#AfaceriDeFamilie: Interviu cu Paul și Viorica, proprietarii Meat Up

Recunoașteți că v-a fost dor de un interviu? Bine, atunci să-i dăm înainte, căci ziua parcă-i mai scurtă de când cu toamna aceasta, care și-a intrat serios în drepturi. Și să nu cumva să nu apucăm să vă povestim câte și mai câte am vorbit cu fondatorii localului Meat Up, cel mai nou burger place deschis în Cluj, căruia noi i-am trecut deja pragul de câteva ori. Și despre care poate nu știați că are o poveste care se încadrează perfect în seria noastră – #AfaceriDeFamilie.

El are 32 de ani, ea are 28, s-au cunoscut în urmă cu 4 ani, în timpul facultății, el a studiat Chimia, ea a terminat UTCN – Construcții mașini. La momentul întâlnirii lor, fiecare lucra în alt domeniu, dar pentru că amândurora le-a plăcut mult ideea de a avea un business al lor, de la gând până la practică a fost doar o chestiune de timp. Au plecat în Anglia cu acest plan în minte, de a merge și a învăța, de a căpăta experiență, pentru a putea reveni în țară și să deschidă un loc cu burgeri. Da, atât de hotărâți au fost. El a lucrat în bucătărie, iar ea a pornit de la ospătar, până a ajuns la statutul de supervisor, deci a trecut prin niște etape și niște training-uri care i-au ajutat foarte mult ulterior în organizarea MeatUp.

În ceea ce privește finanțarea, în primă fază am vrut să deschidem un SRL-D (debutant) pentru că era la momentul acela programul cu 10.000 de euro oferiți de stat și 10.000 contribuția noastră. Eram în strânsă legătură cu un consultant și pentru că atunci a apărut  Start-Up Nation, el ne-a sfătuit că este o variantă potrivită pentru noi, am depus proiect, a fost aprobat și imediat ne-am întors în țară. Încă ne prindem urechile în treburi birocratice, dar încercăm să le facem față cu brio. Eu sunt mai mult în bucătărie, iar Viorica se ocupă de aspecte organizatorice.

 

Odată ajunși în țară, prima preocupare a fost cea legată de chirie. Încă nu se stabilise în Cluj, așa că veneau câte două zile pe săptămână și se plimbau pe străzile orașului, să vadă unde și-ar putea găsi un loc. Într-un final, au avut de ales între un spațiu din Hașdeu și acesta unde îi găsiți în prezent și au mers pe cel din urmă atât datorită poziției centrale, cât și modului în care voiau să se prezinte publicului. În aprilie-mai a început amenajarea, care s-a dovedit din nou a fi o provocare, aparent este foarte greu să găsești oameni serioși în această zonă.

Intram zi de după zi aici și nu vedeam nicio schimbare, nu vedeam un contur și începusem să mă întreb dacă voi mai ajunge să gătesc în bucătăria noastră. Eram și puțin pe gânduri pentru că, fiind plecat în afară, mă temeam să nu mă fi rupt de tendințele de aici, de ce bea lumea, ce le place clujenilor. De exemplu, mulți m-au întrebat de ce nu servesc cafea. Pentru că nu avem un barista momentan și nu vrem să servim cafea de la aparat, doar de dragul de a avea câteva denumiri în plus în meniu. Mai apoi, pe partea de design, am lucrat cu o arhitectă și ne place tare mult rezultatul. Ne amintim și acum sentimentul pe care l-am avut când am văzut totul gata pentru prima dată: este exact cum ne-am dorit.  

V-ați gândit vreodată că au ales culorile roșu și galben pentru că reprezintă ketchup-ul și muștarul? Haha, eu nu, dar mi se pare foarte bună asocierea și parcă totul la ei se îmbină perfect, de la pereți, la mobilă, culori și până la bucătăria deschisă, care nu întâmplător este așa. Pur și simplu, Paul nu vede locul bucătarului într-un loc închis, el însuși fiind foarte sociabil, îi place să vină la masa clientului, să ceară feedback, să facă recomandări. Crede că este de datoria lui să aibă o bucătărie deschisă și pentru transparență, pentru că această variabilă este singura care poate menține un bucătar mereu atent.

Eu tot timpul am avut în minte un meniu simplu. Pentru că am experiența restaurantelor care au meniuri foarte stufoase, vine ospătarul și te întreabă dacă te-ai hotărât, iar tu încă nu ai ajuns la pește. Plus că este foarte greu să ai ingrediente mereu proaspete în aceste condiții și ai nevoie de cel puțin 8 bucătari. Astfel, am decis să avem 4 burgeri, unul vegetarian, fac și vegan la cerere, costițele și cartofii naturali, pe care îi aducem de la o familie din Jucu, care produce mai multe tone. Eu și înainte să plecăm în Anglia am testat foarte multe rețete, făceam burgeri mereu pentru familie și prieteni, YouTube-ul doar burgeri îmi sugera, era o nebunie completă. Așa am ales și metoda de preparare smashed pentru carne, pentru că am văzut cât este de populară peste tot.

 

Să nu uit să vă spun de milkshake-uri, musai trebuie să-l încercați pe cel cu caramel sărat și bacon. Nu-i pentru toată lumea, dar merită să-l gustați măcar de curiozitate. În curând vor avea și deserturi în meniu, dar detaliile le-am păstrat pentru noi. Dacă nu vă ademenesc burgerii, poate ceva dulce reușește. Cu toate că abia au introdus chipotlemayo, cu ardei jalapenos prăjit și afumat și sos, care sunt amestecate cu maioneză. Nici nu vă imaginați ce gust are.

Credem că clienții noștri sunt clienții perfecți, și nu exagerez când spun asta. Sunt educați, cu bun simț, deschiși la minte și simt că apreciază munca noastră. Iar noi încercăm în fiecare zi să venim cu rețete mai bune. Marea provocare acum ține de personal, mai avem nevoie de oameni pe care să-i putem forma așa cum am fost și noi formați, să aibă bun simț, să fie muncitori și să le placă bucătăria pentru a avea un local unde toată lumea se simte bine, indiferent de starea cu care ajunge aici. 

Dacă încă nu le-ați trecut pragul, cred că este vremea să vă faceți curaj și să mergeți, decideți voi dacă vă place sau nu, nu vreau să vă induc nicio idee. Vă spun doar că veți găsi aici ceva diferit față de alte burger places din Cluj.

Tu ai fost la Meat Up? Cum a fost experiența?

Tags: meat up

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This