Ghidul studentului absolvent – reguli pentru a putea avea parte de un final de studenție reușit

by | Nov 14, 2018 | Articole

Student absolvent? Probabil înflorește pe fața ta un zâmbet când te gândești că doar în câteva luni vei fi declarat licențiat într-un domeniu (care, dacă ai puțin noroc, îți și place), iar părinții tăi te vor privi cu ochii în lacrimi și plini de emoție. Sau poate că nostalgia își face deja loc prin colțurile minții tale, gândul că nu vei mai fi niciodată atât de lipsit de responsabilități ca în anii de studenție, că mersul la job nu poate fi amânat sau anulat, că task-ul nu poate fi predat și peste 3 luni, în sesiunea de restanțe. E un amalgam interesant de emoții acest sfârșit și știu cât poate fi de copleșitor, dificil și nebun ultimul an de studenție.

Astăzi vă prezint câteva ”reguli nescrise” pe care ar trebui să le aveți întipărite în memorie dacă vă doriți ca momentul în care sunteți declarați absolvenți și explodează tunul de confetti să fie unul demn de ținut minte. Adevărul este că e doar o chestiune de alegeri, iar în rândurile ce urmează vă explic de ce i-aș alege în fiecare an pe cei de la ABSOLVIRE de la A la Z.

 

1. Echipa care vreți să vă fie alături pe parcursul acestui drum joacă un rol vital în ultimul an de facultate

Nu este vorba doar despre festivitate, căci experiența absolvirii constă atât în pozele de diplomă pe care probabil le vor vedea și nepoții voștri, în pozele de grup în care veți aduna toate prieteniile legate în facultate, dar și în petrecerea de banchet care, fără să exagerăm, e memorabilă de fiecare dată, dar mai ales în echipa care vă ghidează în această călătorie. Asigurați-vă că alegeți oameni care vă pot asculta și înțelege nevoile, care vor fi aproape de voi în următoarele luni, care pot să răspundă la toate întrebările pe care le aveți, indiferent de cât de absurde ar fi. Sunt întrebările voastre și merită să fie luate în considerare. Mai apoi, fiți atenți la caracterul acestora. Este important să simțiți că lucrurile se întâmplă într-un mediu transparent, că aveți acces la informații legate de furnizori sau alte detalii de acest gen. De asemenea, mi se pare vital să simțiți că lupta pentru voi se dă cât mai corect posibil, denigrarea concurenței sau semnarea de contracte doar cu o specializare înainte ca toate cele implicate în festivitate să fie de acord ar trebui să vă spună multe despre persoanele din fața voastră. Watch out for hungry wolves!

2. Implicați-vă în deciziile care sunt luate cu privire la evenimentul de absolvire

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli pe care le pot face studenții – aleg să nu se implice în niciun fel în discuțiile pe tema absolvirii, pe principiul – ”Îmi este indiferent ce se alege”. Da, în momentul acela poate într-adevăr simțiți că aveți ceva mai bun de făcut, poate tocmai v-ați avântat într-un binge-watching al noului sezon din House of Cards și nimic nu vă poate distrage atenția. Cert este că atunci când vă va lipsi poza de diplomă, când vă va fi mare toca sau nu veți fi mulțumiți de locația aleasă pentru banchet, dintr-odată veți deveni foarte interesați de echipa organizatorică. În fiecare grup există un poll de vot în care vă puteți exprima opțiunea – votați! Citiți ofertele organizatorilor, mergeți la întâlnirile cu aceștia, întrebați ce vă interesează și votați!

3. Nu lăsați toată povara pe umerii reprezentanților de an

În majoritatea cazurilor, reprezentanții de an sunt cei care au întâlniri cu echipele organizatorice, iar apoi vin și vă transmit informațiile adunate. Poate nu știați că puteți să propuneți întâlniri de grup, rugați un profesor să vă ofere 10-15 minute din cursul lui și ascultați direct de la organizatori care este oferta lor. Reprezentantul de an este doar unul și are nevoie de susținerea voastră, căci ia o decizie care vă influențează pe toți. Nu lăsați toată povara pe umerii lui, iar la final îi spargeți oalele în cap. Fiți voi o echipă, în primul rând!

4. Cereți opinia studenților din generațiile trecute, dar nu aplecați urechea la orice

Este important să vorbiți cu studenții care au absolvit anul trecut, să le cereți și lor câteva sfaturi. Încercați totuși să nu vă rezumați la o singură persoană, pentru că gusturile diferă și s-ar putea să dați peste oameni care pur și simplu sunt grumpy de la mama natură și nici dacă le cânta Beyonce la banchet nu erau impresionați. Sunt multe povești care vin din urmă și e important să vedeți care este adevărul. Există anumite lucruri care nu pot fi controlate când vine vorba de evenimente, în special când vorbim de festivitățile finale, unde există o mulțime de opinii și preferințe diferite, de la numărul de persoane care vor participa și temperatura în sala evenimentului, până la durata discursurilor și a altor formalități.

5. Excludeți din start ideea că puteți să organizați festivitatea de absolvire singuri.

În primul rând, toate eforturile voastre ar trebui să se concentreze asupra unui singur lucru în anul terminal: scrierea unei licențe care o să-i pună pe gânduri pe profesorii din comisia de examinare. În cel mai pozitiv mod posibil. Nu are absolut niciun sens să vă aglomerați programul cu diverse chestiuni organizatorice, căci multe dintre ele necesită căutări amănunțite, ore de research, și chiar dacă poate părea o treabă relativ ușoară, nu este. Nici măcar obținerea unei săli nu se încadrează în categoria ”floare la ureche”, ce să mai vorbim despre tipărirea invitațiilor pentru profesori, a diplomelor, cadourile pentru profesori. Deja sună din ce în ce mai complicat, așa-i? Ideal ar fi să nu vă gândiți la asta și să lăsați totul pe mâna organizatorilor, fiindcă tu trebuie să te bucuri de festivitate și banchet, nu să fii interesat de proceduri.

 

Mă bazez pe faptul că veți fi destul de înțelepți încât să faceți alegerile corecte, care vă vor crea o experiență de neuitat în ultimul an de facultate. Cum am spus încă de la început, eu aș merge de 100 de ori pe mâna celor de la Absolvire de la A la Z, o echipă de oameni care știu ce fac, o fac cu pasiune și dăruire, iar anul acesta vin și cu niște idei care mai de care mai trăsnite. Entuziaști, creativi, deschiși și capabili să empatizeze cu nevoile și dorințele studențești, ei au drept scop principal ca experiența ta de student să fie așa cum ți-o dorești și tu, fun, inedită, de povestit, le-gen-wait for it-dary! Credeți-mă, vă doriți să fiți parte din #theAZexperience.

Sunteți pregătiți să absolviți?

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This