3 localuri recent deschise în Cluj: Vorbe, Samsara Foodhouse și Frenchy Tacos

Home $ Articole $ 3 localuri recent deschise în Cluj: Vorbe, Samsara Foodhouse și Frenchy Tacos

A trecut ceva de când nu am mai vorbit despre localuri noi, așa-i? A fost vară, prea cald să aibă lumea vreme de inaugurări și deschideri, chiar dacă au fost vreo câțiva curajoși. Acum, că s-a întors toată lumea la Cluj și suntem iar în stare alertă, parcă se aud tot mai des clopoței sunând deasupra ușilor în câteva locuri noi din oraș. Noi nu am așteptat să afle toată lumea de ele, am vrut să fim primii, motiv pentru care le-am trecut deja pragul.

Astăzi vă povestim cum a fost la Vorbe, Samsara Foodhouse și Frenchy Tacos, vă facem recomandări și… vă îndemnăm să mergeți. Sau nu.

La Vorbe am fost duminică seara, după ce am trecut pe la Jazz in the Street. Mă apucase foamea și frigul și nu am vrut să ies din atmosfera în care pluteam, așa că n-am găsit loc mai potrivit ca Vorbe, loc pentru prieteni. Dacă nu știați, localul a fost deschis de cei de la Fapte și știu, am ajuns destul de târziu la ei și probabil ultima din echipă. Noi chiar am scris un articol despre cum a fost la deschiderea oficială, probabil cea mai impresionantă din câte am văzut la Cluj, căci oamenii s-au îngrămădit în stradă, totul a fost acompaniat de muzică și artă stradală, chiar și fotografii și-au pus uneltele-n cui și au început să danseze. A fost o nebunie de proporții, savuroasă. Citiți aici dacă sunteți curioși.

  

Vorbe s-a deschis în locul fostului restaurant canadian Off the wall, după care eu am plâns multă, multă vreme, dar acum sunt fericită că în sfârșit mă pot întoarce aici și să am parte de o experiență frumoasă. Meniul este destul de scurt și la obiect: 6 startere, 2 preparate vegetariene, 2 salate și preparate din carne de vită, porc, pește și pui. Nu lipsește desertul bineînțeles, pe care oricât de curioasă aș fi fost să-l încerc, m-am săturat cu o porție de șnițel de porc cu salată de cartofi și dulceață de ceapă și n-am mai lăsat loc pentru nimic. Totul sună tare bine la ei și sunt nerăbdătoare să mă întorc, chiar mi se pare că și-au ales un nume potrivit și merită să-i vizitați, fie pentru o masă sau un eveniment de-al lor. Presimt eu că vor mai fi și altele și nu se opresc ei aici.

Am trecut și pe la Samsara. Nu are sens să vă mint și să vă spun că am fost șocată în fața schimbării și nu mi-a venit să cred cât de frumos a ieșit totul pentru că eu am fost cea care a scris articolul de aici, deci am avut parte de un mic preview acum câteva săptămâni și încă de pe atunci tot zic în stânga și în dreapta că Samsara e acum unul dintre cele mai frumoase restaurante din oraș. Mi-a făcut totuși plăcere să revin astăzi la ei, în prima zi în care sunt deschiși pentru publicul larg, și să găsesc casa plină de mulți, mulți oameni adunați în jurul măslinului. N-aș putea descrie foarte bine în cuvinte ce au reușit să facă în materie de design, trebuie să vezi muralul de pe clădire, luminile din coconi, peretele de onyx, plantele care-ți fură privirile, nici nu știi la ce să spui ”wow” prima dată, de unde să începi și unde să te oprești. În plus, casa veche de peste 100 de ani este conservată și expusă într-o formă atât de frumoasă, vă pune pe gânduri cum au reușit să facă asta. Nu degeaba a durat tot procesul aproape un an…

Singurul lucru mai încântător decât locația este meniul. În caz că mai sunt pe aici rătăciți care aud pentru prima dată de Samsara, menționez că vorbim despre o bucătărie vegetariană și raw-vegană. Primul gând ar fi că servesc doar ierburi și nu vă veți sătura cu nimic din ce alegeți. Și eu credeam la fel înainte să încerc mâncarea lor și să mă bazez pe experimentele mele în bucătărie. Vă zic doar câteva din preparatele pe care le-am zărit în treacăt în meniu, așa, doar ca să vă fac poftă. Brânzică de migdale, guacamole în pâinea casei, hummus cu ardei copt, piure de migdale cu ciuperci și roșii cherry marinate, curry de linte și spanac cu orez, tocăniță de gălbiori cu gnocchi, năut cu mango și tofu, aș mai continua, dar sincer – nu v-am convins? Sunt și câteva preparate noi, dar în proporție de 70% este meniul care a fost și până acum. Și băuturile rămân o surpriză, eu mă topesc de fiecare dată când văd ceva pe bază de cocos, și cum am văzut destul de multe în meniul lor, am fost fericită. Nu vă mai povestesc nimic, mergeți de testați și vedeți noua locație, n-are Clujul ceva mai frumos decât Samsara Foodhouse în momentul acesta în materie de design.

Cu un motiv am de ”sau nu”, așa că ajung și la Frenchy Tacos, un local de tip fast food care s-a deschis pe strada Napoca, exact lângă Old and Tasty. Știți deja cât de mult îmi plac mie burgerii de aici și nici nu vă puteți imagina cât mi-a trebuit să mă conving să trec pe lângă ei și să intru alături. Dacă mergeți pentru design într-un loc, tăiați-l pe acesta de pe listă. E un local simplu, câteva mese, nimic pretențios. Eu una țin la felul în care arată un loc, motiv pentru care am decis de la intrare că nu voi reveni. Ar fi existat o șansă să-mi schimb părerea dacă mâncarea era extraordinară, dar n-a fost cazul. În schimb, e un mediu în care poți cunoaște foarte mulți străini, așa că dacă vreți un trip spre Franța, treceți pe aici.

Au doar tacos, iar partea bună este că vi-l puteți face singuri. Alegeți dimensiunea – simplu sau dublu, cu porție dublă de carne, pui sau vită și sosul – harissa, samourai (picant), algerian, maioneză și barbecue. Porțiile sunt imense, noi ne-am luat unul simplu și nu l-am putut termina. Am gustat și din cel cu pui, dar și din cel cu vită, dar ambele mi s-au părut foarte încărcate, iar lipia din nou nu m-a impresionat. Ce-i drept, nu mă mai impresionează nici una după ce am mâncat-o pe cea de la Pokka, care este făcută în casă. Dacă sunteți curioși să încercați, faceți-vă de cap.

Tu ai fost în aceste localuri recent deschise? Cum ți s-au părut?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!