Shoplifters, Lemonade și Reygadas – între evenimentele ediției a treia a Les films de Cannes à Cluj-Napoca

Home $ Știri Cluj $ Shoplifters, Lemonade și Reygadas – între evenimentele ediției a treia a Les films de Cannes à Cluj-Napoca

by | Oct 12, 2018 | Știri Cluj

Les Films de Cannes  revine la Cluj pentru al treilea an consecutiv, între 25 și 28 octombrie cu invitați speciali și zece proiecții pe durata a patru zile. Proiecțiile vor avea loc la Cinema City Iulius Mall și Cinema Victoria.

Festivalul se deschide joi, 25 octombrie, cu proiecția Lemonade, de Ioana Uricaru, film prezentat în cadrul secțiunii Avanpremierele toamnei. Proiecția va avea loc la Cinema City Iulius Mall din Cluj, de la ora 19:30, în prezența regizoarei Ioana Uricaru care va intra într-un dialog cu publicul după film.

Lemonade a debutat anul acesta la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.

Proiecțiile de la Cinema Victoria au loc între 26 și 28 octombrie, iar în deschidere și închidere sunt programate filme premiate cu ‘aur’ la ediția din acest a festivalului de la Cannes.

Vineri, 26 octombrie, de la ora 16:00 va fi proiectat câștigătorul Camera d’Or, filmul belgian Girl, de Lukas Dhont, care, pe lângă premiul pentru cel mai bun debut de la Cannes 2018 a câștigat alte două premii. Critica de specialitate l-a considerat cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard și i-a acordat premiul FIPRESCI, iar juriul secțiunii i-a acordat actorului din rolul principal premiul pentru interpretare.

Tot vineri, spectatorii clujeni au ocazia să-l întâlnească pe Carlos Reygadas, oaspetele de onoare al ediției 2018 a Les Films de Cannes.

Proiecția cu cel mai recent film al său, Our Time/Nuestro Tiempo, va începe la ora 18:30. Regizorul va face o scurtă introducere iar apoi va fi prezent la final pentru o discuție cu publicul. La proiecție va fi prezentă și Natalia López, soția regizorului, monteuza filmelor sale precedente – care în acest film interpretează cu forță și grație rolul principal.

Sâmbătă, de la ora 15:00, va avea loc proiecția cu Sicilian Ghost Story de Antonio Piazza și Fabio Grassadonia. Filmul a marcat întoarcerea celor doi co-regizori în Semaine de la Critique – unde pentru filmul lor de debut câștigaseră marele premiu – și spune o poveste dramatică, inspirată de un fapt real din regiunea natală a celor doi. 

De la ora 17:30 vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme. În deschidere scurt metrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation. Iar apoi va fi prezentat Border, filmul danezului Ali Abassi care a câștigat premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Un Certain Reagrad la Cannes anul acesta pentru abia cel de al doilea film din cariera sa. Primul film al lui Abassi, Shelley, care l-a adus în atenția lumii cinematografice pe regizorul de origine iraniană, avusese premiera la Berlinală și marcase colaborarea regizorului cu Cosmina Stratan, actrița pe care autorul danez o remarcase după premiul de interpretare primit la Cannes în 2013 pentru rolul din După Dealuri.

Seara de sâmbătă se va încheia cu Burning, al autorului coreean Lee Chang-Dong, filmul considerat de critica internațională drept cel mai bun din competiția oficială de la Cannes și premiat ca atare cu premiul FIPRESCI. Proeicția va avea loc de la ora 20:00.

Duminică, spectatorii clujeni vor avea ocazia să (re)vadă în deschiderea proiecțiilor două filme proiectate în cadrul omagiului pe care Les Films de Cannes îl organizează anul acesta pentru regizorul Lucian Pintilie. După amiaza unui torționar, filmul inspirat autorului de cartea Doinei Jela și scurt metrajul de final de carieră al lui Pintilie, Tertium Non Datur, tot de inspirație literară, după o nuvelă de Vasile Voiculescu. Scurt-metrajul a marcat simpatia lui Pintilie pentru autori din noul val românesc într-un mod particular, marele regizor cerându-i lui Corneliu Porumboiu ca Tertium non datur să fie prezentat în proiecțiile publice alături de Visul lui Liviu, mediu metrajul lui Cornel Porumboiu, la randul lui regizor laureat la Cannes.

De la 17:30 va fi proiectat Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, actorul Marcello Fonte a primit premiul pentru interpretare.

Les films de Cannes à Cluj-Napoca se încheie cu Shoplifters, film care i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. Toate filmele vor beneficia de o scurta introducere realizată de criticul de film Doru Pop.

Filmele sunt proiectate în versiune originală și subtitrate în limba română.

Shoplifters este distribuit în România de Independența Film. 

Prețul unui bilet la Cinema Victoria este de 13 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului între 12:30 și 24:00.

Prețul unui bilet la proiecția Lemonade de la Cinema City Iuliu Mall este de 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!