Cameleonul de la #ComedyCluj la povești cu echipa #ClujLife

Home $ Articole $ Cameleonul de la #ComedyCluj la povești cu echipa #ClujLife

Nu știu câți dintre voi ați dat nas în nas cu simpaticul cameleon galben de la Comedy Cluj, dar nouă ni s-a întâmplat să ne sară direct în față, așa că n-am avut încotro și ne-am așezat la râsete cu el. Recunoaștem că eram destul de curioși în legătură cu ediția de anul acesta a festivalului și chiar ne gândeam cum să facem să aflăm mai multe, nici nu ne-am gândit că năstrușnicul cameleon ar sta camuflat sub ochii noștri.

Abia întors din vacanță și călătorii de explorare, a fost mai mult decât bucuros să ne spună atât cât să ne satisfacă nerăbdarea, dar totuși destul de puțin, cât să ne țină interesați. Știți și voi cum e treaba cu acești cameleoni – nici nu-i vezi când vin și când pleacă, motiv pentru care prima întrebare a fost scurtă și la obiect – ”Cine ai fost, cine ești și cine vrei să fii”? Răspunsul – complex, mulțumitor.

La fel ca șoarecii de bibliotecă, eu am fost un cameleon ascuns printre filme mult timp, de unde și numele de festival internațional de film pe care Comedy Cluj l-a avut până acum. În 2017, m-am hotărât să-mi iau coada în mâini, să fac pauză un an și să reinventez un pic povestea. Ce a ieșit? Asta o să vedeți din octombrie la Cluj. Tot ce pot să spun e că festivalul Comedy Cluj va explora toate dimensiunile comediei și o să prezinte publicului clujean mai multe forme sub care acest gen se manifestă. Va fi mai mult decât proiecții de filme și piese de teatru. Va fi un întreg context în care publicul poate descoperi comedia din viața de zi cu zi. Cât despre mine, de la George am trecut la Paul, iar de la Paul la un curator de festival, preocupat să ofere cadrul necesar pentru ca publicul să înțeleagă conceptul evenimentului și să poată să se bucure de el la maximum.

Bine, bine, dar cum s-a întâmplat totuși ca un cameleon să devină imaginea unui festival de comedie și ce anume au în comun cele două? Aparent, Cameleonul nostru, pur și simplu a trecut proba de casting, nici măcar nu ieșea cu ochii închiși atunci când îi făceau poze cu blitz. Zice el că era candidatul perfect – chipeș, plin de viață și amuzant, dar lăsând poanta la o parte, cameleonul este un animal viu colorat, care își schimbă culoarea în funcție de mediul înconjurător. La fel face și comedia; își schimbă conținutul în funcție de context. Poate să fie film, poate să fie teatru sau poate să fie stand-up comedy. Depinde cine este publicul și ce anume îl amuză. Practic, comedia are o față pentru fiecare categorie de public și se adaptează fiecărui context. Asta face și un cameleon. It’s a match, don’t you think?

El a fost în lumea întreagă în căutarea celor mai bune surse de râs pentru publicul de la Cluj, așa că ne-am permis și noi să-l întrebăm cum a fost călătoria și la ce să ne așteptăm să vedem din timpul acestor explorări ale sale?

A fost un an sabatic pe care l-am luat pentru a descoperi comedia și modurile în care se manifestă. Dacă ești atent la lucrurile mărunte din jur, vei vedea că vei găsi ceva amuzant și acolo. Unii râd în hi, alții în ha, unii folosesc he he ca să se amuze, alții ca să răspundă la o întrebare. Depinde prin ce parte a lumii te învârți. În octombrie, însă, vreau să arăt clujenilor că există comedie în fiecare zi, în aproape orice lucru care apare în cale. Depinde doar din ce perspectivă privești.

Anul acesta nu râdem doar la filme, ci ni se pregătesc multe alte surprize, așa cum a confirmat și Cameleonul anterior. Nu am vrut să-l tragem de coadă, nici de limbă, dar am mai forțat un pic nota, cerând să ne spună totuși mai multe, să nu ne prezentăm și noi la cititori cu niciun secret…

Vă spun pentru că n-aș vrea să facă vreo victimă curiozitatea, mai ales că niciun om nu se bucură de viețile unei pisici. Ideea e simplă. Vor avea la dispoziție proiecții de filme de comedie, piese de teatru, improvizație, stand-up comedy, concursuri și workshop-uri de creative writing, educație media sau comic books. Se va râde mult la Cluj în perioada 12-21 octombrie, asta-i sigur. O să fie prin zonă și băieții de la Times New Roman, Ceva Mărunt (Sorin, Toma, Sergiu și Cristi Popesco), Just Push Play și mulți alții, că dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti. Vorba aia: embrace yourself, the comedy is coming!

Cameleonul deja începuse să dea agitat din coadă, și parcă-și tot schimba nuanța, părea grăbit. Ne-am hotărât să ne apropiem de final, căci a mai rămas destul de puțin timp până la începerea festivalului și sigur are multe pe cap. A încercat el să ne spună că nu e chiar așa, că stă toată ziua și se uită la filme, că doar cineva trebuie să o facă și pe asta, dar până la urmă a recunoscut că programul îi este încărcat și de show-uri de stand-up și piese de teatru. Ne-a confesat că a fost impresionat de câteva piese de teatru pe care le-a văzut și musai trebuie să le vedeți și voi, mai ales că o să fie prezentă și Ana Ularu la festival. Nope, nu-i de ratat.

Bun, noi ne-am decis, mergem la Comedy Cluj, mai ales că i-am simțit lipsa în anul de pauză. Dacă cineva încă mai are nevoie de argumente, Cameleonul are câteva cuvinte pentru voi:

Gândește-te așa: vii la Comedy, înveți să zâmbești și să descoperi comedia în orice lucru mărunt din viața ta. Cred că voi, oamenii, ar trebui să fiți mai veseli, iar pentru asta sunt eu aici, să ofer contextul potrivit pentru starea de bine. Ce mă preocupă mult și ce aș vrea, ar fi să obișnuiesc oamenii să zâmbească mai des în fiecare zi. Face bine la ten, la stomac și creează endorfine pentru întreaga zi.

Hai la Comedy Cluj! E material din belșug. Aduni glume cât pentru tot anul și râzi până nu mai poți!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!