Mă tot întreabă prietenii mei dacă mai pot. Nu neapărat să mănânc, ci doar să stau în preajma pizzei de la cut & crust, căci am început un mini maraton de când au deschis și o dată la câteva zile ori le trec pragul, ori îi sun și le spun cam care îmi este pofta. După ce s-a deschis acest restaurant, declaram sus și tare că aici găsiți cea mai bună pizza din oraș, afirmație pe care o susțin în continuare: din punctul meu de vedere, cea mai bună pizza din Cluj este făcută de cei de la cut & crust. Și când zic cea mai bună, nu înseamnă că e general valabil pentru toată lumea. Unii vor fi de acord, altora le place pizza făcută altfel sau în altă parte, nu e nicio supărare, fiecare cu gusturile lui 🙂
Pentru că oamenii au mereu nevoie de multe motive înainte de a testa ceva nou, recent am intrat în bucătăria lor, să văd cu proprii ochi cum prepară faimoasa lor pizza Longa, de jumătate de metru, ce ingrediente folosesc, cum se întâmplă magia în cuptor. Și, bineînțeles, și pentru a vă spune și vouă cum stă treaba și de ce îmi place atât de mult.
Să faci pizza este o treabă foarte simplă, procesul în sine e ultimul aspect care contează. Știm cu toții ce se spune despre acest preparat – că a apărut în momentul în care cineva a luat toate ingredientele pe care le avea în frigider, le-a presărat pe aluat, după care a băgat combinația la cuptor. Tocmai din acest motiv vreau să vorbim mai întâi despre ce ingrediente folosesc la cut & crust, pentru că ele sunt cele care oferă la urma urmei această experiență culinară inedită și nu degeaba se spune că gustul bun este dat doar de ingrediente de calitate.
În primul rând, folosesc mozzarella di bufala DOP, o mozzarella cremoasă și dulce de bivoliță, adusă din sudul zonei Lazio sau din nordul Campaniei. Este absolut delicioasă pe pizza, veți fi plăcut surprinși de finețea acesteia. Mai apoi, au parmigiano Reggiano din provincia Parma, care este pregătit după aceleași metode după care era făcut acum 9 secole, fiind maturat 24 de luni, și trebuie să știți că pentru fiecare jumătate de kilogram de brânză sunt folosiți 16 litri de lapte. Veți simți gustul său intens, complex și ușor sărat în pizza Valtellina, Parmigiana sau Margherita DOP.
Mai departe, atenția ni s-a îndreptat către prosciutto crudo, despre care am aflat că este supus unui proces îndelung de răcire, aranjare, sărare, odihnă, măcerare controlată și asezonare, urmând ca abia după mai bine de 2 ani să ajungă în mâinile oamenilor, care se pot bucura de feliile sale subțiri. Nici măslinele nu sunt mai puțin importante în rândul ingredientelor, ele venind tocmai de pe coasta Liguriei. Măslinele de Riviera sunt fructate și aromate, chiar dacă nu au dimensiuni foarte mari și probabil sunteți familiari cu uleiurile din aceeași zonă, care sunt apreciate la nivel mondial.
Aș putea vorbi despre toate ingredientele pe care le folosesc, căci toate merită menționate, dar vă mai povestesc doar despre anșoa, care este pescuit din apele Mării Cantabrice, din nordul Spaniei, și care vă va surprinde prin gustul său echilibrat, și despre caperele crescute și culese de pe insula Pantelleria, din nordul Siciliei. După ce sunt lăsate la uscat, caperele sunt puse într-o saramură pe bază de sare de mare și gătite în diverse combinații de pizza. E posibil să le fi gustat pe fiecare în parte cât am fost în bucătărie și să pot garanta pentru ele.
Destul cu vorba, să trecem la pizza. Astăzi am stat lângă Dorin, cel care este responsabil de minunea care iese din cuptor, iar el mi-a povestit una-alta despre procesul de preparare și cum stau treburile în bucătărie. Începem cu aluatul. După ce este frământat, este lăsat 4 ore la dospit, se palinează și se mai lasă ”la odihnit” 7 ore, după care este băgat la frigider până a doua zi, când este numai gata pentru a întâmpina ingredientele proaspete și a fi baza unui deliciu culinar absolut. Cum astăzi am pregătit o Longa Valtellina, ingredientele de care s-a folosit au fost sosul de roșii, mozzarella, rucola, brasaola și parmigiano Reggiano. Apropo, știați că totul este preparat după rețete scrise de un bucătar italian?
A început cu întinderea sosului de roșii pe aluat, după care a adăugat restul ingredientelor, cu excepția brasaolei și a rucolei, pe care le-a presărat peste pizza doar după ce aceasta a ieșit din cuptor. Cuptor care coace la 380-400 de grade, iar o pizza mică are nevoie doar de 1.30-1.45 minute ca să fie gata, iar una Longa de maxim 2 minute. How cool is that? Încap 12 mici și 6 mari, cred că e the place to be dacă nu sunteți prea răbdători atunci când vă este foame. Poate ar trebui totuși să vă reamintesc că trebuie să luați în considerare și timpul în care aluatul este întins, iar ingredientele presărate pe blat, căci la cum vă știu pe voi și timpul de așteptare, vreți să fie gata înainte ca voi să ajungeți în local și să spuneți ce vreți, dacă s-ar putea.
Poate de Longa aceasta ați tot auzit, că s-a vorbit destul de mult. Da, o pizza la jumătate de metru sună tare bine, dar și mai bine sună două sortimente de pizza, oricare două le poftiți, adică o Longa Combo. Cu alte cuvinte, aceeași jumătate de metru de pizza, doar că vă puteți juca cum poftiți cu două gusturi. Mie-mi place să combin Cut & Crust cu Margherita DOP, mi se pare că gusturile sunt într-o balanță foarte armonioasă în acest mix. Apropo, dacă încă nu ați încercat până acum specialitatea casei, această faimoasă Cut & Crust, speriați fiind de vinete și zucchini cel mai probabil, vreau să vă mărturisesc că vă înțeleg, și eu am fost aproape terifiată, dar credeți-mă că merită, pe cuvânt de degustător!
Care e combinația voastră preferată pentru o Longa Combo?
cut&crust | Donath 65
Rezervări: 0745 227 878
Delivery: 0740 402 288
Comenzi și pe hipMenu / Foodpanda