13 evenimente de neratat în perioada următoare la Cluj

Home $ Articole $ 13 evenimente de neratat în perioada următoare la Cluj

by | Oct 10, 2018 | Articole

Știți că ne place nouă tare mult să facem liste cu evenimente de neratat la fiecare început de lună. Ne ține alerți, nerăbdători, ne place să vedem că avem motive nenumărate să ieșim din casă. Nu știm însă cum și la ce ne-a fugit mintea, dar abia ieri ne-am dat seama – am ratat tocmai lista. Am aruncat o privire în calendar, am văzut că evenimente faine stau la coadă deja, așa că am zis că nu se supără nimeni dacă facem planul aproape pe la mijlocul lunii. Nu-i vina noastră că avem un octombrie atât de intens la Cluj.

Nu ne mai lungim cu vorba, că poate pierdem șirul ideilor și rămânem cu lista nefăcută. 13 evenimente de neratat în perioada următoare la Cluj, proaspăt scoase din calendar:

În primul rând notăm Întâlnirile Internaționale de la Cluj, un festival care adună an de an numeroși oameni de teatru, atât din țară, cât și din străinătate, regizori, actori, scenografi, muzicieni, dramaturgi sau critici de teatru, iar partea bună este că voi aveți ocazia să-i întâlniți în cadrul unor evenimente publice. Tema de anul acesta, Viziuni, a provocat Teatrul să pregătească un program complex, ce abundă în producții proprii, dar regăsim și spectacole invitate. Fie că optați pentru sala impunătoare a Teatrului Național sau cea a Teatrului Maghiar, pentru Studioul Euphorion sau Reactor, sunteți așteptați la piesele de teatru a ediției acesteia. Programul complet îl puteți vedea aici.

Să nu uităm de TiMAF, care își dorește an de an să care aducă la un loc toate artele – arte plastice, arhitectură, street arts, dans, teatru, literatură, publicitate, arte decorative și design, gastronomie, muzică, și să le transforme în stimuli puternici ale celor 5 simțuri. De-a lungul timpului au avut drept invitați artiști consacrați, dar și tinere talente pe care își doresc să le promoveze, iar anul acesta întreaga experiență TiMAF este construită în jurul cuvintelor, motiv pentru care veți regăsi în programul lor concerte, o lansare de carte, o piesă de teatru, dar și un Meet and Greet cu Alex Dima, producătorul emisiunii ”România, te iubesc”. Fiți cu ochii pe ei, sigur mai pregătesc ceva.

V-am tot amenințat noi că se apropie momentul și începe Comedy Cluj, dar am simțit că nu ne luați în serios. Probabil deja vă făceați încălzirea pentru festival și erați cu gura până la urechi. Sperăm că v-a mai rămas totuși energie, pentru că nu-i simplu nici să râzi din 12 până în 21 octombrie, o dată sau chiar de două ori pe zi, fiecare după cât poate duce. Cea de-a noua ediție se anunță a fi una de tot râsul, literalmente. Pe lângă secțiunea de film vom avea și spectacole de teatru, improvizație, stand-up, dar și o serie de proiecte speciale. La capitolul filme noi ne-am ales deja preferatele, musai să nu le ratați pe acestea. Programul este foarte ofertant, aruncați o privire, scoateți o foaie și un pix și începeți să vă organizați corespunzător, căci nu-i de glumă cu festivalul acesta. E doar de râs.

Așa-i că abia așteptați să înceapă Toamna Muzicală Clujeană? Te trec fiorii doar când te gândești că evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a 52-a ediție, că vreme de atâția ani milioane de note muzicale au inundat Clujul în mijlocul toamnei, că milioane de oameni au fost cuprinși de magia concertelor. Vineri, de la ora 19.00, ocupați un loc la Concertul de deschidere al Festivalului Internațional ”Toamna Muzicală Clujeană”, la Auditorium Maximum. Thomas Sanderling dirijor și Remi Geniet la pian, ce încântare!

Dacă n-ați participat la niciunul din evenimentele Jazz in the Street de până acum, în primul rând – shame on you, în al doilea rând – aveți o șansă să fiți iertați. În data de 14 octombrie, adică duminica aceasta, când 35 de grupuri artistice din toate domeniile de activitate vin cu 60 de reprezentații în centrul Clujului. Vom avea muzică, dans, teatru, jonglerii, acrobații spectaculoase, magie, improvizație, desen, fotografie, teatru de păpuși și va fi ce mai mare Jazz in the Street din această toamnă, dar și ultimul, așa că nu-i loc de stat în casă. #clujulieseinstradă.

