Pune banii deoparte: 12 lucruri pe care le poți face gratuit în perioada următoare în Cluj

Home $ Articole $ Pune banii deoparte: 12 lucruri pe care le poți face gratuit în perioada următoare în Cluj

by | Aug 24, 2018 | Articole

Se apropie cu pași repezi sfârșit de august, ceea ce înseamnă că mulți dintre voi deja s-au întors din concediu sau se bucură de ultimele zile de vacanță. A fost o vară plină pentru toată lumea, dar distracția nu e niciodată ieftină și probabil că pe cei mai mulți dintre noi ne prinde toamna cu mai multe semne de exclamare în dreptul bugetului. Partea bună e că atunci când vine vorba despre Cluj ai opțiuni pentru toate buzunarele și nu vom rămâne în casă nici dacă nu avem chef să cheltuim prea mult. Sau deloc.

Astăzi vă prezentăm câteva lucruri pe care le puteți face gratuit în perioada următoare la Cluj, să fim noi siguri că nu cumva vă baricadați pe canapea în încercarea de a face niște economii.

Instrumentele muzicale au reprezentat pentru mine dintotdeauna o sursă de fascinație și de fiecare dată când interacționez cu un astfel de obiect sunt la fel de uimită, nereușind să înțeleg pe deplin cum se ajunge la rezultatul final, la a transmite fiori unui public doar prin atingerea unor coarde, clape sau butoane. În 25 august, adică mâine, de la ora 15.00, puteți lua partea la un tur al orgilor bisericești, unde veți descoperi prin metode interactive mecanismul de funcționare al acestui instrument, de ce este necesară claviatura, care este rolul burdufului, al tracturilor, dar și al butoanelor de registre. Nu mergem la concert, ci la o lecție despre orgi. Punctul de întâlnire este în fața Bisericii Reformate, de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Tot weekendul acesta puteți merge la Liberty Multirotor Racing, un eveniment ce are drept scop promovarea aeromodelismului și a modelismului, în general, și care face parte din campania inițiată de catre Asociația Română de Aeromodelism de a organiza competiții cu caracter deschis, venind astfel în sprijinul pasionaților acestui sport nobil. Dacă încă nu ați auzit de multirotor racing, aflați că este un tip nou de sport cu aeromodele, unde piloții se luptă pe o pistă, iar câștigător este cel care finalizează cursa în cel mai scurt timp. Începe mâine dimineață la 10.30, în Liberty Technology Park, dacă sunteți curioși puteți da o fugă până acolo.

Dacă sunteți antreprenor, interesați de zona de business, freelancing, sau pur și simplu de dezvoltarea voastră personală, trebuie să profitați de evenimentele cu intrare liberă de la ClujHub. Luni, 27 august, puteți de exemplu să participați la Schimbul de Cărți care are loc aici, ocazia perfectă de a scăpa de numele din bibliotecă asupra cărora oricum nu veți mai reveni a doua oară, și de a pleca acasă mai bogați cu o carte. În 6 septembrie vă relaxați și cunoașteți oameni noi (antreprenori, posibili colaboratori), la Business Networking Event – After Hour Drinks. Și să nu uităm de ediția CreativeMornings de luna aceasta, dacă nu ați participat la niciuna până acum, nu aveți idee ce pierdeți. În 6 septembrie e Coworking Open Day și puteți veni să vedeți care e atmosfera în birou și dacă v-ar tenta să lucrați aici la proiectele personale. Și pentru că o să vă placă tare mult la ClujHub, să știți că acum au un concurs în derulare și puteți obține un membership cool pentru întregul an. Tot ce trebuie să faceți este să fotografiați #CelMaiRăsăritApus de pe terasa hub-ului, să-l postați pe Instagram sau Facebook și să așteptați decernarea premiilor. Detalii aici.

Probabil, sau cel puțin așa sper eu, că nu sunteți străini de mișcarea Food Waste Combat care, după cum îi spune și numele, are ca scop lupta împotriva risipei de hrană din România. De data aceasta ne întâlnim la Cinema Mărăști, în 29 august, de la ora 18.30, pentru o discuție și vizualizarea unui documentar realizat de asociația ”Mai mult verde” (40 de minute), dar și pentru a o cunoaște pe Elena Dinu, una dintre persoanele care se află în prima linie atunci când vine vorba de războiul pe care îl purtăm cu risipa alimentară. Alături de aceasta se vor afla și Laura Macovei, specialist în probleme de mediu, și Anca Marcu, coordonator Cooperativa Agricolă ”Lunca Someșului”. Este recomandată înscrierea aici.

Recunosc că nu sunt în relații tare bune cu toamna și nu o aștept mai deloc, dar când mă gândesc că se deschide stagiunea la Operă, parcă uit de neînțelegerile cu vremea mohorâtă și ploile reci. Gongul Stagiunii 2018-2019 anunță o constelație de trei evenimente excepționale, montate în aer liber și dedicate întregii cetăți clujene, așa că sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 20:00, ne vedem LA OPERĂ: Concertul de deschidere a noii stagiuni, pus în scenă în Piața Avram Iancu. Iar duminică ne întâlnim în Piața Unirii, de la ora 20.00, la Opera Aperta, când vom viziona ”Elixirul Dragostei”. Dacă ratați reprezentația de duminică sau pur și simplu vreți să trăiți din nou această experiență inedita, marți puteți să reveniți în Piață de la aceeași oră și să vă lăsați cuceriți de povestea emoționantă a prințesei Turandot. Pe lângă bogăția spectacolelor și pasiunea celor de pe scenă, cadrul outdoor va completa de excepție întreaga reprezentație și ar fi mare păcat să lipsiți.

