Cum a fost la circuitul Lights On

Home $ Articole $ Cum a fost la circuitul Lights On

by | Nov 20, 2018 | Articole, Cum a fost la

Dacă tot a venit de-a binelea iarna, e cazul să găsim activități care nu sunt încurcate de această perioadă rece a anului, ci își găsesc mai mult sens în întuneric. Tururi ghidate au loc periodic în Cluj, iar dacă stați cu ochii pe site-ul nostru, probabil ați aflat deja despre Lights On și propunerea Asociației Daisler de explorare a orașului. V-am povestit despre asta de curând, așa că, în cazul în care nu sunteți încă familiarizați cu acest concept, aruncați o privire aici. Am profitat și noi de tururile instalațiilor de lumină realizate de artiști români și străini, organizate cu ajutorul Cluj Guided Tours, o echipă de 30 de ghizi ce redau spiritul locului de sub o umbrelă verde.

De aceea, duminică seara mișunam prin Piața Unirii. Puțin confuză inițial, m-am luat după lumină – căci pe la 17.50 o umbrelă luminoasă străbătea piața. Ajunsă la sursa luminii, am cunoscut-o pe Loredana, ce urma să fie ghidul nostru pe parcursul serii. În câteva minute s-a format un grup de 17 persoane, de vârste și culturi diferite. Turul, prezentat în limba engleză, a trezit interesul și câtorva studenți veniți din China, dar și a unei vizitatoare din Washington.

Încă de la început ni s-a spus că turul va dura aproximativ 2 ore și jumătate. Inițial mi s-a părut cam mult, însă, acum că mă gândesc la cum a decurs seara, nu îmi dau seama cum a zburat timpul. Singurul obstacol pe care l-am avut a fost frigul, dar nu e ceva ce nu poate fi rezolvat cu o pereche de mânuși, o băutură caldă și multă lumină.

Deși mă așteptam să ni se ofere informații strict referitoare la instalații și artiștii care le-au realizat, turul a fost mult mai complex. Pe lângă opririle la instalații, pe tot parcursul turului ni s-au prezentat diverse fețe ale orașului, iar vizitatorii de pe alte continente au avut ocazia să afle o mulțime de lucruri despre istoria Clujului și despre punctele esențiale ale acestuia. M-a surprins plăcut pasiunea cu care Loredana ne-a introdus în diverse povești și am aflat lucruri pe care nu le cunoșteam despre acest oraș – cum ar fi faptul că avem proprii noștri Romeo și Julieta…Cine s-ar fi gândit?

Fiecare oprire ne-a adus în față o instalație diferită și câte o poveste pe măsură. Am privit curioși un soare roșu, ne-am încălzit pedalând, am participat la o reprezentare artistică a efemerității, ne-am pus câte o dorință și ne-am bucurat precum niște copii la fiecare oprire.

Nu am să vă vorbesc despre fiecare instalație în parte tocmai pentru a nu strica din misterul explorării, dar am să vă spun câte ceva despre Private Moon, instalația care mi-a plăcut cel mai mult, realizată de Leonid Tishkov. Reprezintă povestea unui bărbat care se îndrăgostește de lună și care își petrece restul vieții alături de ea. Dacă nu mă credeți, dați o fugă la Casino și vedeți chiar voi toate călătoriile pe care artistul le-a făcut cu luna alături. De asemenea, se pregătește și un concurs care pe mine m-a fascinat și despre care vom afla mai multe în curând. Vă întreb doar atât: Cum ar fi să aveți propria voastră lună?

Și poveștile care m-au captivat în timpul serii nu au fost doar cele pe care Loredana ni le-a împărtășit. Ni s-a sugerat să comunicăm și cu ceilalți participanți, așa că, în timp ce ne plimbam de la un punct la altul de pe harta circuitului, am intrat în vorbă cu Hazel, o studentă venită din China pentru a studia în Cluj. Am povestit despre sărbătorile din cele două țări, despre tradiții, gastronomie, festivaluri și multe altele. Așa că nu știu cum s-au simțit cele peste 2 ore pentru ceilalți, dar pentru mine au însemnat timp petrecut cu folos, în care am aflat o mulțime de lucruri. Mi-a spus că îi place Clujul, dar a mirat-o faptul că ne mișcăm atât de lent și că alocăm mult timp unor lucruri precum băutul cafelei. I-am spus râzând că sunt ardeleancă – și că în regiunea noastră viața e mai molcomă.

Pe scurt, a fost o seară care m-a făcut să văd o altă latură a orașului – una a fanteziei luminoase. Deși Târgul de Crăciun nu a început încă, pot spune că am început să simt din magia sărbătorilor. Asta pentru că sărbătorile de iarnă înseamnă bucurii și timp petrecut alături de alți oameni. Deci, cred că aveți toate motivele să lăsați casa caldă pentru a face circuitul Lights On și a explora universul pe care luminile îl creează. Aveți timp să o faceți până la finalul anului.

? Vizi | ◘ Komiti

Tu ai făcut circuitul Lights ON? Cum ți s-a părut?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!