Dacă aveți copii, notați-vă Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck”, care va avea loc între 15 și 19 octombrie și care va reuni spectacole din toată țara, dar și din țări precum Franța, Olanda, Ungaria, Georgia și Ucraina. Dacă sunteți pasionat de teatru, notați-vă că între noutățile ediției se numără o întâlnire a directorilor de festivaluri de profil din diverse zone ale lumii, mi se pare că v-ați dori să fiți acolo. Spectacolele din cadrul acestei ediții vor avea loc atât la sediul instituției-gazdă, cât și pe scenele de la Casa de Cultură a Studenților, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și în studioul Facultății de Teatru și Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Sper că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Samsara FoodHouse se mută în casă nouă de la 15 octombrie. Mai ales că am dezvăluit deja mai mult decât necesar în articolul de aici, pentru a vă stârni curiozitatea. Eu sunt nerăbdătoare să mă întorc la ei și vă zic sincer – pentru măslin. Am învățat câteva cuvinte noi în Spania și vreau să stau la taclale cu simpaticul copăcel. Sper să vă împrieteniți și voi cu el și să nu fiu singura din restaurant care îi vorbește, căci riscăm să se întristeze. Cu ocazia mutării, au pregătit o săptămână plină de evenimente care vor ține de marți până duminică, altfel încât toată lumea să poată ajunge să le treacă pragul. Vor avea un live cooking show, concert acustic, jazzy night, tapas & wine, dar și multe altele, merită să fiți printre primii vizitatori, nu veți fi dezamăgiți, vă promit.

N-ar fi o listă demnă de luat în calcul dacă n-am avea și o ieșire cu gașca pe undeva. Mie mi-a atras atenția evenimentul din Syndicate Bar, îi zice ”This one is for you” și încearcă să reconstruiască o seară din serialul Friends, cu muzică din anii 90, grupuri faine de prieteni și băuturi pentru toți. N-ai cum să nu iubești Friends, iar o dată ce-l vezi, inevitabil ajungi să-ți asociezi prietenii cu personaje de acolo. De exemplu, oricât de stupid ar suna, mie și prietenelor noastre ne place atât de mult, încât ne avem trecute în telefon Pheobe, Rachel și Monica. Avem și apartamentul care nu e niciodată încuiat, numai un coffeehouse Central Perk ne lipsea. Încercăm în data de 18 octombrie la Syndicate Bar, să vedem dacă ne găsim locul acolo. Accesul se face doar pe bază de rezervare prealabilă prin completarea formularului acesta.

Nu putem uita de evenimentele organizate de prietenii de la ClujHub, sursa noastră de inspirație și motivație, întâlnirile care ne determină să o luăm iar din loc când ne simțim împotmoliți și vrem să renunțăm. Primul pe lista mea e TEDxClujSalon, căci tema de luna aceasta îmi pare foarte intrigantă – ”Business as unusual” și chiar dacă nu vor fi speakeri live, știu eu mai bine din experiența evenimentelor trecute că speakeri devenim chiar noi, participanții. De asemenea, nu uitați de Fuckup Nights și CreativeMornings, unde vorbim despre un subiect destul de tabu în zilele noastre – onestitatea.

Ar fi culmea să fie toamnă și să nu vină vorba și despre vin. Ajuns la cea de-a treia ediţie din Bucureşti, RO-Wine|The International Wine Festival of Romania, a decis să se extindă către inima Transilvaniei, urmând să prezinte în această toamnă o selecţie de vinuri premium şi superpremium publicului din Cluj. Noi îi primim cu brațele deschise în data de 27 şi 28 octombrie, căci deja ni se lungise găturile la cât trăgeam cu ochiul la ce se întâmplă în București.

Adăugați și Lacul Lebedelor, din data de 27 octombrie, de la Casa de Cultură a Studenților. Nu de alta, dar vorbim despre ”St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov”, iar pentru cei care nu știu, directorul artistic Andrey Batalov urmărește în producțiile sale să respecte întru-totul marile tradiții ale baletului rus lăsate de marii maeștri ai trecutului, creațiile sale artistice fiind desăvârșite.

Les Films de Cannes, festival cu opt ani de tradiţie în prezentarea celor mai importante filme arthouse ale anului, ajunge din nou la Cluj-Napoca, în perioada 26-28 octombrie, la Cinema Victoria. Vor fi proiectate, în premieră în România, filme premiate / selecționate în acest an la cel mai prestigios festival de film din lume, iar publicul clujean va avea ocazia să vadă cele mai importante filme de autor ale anului, dar și să-i cunoască pe realizatorii lor. O lună plină de filme la Cluj, n-ai cum să refuzi așa ceva.

Unul vă mai zic și după fug să-mi fac un ceai. Este vorba despre un eveniment care aduce la Cluj în luna octombrie și noiembrie 5 trupe de muzică alternativă acompaniate de orchestre simfonice, unind astfel două stiluri muzicale diametral opuse sub același concept: ALTorchestra 100. Zdob și Zdub, Robin and the Backstabbers, byron, Grimus și The Mono Jacks vor concerta în această toamnă în circuit în 3 orașe, București, Iași și Cluj, împreună cu orchestre simfonice create special pentru acest proiect. La Cluj ajung pentru prima dată în data de 22 octombrie, la Cinema Florin Piersic. Intrarea la toate evenimentele este liberă, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Invitațiile se vor putea elibera prin intermediul platformei de aici.

Tu ce evenimente bifezi luna aceasta în #Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!