Campionatul Național Carcassonne are loc anul acesta la Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Campionatul Național Carcassonne are loc anul acesta la Cluj-Napoca

by | Oct 2, 2018 | Articole

Denumit după oraşul medieval fortificat din sudul Franţei, Carcassonne este unul dintre cele mai populare şi apreciate jocuri de societate de la ora actuală. Jocul creat de către Klaus-Jürgen Wrede a câştigat în 2001 cele mai prestigioase premii din lumea jocurilor de societate, respectiv „Jocul Anului” şi „Premiul Jocului German”. Carcassonne transpune jucătorii într-un peisaj medieval, cu orașe fortificate, mânăstiri și câmpuri întinse.  În acest cadru fascinant, se duce „lupta” lor pentru a deţine supremaţia teritoriului, punându-şi la încercare inventivitatea şi perspicacitatea, atunci când conturează peisajul jocului sau când trebuie să își plaseze cât mai strategic piesele de joc. Jocul este foarte apreciat şi în România, la nivel naţional fiind deja mii de români pasionaţi de acest joc.

Ei bine, popularitatea de care se bucură acest joc de societate, a determinat şi organizarea  de concursuri, aşa luând naştere şi Campionatul Naţional de Carcassonne. Pe lângă mult râvnitul titlu de Campion Naţional la Carcassonne, câştigătorul are şansa să reprezinte România la Campionatul Mondial de Carcassonne, ce se organizează în Germania, la Essen, în cadrul celui mai mare târg de jocuri de societate – Spiel Essen. Pentru a pătrunde mai mult în lumea jocului de Carcassonne şi pentru a descoperi cum acesta poate deveni un adevărat hobby, am stat de vorbă cu unul dintre pasionaţii de Carcassonne care a dobândit de două ori titlul de Campion Naţional. Este vorba de Mihai Ungureanu, din Târgu-Mureş, în vârstă de 34 ani, de profesie inginer constructor.

Bineînțeles că prima întrebare a fost – Mihai, când ai jucat pentru prima dată Carcassonne și ce reprezintă pentru tine acest joc?

Acum vreo 8-9 ani, a fost printre primele jocuri de societate moderne pe care le-am jucat și m-a prins din prima. Pe vremea aceea îl jucam și în mai mulți jucători, acum îl joc doar în 2. Am peste 700 de jocuri în colecție și mi-e imposibil să aleg un joc preferat, dar dacă ar trebui să rămân cu unul singur (sper să nu fie cazul vreodată), acesta ar fi Carcassonne. Poate pentru că l-am jucat la timpul potrivit, poate pentru că am participat la concursuri, poate pentru că am prieteni cu care îl joc periodic cu aceeași plăcere, dar e cel mai aproape de sufletul meu.

Pentru mulți poate părea doar un joc, pentru el este o adevărată pasiune. De unde a venit pasiunea pentru acest joc și care a fost cea mai lungă partidă pe care ai jucat-o?

Cum spuneam mai devreme, nu știu de ce m-a prins Carcassonne așa de tare, dar probabil pentru că e foarte ușor de explicat unui începător și poate fi jucat foarte competitiv în același timp. Am jucat o variantă Big Box cu toate extensiile și a durat peste două ore. Eram și mulți jucători și nu toți știau regulile extensiilor.

Acum, să povestim despre competiții. Curiozitatea evidentă a fost când a participat pentru prima dată la o competiție de Carcassonne și pe ce loc s-a clasat, după care am vrut să ne spună mai multe despre experiența lui de la Campionatului Mondial de Carcassonne de la Essen.

Cred că am participat la toate etapele naționale și am reușit să câștig finala de două ori și să joc la mondialele de la Essen. Am fost de două ori la Essen ca și reprezentant la României la Carcassonne, prima dată în 2012, când am ieșit pe locul 8, apoi în 2014 când m-am clasat ceva mai slab. Prima dată când am participat la Campionatul Mondial, era pentru prima oară când ajungeam și la Târgul de jocuri Spiel, cel mai mare târg de jocuri din Europa și cel mai important din lume. Pot să spun că nivelul jocului ne e neapărat altul decât la noi, dar n-ai cum să nu ai emoții când joci acolo. Totuşi m-am bucurat că m-am descurcat bine.

Cu siguranță experiența de la Campionatul Mondial l-a ajutat să îşi consolideze strategia și abordarea jocului. Așa că am dorit să știm – dacă și anul acesta va câștiga Campionatul Național de Carcassonne și va fi din nou reprezentatul României  la Campionatul Mondial, care sunt așteptările sale în materie de rezultate?

Nu am mari așteptări din lipsă de antrenament, dar dacă reușesc cumva să mă calific, mă voi antrena cât de mult până la Mondiale.

În final, ca un pasionat al jocului și cu o experiență destul de mare, l-am rugat pe Mihai să le transmită câteva cuvinte celor care nu au jucat niciodată la Campionatul Naţional Carcassonne.

Să nu le fie frică să participe la campionat și să nu-l ia prea în serios, poate doar după ce câștigă primele 2-3 partide :). Să joace pentru plăcerea jocului, pentru că asta e cel mai important.

Cu Mihai ne vom întâlni şi la ediţia de anul acesta a Campionatul Național de Carcassonne – 2018, ce are loc pe 6 octombrie, la Cluj-Napoca. Aşadar, te invităm şi pe tine să îţi arăţi măestria în Carcassonne. Cu puţin noroc, poate chiar tu vei va fi desemnat noul Campion Național, care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Carcassonne, ce va avea loc la Essen, în data de 27 octombrie. Şi asta nu este tot! Pe lângă trofeul mult așteptat, câștigătorul campionatului va primi ca premiu din partea cutia.ro, drumul şi intrarea la Târgul de Jocuri din Essen – 2018. Mai mult, toţi participanţii vor avea parte de multe surprize. Ei, ce zici? Eşti pregătit de marea confruntare? Nu mai sta pe gânduri, înscrie-te gratuit în competiţie completând acest formular.

Regulamentul oficial al Campionatului Național de Carcassonne – 2018, poate fi consultat aici. Evenimentul este organizat de cutia.ro, va avea loc la centrul comercial Platinia Shopping Center, iar participarea este gratuită. Vârsta minimă de participare este de 8 ani. Copiii cu vârsta de până la 14 ani, pot participa la competiție doar însoțiți de un părinte sau un tutore. Informații suplimentare se pot obține la adresa de email [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!