De ce să fii unul din artiștii stradali de la Jazz in the Street anul acesta

Home $ Articole $ De ce să fii unul din artiștii stradali de la Jazz in the Street anul acesta

by | Sep 14, 2018 | Articole

Nu cred că mai există suflet din Cluj care să nu fi aflat că începând de mâine, 15 septembrie, arta ne așteaptă din nou în stradă. Cumva, o dată cu primele frunze de toamnă care au început să urmărească visul independenței, a început să se simtă și în aer nerăbdarea, curiozitatea, entuziasmul oamenilor în fața apropierii ediției Jazz in the Street. Vom avea zeci de reprezentații artistice, de la muzică și dans până la arte vizuale și magie, vor fi de toate pentru ca noi să redescoperim orașul și să ne conectăm cu el în cel mai frumos mod: prin artă.

Poate unii se uită la Jazz in the Street ca la un eveniment care pune accentul pe artă și stradă, eu îl văd mai mult ca un eveniment despre oameni în principal. Și zic asta gândindu-mă la artiștii care vin din varii domenii și care aleg să-și răpească din timpul lor și să iasă în stradă, în semn de respect pentru artă, pentru oamenii de lângă ei. Am fost curioasă cine sunt ei și ce anume îi determină să facă acest lucru, motiv pentru care am născocit un pic orașul și am povestit cu câțiva, încercând să-i conving și pe alții să se alăture acestei inițiative.

 

Unul dintre ei este Radu Pieloiu, probabil unul dintre cei mai activi toboşari din ţară, fiind în prezent membru al următoarelor proiecte: Sebastian Spanache Trio, Helen și Alexandrina. Da, dacă credeați că ”artist stradal” este doar cel care cântă mereu în stradă, hello 2018. Muzica poate fi cântată oriunde, fie că vorbim de o Arenă Națională, o scenă mică dintr-un parc sau un bulevard. Important e să cânți și să fii auzit.

Pentru mine #jazzinthestreet a însemnat prima mea cântare pe stradă și trebuie să recunosc că nu știam cum s-o abordez sau unde s-o încadrez. Nu știam nici ce trebuie sau ce vreau să fac. Nu e singura oară când cei de la Jazz in the Park îmi oferă astfel de ‘provocări’, așa că am acceptat și am lăsat totul să decurgă lejer, spontan. Totul mi-a venit atunci, pe loc, și m-am simțit foarte bine. Atmosferă degajată, oameni relaxați, s-a lăsat cu dans și voie bună, chiar și cu jam session cu cei doi DJ care urmau după mine în program.

 

A urmat Matei Crețiu Codreanu, saxofonist, iar dacă numele nu vă spune nimic, sigur i-ați recunoaște cover-urile care au umplut străzile Clujului în ultimii ani. E îndrăgostit de notele muzicale de mic copil, a urmat cursurile Liceului de Muzică, a făcut pian, violoncel și știe să cânte și la chitară. Consideră că experiența de cântăreț stradal este în primul rând o experiență de viață, iar despre Jazz in the Street ne-a spus următoarele:

Ce pot să spun, cu foarte mare încredere, despre Jazz in the Street, este faptul că a însemnat foarte mult pentru mine să pot cânta în cadrul unui asemenea eveniment. În primul rând, prin nostalgia pe care mi-a adus-o, deoarece “cariera” mea de saxofonist a început chiar în stradă și se poate spune că îmi aduce aminte de începuturi. În al doilea rând, organizatorii acestui eveniment, împreună cu voluntarii, sunt niște oameni atât de faini, că mi-e mai mare dragul să cânt pentru ei. Însă, ce cred eu că face minunată inițiativa aceasta este faptul că promovează arta stradală, artă pe care mulți oameni o numesc ”cerșit”. Iar aici, din păcate, poate confirma orice artist care își desfășoară activitatea în stradă sau care a început acolo. M-am bucurat enorm de fiecare dată când am avut ocazia să cânt în cadrul Jazz in the Street, asta e sigur.

 

A venit rândul lui Adrian Strâmtu, dansator de step, o apariție incredibilă de fiecare dată. Cu ai săi pantofi fermecați și o atitudine de artist veritabil, Adrian este în stare să facă o piață întreagă să danseze alături de el.

Jazz in the Park și Jazz in the Street sunt deja două evenimente caracteristice Clujului și oamenilor care trăiesc în acest oraș. Jazz-ul este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-a făcut Dumnezeu pentru om. Pentru mine, Jazz in the Street este acea întâlnire cu artiști independenți de valoare, care prin modestia și pasiunea lor duc mai departe aerul boem al libertății artistice pe străzile din Cluj-Napoca.

În cele din urmă am vorbit și cu Diana Săveanu, solista trupei Infusion, pe care vom avea ocazia să o vedem mâine pe Eroilor. Este studentă la Facultatea de Arte din Cluj la departamentul de muzică, iar visul ei este să ajungă să cânte cu artiști renumiți ai jazz-ului, pe marile scene ale lumii.

Colaborez cu Jazz in the Park de câțiva ani, anul trecut am avut plăcerea de a fi invitată, împreună cu trupa din care fac parte, să cântăm în stradă, la Jazz in the Street. Am acceptat fără nicio reținere deoarece, văzând în afară cât de dezvoltată este partea aceasta de street performing, îmi doream mult să o experimentez. Evenimentul ne-a oferit ocazia de a ne apropia și mai tare de oamenii care vor să ne asculte și a creeat o atmosferă intimă și, surprinzător, normală. Normalizarea actelor artistice stradale este încă un pas pe care România trebuie să îl facă către dezvoltarea sa, iar proiectul Jazz in the Street a luat această inițiativă si mă face mândră că trăiesc în Cluj.

 

Nu au rămas multe de spus. Indiferent de talentul cu care ați fost înzestrați, indiferent dacă sunteți obișnuiți doar cu scenele oficiale și spațiile închise sau ba, haideți să ieșim cu tot cu muzică în stradă. Înscrieri se mai fac până în data de 21 septembrie pentru că simpaticii de la Fapte și-au propus să ne fie alături toamna aceasta vreme de 5 weekenduri, cel din urmă fiind și cel mai impresionant și plin de surprize, cu peste 90 de reprezentații din toate domeniile artistice. Pot participa artiști plastici, vizuali, dansatori și performeri, animatori, muzicieni etc. Selecția artiștilor se realizează continuu pe întreaga durată a concursului și sunt acceptate propuneri din toate ariile artistice: muzică, dans, film, teatru, fotografie, jonglerie, magie, film.

Ne vedem în stradă!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!