Halloween la Cluj – legende și locuri „bântuite” din oraș

Home $ Articole $ Halloween la Cluj – legende și locuri „bântuite” din oraș

by | Oct 31, 2018 | Articole

Articolul a fost revizuit în octombrie 2023.

Se apropie repede ziua de Halloween și încă nu ai niciun plan? Probabil îți surâde cel mai bine varianta clasică de a te așeza în vârful patului cu o pizza în brațe și de a urmări filmul ăla de groază pe care tot l-ai amânat, însă eu îți propun o activitate mai energică și mai amuzantă. Îmbracă-ți costumul, strânge-ți prietenii și porniți împreună în descoperirea locurilor din oraș presupuse a fi bântuite. Vă sfătuiesc să nu vă opriți în primul club pe care îl întâlniți pe drum, ci să duceți la bun sfârșit acest tur al poveștilor de groază.

Nici măcar nu trebuie să vă faceți un plan pe unde să vă aventurați, fiindcă v-am luat-o eu înainte. Mai jos găsiți 5 propuneri de locuri pe care merită să le explorați pe cont propriu cu prilejul acestei sărbători.

Cimitirul Central (Hajongard)

Cimitirul Central ocupă prima poziție în topul „must visit de Halloween” (și nu numai), dintr-un motiv foarte simplu: aleile acestui loc ascund nenumărate istorisiri menite să îi sperie, mai mult sau mai puțin, pe curioșii care au răbdare să le descopere. Deși recomandarea unei plimbări printre pietre funerare ți se poate părerea ușor deplasată, află că Cimitirul Hajongard este cu totul aparte. A fost denumit Panteonul Transilvaniei, căci aici se odihnesc oameni de renume din domenii diverse, dar și familii nobile. De îndată ce pășești în acest loc, vei fi întâmpinat de monumentele impresionante și impunătoare care îmbină mai multe stiluri arhitecturale. Cimitirul Central este și gazda unor evenimente culturale. Aici se desfășoară în fiecare an un concert-rugăciune susținut în seara de 1 noiembrie, de Luminație. Un spectacol ideal fie că ești fan Halloween, fie că preferi sărbătoarea românească.

Pădurea Hoia Baciu

Nu putea lipsi din acest clasament faimoasa Pădure Hoia Baciu, unde se spunea că s-ar petrece diferite fenomene paranormale. Numită după un păstor ce a dispărut cu turma sa de 200 de oi, pădurea a fost inclusă într-un top mondial al celor mai înfricoșătoare locuri din lume. Oamenii susțin că aici ar fi ascunse OZN-uri, sau că în miez de noapte își fac apariția ființe supranaturale. Indiferent de adevărul aflat în spatele acestor cuvinte, la stranietatea pădurii contribuie mai ales copacii cu trunchiuri nefirești, despre care legendele vorbesc că ar fi dovada aterizării extratereștrilor.

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”

Sau BCU, după cum o numesc prescurtat majoritatea studenților, se crede a fi locuința unei fantome care trântește noaptea ușile încăperilor. Presupusa fantomă ar fi o contesă, Anna, fiica Charolttei Wesselényi. Aceasta studia în Cluj, dar a fost răpusă de o boală cruntă la vârsta de doar 20 de ani. Legenda vorbește despre frumusețea fetei, dar și despre pasiunea ei pentru învățătură, motiv pentru care încă mai hoinărește pe coridoarele bibliotecii. Nicio grijă, însă, nu există plângeri conform cărora studenții să fi fost speriați de fantome în timp ce studiau sârguincioși pentru sesiune.
 

Cetățuia

Dacă ar fi să mă întrebi care este locul meu favorit de belvedere din Cluj, aș răspunde fără să stau pe gânduri: Cetățuia. Da, da, știu, trebuie să urci scările acelea care parcă nu se mai termină și rămâi fără suflare până ajungi în vârf, dar odată ce vezi orașul în toată splendoarea lui, te încarci cu energie pentru întreaga săptămână. De Halloween poți încerca să o vizitezi de dragul poveștilor înspăimântătoare construite în jurul ei. Fost loc de detenție și execuție, Cetățuia și-a câștigat reputația de loc bântuit din cauza crimelor, dar și sinuciderilor petrecute aici de-a lungul timpului. Cea mai cunoscută poveste este aceea a surorilor gemene care s-au spânzurat de aceeași creangă în parcul din apropiere.

Casa Călăului

Pe strada Avram Iancu, la numărul 21, stă cuminte, bătută de vreme, o casă cu grea însemnătate pentru locuitorii Evului Mediu, dar prea puțin cunoscută de cei ce locuiesc astăzi în Cluj. Vorbesc despre Casa Călăului, ce a servit drept locuință pentru practicanții meseriei de unde îi provine numele. Zvonurile spun că aceasta ar fi blestemată de sufletele celor uciși pe nedrept, mai ales că, de-a lungul timpului, încăperile i-au fost lovite de mai multe ghinioane, printre care și un incendiu. În zilele noastre, din faimoasa casă nu au mai rămas decât niște ruine, dar nimeni nu poate tăgădui faptul că zidurile sale tăinuiesc istoria bogată a cetății medievale de altă dată.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ovidiu Pop  (@ovidiupop) on

Tu ce alte locuri „bântuite” cunoști în Cluj-Napoca?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!