În data de 8 septembrie, la Cluj are loc în premieră națională un spectacol live de reconstituire istorică – Marea Unire. Proiectul este conceput sub forma unui turneu și urmează să fie prezentat și în alte orașe importante ale României. Scopul evenimentului este de a conștientiza și celebra importanța deosebită a Centenarului Marii Uniri într-un mod unic. Vom avea, așadar, parte de o lecție de istorie pe viu și vom vedea diverse frânturi ale anilor 1914-1918. Spectacolul istoric “Marea Unire” este realizat după un scenariu original, documentat istoric, ce face referire la mai multe zone ale țării, cu costume si arme specifice perioadei evocate. Va avea loc pe Cluj Arena, începând cu ora 19.00.

Un alt eveniment important pe lista voastră are loc între 11-15 septembrie, și ne referim desigur la cea de-a 38-a ediție NAFA – Festivalul Internațional de Film Etnografic. Evenimentul va fi împărțit în trei părți: selecția oficială de filme, difuzarea unor creații ale unor artiști locali și un workshop care se va intitula ”work in progress”, unde producătorii de filme vor fi invitați să-și prezinte proiectele vizuale pe care le au în derulare în prezent. NAFA va avea loc la Casa Tranzit, și doar cei care au reședința în România au intrare liberă, deci puteți profita de faptul că sunteți români și să mergeți.

În perioada 14-16 septembrie are loc ce-a de a doua ediție a Festivalului Internațional Stradal WonderPuck, iar dacă aveți copii, musai trebuie să treceți cu ei măcar o dată pe aici. Să nu mai spun că începe și școala imediat după eveniment, în 17 septembrie, deci merită să le luați un pic gândul de la chinul trezitului, din nou, 5 zile pe săptămână, la ora 07.00. Vor avea loc activități în Piața Unirii, Muzeului, dar și la Castelul Banffy din Bonțida, numai bine merge o mini-excursie și puțin aer proaspăt în afara orașului. Anul acesta, festivalul va avea 3 secțiuni, una dedicată școlarilor și preșcolarilor, una pentru adolescenți, tineri și adulți, iar una special gândită pentru Centenarul Marii Uniri, deci fiecare ne putem găsi locul la eveniment.

Tot în acel weekend are loc și Bucurie în Mișcare, mai exact doar sâmbătă și duminică, 15 și 16 septembrie. La Cluj, cu ocazia Centenarului, organizatorii pregătesc atingerea unui Record Mondial Guinness, urmând ca prin contribuția a peste 9000 de participanți să fie realizată cel mai mare număr 100 format din oameni. Mi se pare un motiv destul de bun să ieși din casă ca să intri în Cartea Recordurilor. Bucurie in Mișcare este un proiect de promovare a sportului și mișcării în comunitate, ce integrează idei de jocuri și metode simple de a face mișcare, menite să-i ajute pe participanți să se inspire și să aleagă mișcarea zi de zi, într-o lume invadată de tehnologie. Este un eveniment adresat atât copiilor, cât și părinților și tinerilor, iar participanții se vor putea juca și face sport într-un mod distractiv. Sounds like a plan.

De asemenea, tot în 16 septembrie, Clubul de Cicloturism Napoca invită toate doamnele și domnișoarele să participe la ediția 2018 a promenadei biciclistice VeloChic. Provocarea sună în felul următor: împodobiți-vă bicicletele cât mai colorat, gătiți-vă ca pentru o mare sărbătoare și haideți să umplem străzile orașului de culoare și bucurie. Plecarea va fi la ora 15.00 din Parcul Central – zona Podului Napoca, dar încă de la ora 14.00 sunteți așteptate cu flori și multe surprize, dar și pentru a vă ridica pachetele de participare.

Nu putem să nu menționăm Cluj Symphony Experience, care ne va oferi 3 zile care vor aduce împreună diverse naționalități, stiluri muzicale, contexte, oameni, toate pentru a îndeplini un scop comun: armonia. Vom celebra împreună creativitatea si inspiratia, vom avea parte de mai multe experiențe unice, mai mult spectacol, mai multă diversitate! Între 20 și 23 septembrie ne bucurăm de flashmob-uri în tramvaie și autobuze cu orchestre simfonice, concert mobil de pian, momente virtuale inedite, în care vom putea vedea prin ochelarii speciali cum s-ar fi cântat hituri de azi cu instrumente de acum 100 de ani, dar și de prezența unor artiști precum Dan Bittman(Holograf), Cristi Minculescu, Cornel Ilie (Vunk), Calin Goia (Voltaj), HARA. Programul complet îl puteți vedea aici.

De 7 ani, în fiecare toamnă, Clujotronic vine în fața publicului clujean cu inovații din arta digitală și creează o platformă de întâlnire pentru mințile creative și pasionații de tehnologie. Anul acesta nu e excepție, așa că între 28 și 30 septembrie veți avea parte de un sfârșit de săptămână plin de muzică electronică, artă vizuală, jocuri digitale, instalații interactive, talk-uri și ateliere. Sunteți invitați să experimentați oportunitățile pe care le oferă fuziunea noilor tehnologii cu arta contemporană, dar și să vă distrați și să luați parte la concerte, să vă lăsați cuceriți de instalațiile interactive sau să realizați un joc în cadrul unui Game jam de 24 de ore.

Toate evenimentele despre care v-am povestit au intrare liberă, nu aveți niciun motiv să nu le dați o șansă. Cu care începeți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!