locații există perioade în care se predau cursuri, deci dacă nu ați pus niciodată mâna pe o minge, poate ar fi timpul.

Încheiem lista noastră cu bazinul olimpic Grigorescu, care este deschis zilnic și funcționează pe toată durata anului. Bazinul este de dimensiuni olimpice (50m x 25m), adâncime de maxim 1,50 m și acoperit cu un balon presostatic, cu o temperatură a apei de 26-28 grade Celsius, fiind dotat cu benzi de alergare acvatice, biciclete acvatice și sistem de înot contracurent pentru antrenament aquafitness. Bazinul este localizat în incinta ștrandului Sun, eu zic că poate fi o activitate chiar demnă de atenția voastră, mai ales că presupune să faceți puțin sport aproape fără să sesizați, înotul fiind mai mult o activitate relaxantă. Tarife de acces aici.

Tu ce alte activități mai ai în cartierul Grigorescu?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!