Bucket list de toamnă în #Cluj

Home $ Articole $ Bucket list de toamnă în #Cluj

by | Oct 31, 2018 | Articole

Articolul a fost actualizat în august 2023.

Ar fi păcat doar să așteptăm toamna aceasta care-și va face de cap în jurul nostru într-un mare fel și să nu avem la îndemână un bucket list de toamnă, o listă de lucruri musai de bifat în acele momente când natura parcă-i mai vie ca niciodată, când plimbările prin oraș au devenit un moment de relaxare datorită temperaturilor și a asfințiturilor colorate care vă întâmpină după colțurile blocurilor, când orașul clocotește parcă, străzile fiind mereu pline, oamenii fiind mereu în mișcare.

1. Profită de Halloween și… ieși din casă.
Poate fi la o petrecere, la un concert în cimitir sau o seară de filme, tu decizi. Idee e că, fie că sărbătoriți sau nu Halloween, fie că vă pasă sau nu, organizatorilor de evenimente le vor veni cu siguranță câteva idei simpatice și cred că ar trebui să profitați de ele, mai ales că s-au depășit de mult timp vremurile în care doar mergeam la party-uri și asta era, iar acum ai mult mai multe opțiuni. Choose one that fits you best.

2. Vizitează o clădire bântuită
Cu Halloween sau fără, toamna oricum e un anotimp ușor mai spooky, așa că rămânem în zona aceasta de scary-înfricoșător cu recomandările și vă propunem să vizitați o clădire bântuită. S-ar putea să fiți ușor sceptici la această invitație, și nu pentru că nu ați vrea, dar mai mult pentru că ”Unde găsim o casă bântuită?” Umblă zvonuri despre unele clădiri și locuri din Cluj, ba cică ar fi și niște legende în jurul lor, colega mea Corina a povestit mai multe despre ele în articolul de aici. Măcar acum știu de ce nu-mi vine niciodată să mă duc la Bibliotecă…

3. Mergi într-o drumeție cu bicicleta în împrejurimile orașului
Da, copaci-s colorați și frunzele dansează în aer nestingherite în inima orașului, dar doar imaginați-vă frumusețea și liniștea naturii într-un colț în care n-ajunge zgomotul claxoanelor și mirosul de la covrigării. Vă propunem să nu încuiați deja bicicletele în pod, căci o drumeție pe vremea aceasta va fi binevenită, numai bine respirați puțin aer curat, faceți mișcare și vă mai eliberați gândurile. Aici găsiți diverse idei de trasee.

4. Fă un tur ghidat în Pădurea Hoia-Baciu
Asta nu pentru că despre pădurea aceasta se spune că ar fi bântuită, de asemenea, ci pentru că este într-adevăr o experiență pe care trebuie să o aveți. Băieții de la Hoia-Baciu Project organizează aceste tururi ghidate prin pădure, atât pe timp de zi, cât și noaptea, și pe lângă faptul că s-ar putea să fiți speriați și de umbra voastră (lucru care cred că s-ar întâmpla în orice pădure în care ați merge noaptea), ei vă vor spune tot felul de povești despre locuri în care veți poposi, copaci și așa mai departe. Totul va fi învelit într-un aer bizar, dar stați liniștiți, căci nu a ieșit nimeni fugind de la un tur de-al lor.

5. Mergi într-o sâmbătă la OSER, târgul de vechituri al orașului
De dragul peisajului, dacă nu a chițibușurilor pe care le găsiți acolo! Mi-a zis cineva (cred că Vizi) că la OSER nu mergi să-ți cumperi ceva, mergi să te minunezi de câte pot exista, mergi ca într-o expediție de unde nu știi cu ce imagini te vei întoarce, mergi ca un explorator într-un mediu necunoscut și cred că mi-a rămas foarte bine întipărit în minte acest lucru pentru că mă tot chinui să ajung acolo de câteva săptămâni. Probabil din acest motiv l-am și pus pe bucket list, să mă motivez cumva.

6. Plimbă-te prin Cimitirul Central
Da, exact așa cum ai citit. Cimitirul Central al Clujului a devenit în ultimul an un fel de atracție, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, care au plasat Hajongard Cemetery pe locul 15 în lista de 70 things to do in Cluj-Napoca pe Trip Advisor. Găsiți aici clădiri cu arhitectură impresionantă, monumente, mari personalități, toate într-un loc care vă invită la reflecție. Fie că vrem sau nu, toamna este anotimpul morții, iar o sesiune de introspecție ar trebui să fie bine venită. Nicăieri nu-i mai liniște ca într-un cimitir, puteți vorbi și cu voce tare. Dacă primiți vreun răspuns, numai bine vă prinde un sfat de la cineva cu experiența unei vieți.

7. Ieși cu păturica și coșulețul de merinde (sau o pizza) la un picnic
Toamna e momentul acela în care inevitabil devenim mai melancolici. Nu putem să intrăm în această stare primăvara, când vedem toată natura revenind la viață, vara când țopăim la festivaluri 4 zile continuu sau iarna, când ne bucurăm de magia Crăciunului. Dar toamna, toamna ne prind toate gândurile în ghearele lor și parcă tot ce am vrea să facem e să stăm și să ne uităm în gol, contemplând sensul vieții.

8. Dă-te cu bărcuța pe Lacul Chios
În primul rând pentru că odată cu venirea iernii nu vei mai putea face asta, iar în al doilea rând pentru că ne putem trezi cu o ninsoare neașteptată și hop lacu-i înghețat, frunzele copacilor zgribulesc de frig, iar tu n-ai mai apucat să admiri Parcul Central în culori de toamnă. Închiriază o bărcuță și doar bucură-te de liniște și de peisaj.

9. Fă o călătorie în trecut
Cred că sunt câteva locuri din Cluj care au farmecul lor în fiecare anotimp, dar toamna strălucesc pur și simplu sub ochii curioși ai privitorului. Pentru mine, Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” se încadrează perfect în această categorie. Încă de când ajungi la poarta sa simți că timpul se dilatează, iar tu ești pe cale să pătrunzi într-un spațiu în care nu există nimic în afară de tine și culorile care te învăluie. Conștientizarea faptului că a existat ceva în afară de tine vă va smulge interjecții de uimire, iar voi nu veți mai ști dacă răspunzător pentru acest lucru este peisaj sau emoția resimțită.

10. Orice ai face, nu te pregăti pentru hibernare
S-ar putea ca ceasul vostru să vă îndemne tot mai des să alegeți statul în casă în detrimentul unei plimbări prin parc. S-ar putea, de asemenea, să deveniți mai grumpy sau mai enervanți (acesta-i adevărul, I do not make the rules). Eu nu cred atât de mult în asemănarea cu maimuțele, dar cred în cea cu urșii, așa că aș spune că vă pregătiți pentru hibernare. În ciuda temperaturilor de acum, se anunță o iarnă foarte grea și ar trebui să profitați acum la maximum de frumusețea naturii și să petreceți cât mai mult timp afară. O toamnă avem anul acesta, haideți s-o trăim!

Tu ce alte punctulețe ai adăuga pe bucket list-ul nostru?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!